Ryža natural. Prečo práve ona?

Naturálna ryža je skvelá potravina vďaka tomu, že na rozdiel od klasickej bielej ryže neobsahuje len málo hodnotný škrob, ale aj podstatnú časť šupky a klíčku, ktoré obsahujú všetky dôležité živiny.
Keby ste prešli celý svet, mohli by ste spoznať asi 40 tisíc druhov ryže, ale zistili by ste, že existujú dva základné tvary: dlhozrnné a guľaté. **Dlhozrnné tvary** obsahujú menej škrobu, a preto sa po uvarení nelepia a podávajú sa najmä ako príloha. **Krátkozrnné, guľaté** ryže obsahujú viac škrobu, po uvarení sa lepia a sú vhodné najmä na rizoto, dezerty a sushi.

Biela alebo natural?

Kým biela ryža je takmer čistý a biologicky málo hodnotný škrob, naturálna ryža obsahuje podstatnú časť šupky a klíčku, kde sú schované všetky dôležité veci: fenoly (napr. kyselina ferulová so silným antioxidačným účinkom), esenciálne mastné kyseliny, vitamíny B a minerály. Preto aspoň doma čím skôr nahraďte bielu ryžu naturálnou. Jedna šálka uvarenej naturálnej ryže vám dá až 20 % dennej potreby selénu a 88 % mangánu (to sú prvky, ktoré chránia vaše bunky pred voľnými radikálmi), až 15 % dennej potreby niektorých vitamínov B, vyše 20 % horčíka a 10 % medi – a to stojí za tých 45 minút varenia.


Prečítajte si tiež:

Viete, aký glykemický index má ryža?

Ryža ako chutné raňajky

Je ryža celiatikom povolená?


Naturálna ryža má nízky glykemický index, a preto je vhodnou potravinou pre diabetikov a pre všetkých, ktorí chcú schudnúť a udržať si optimálnu hmotnosť. Obsahuje tiež beta-glukany, ktoré podporujú imunitu a ktoré musíte kupovať v drahých tabletkách, ak jete bielu ryžu.

Basmati ryža patrí k aromatickým, ktoré sú charakteristické obsahom éterických látok.

Viete ju skladovať?

Zvyšky každej uvarenej ryže treba rýchlo schladiť alebo zmraziť, pretože sa v nej rád množí Bacillus cereus, ktorý vás potom môže prinútiť trénovať krátke trate a brušné svalstvo. Zanechá po sebe narušenú flóru a zapálenú sliznicu čreva. Uvarená ryža pri uskladnení v chladničke ostáva bezpečná maximálne dva dni.

Naturálna ryža je veľmi vhodnou potravinou nielen pre zdravých ľudí a športovcov, ale aj **pri týchto ochoreniach**: celiakia, zvýšená hladina cholesterolu, ateroskleróza, cukrovka, zápcha, poruchy imunity, alergie, astma, reumatoidná artritída, atopický ekzém a je dôležitou súčasťou podpornej liečby mnohých druhov rakoviny (najmä rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva).

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.