Top zdravý nápoj na ráno

Zostať v lete hydratovaní je životne dôležité. Pokiaľ ide o dennú dobu a formu hydratácie, budete mať pravdepodobne svoje preferencie. Môžete si po prebudení najradšej vychutnávať kávu alebo ovocnú šťavu, no niet nad osviežujúci pohár obyčajnej vody!

Zostať v lete hydratovaní je životne dôležité. Pokiaľ ide o dennú dobu a formu hydratácie, budete mať pravdepodobne svoje preferencie. Môžete si po prebudení najradšej vychutnávať kávu alebo ovocnú šťavu, no niet nad osviežujúci pohár obyčajnej vody! Pitná voda je, kedykoľvek ju pijete, prospešná pre vaše zdravie a mala by byť vždy aj prvá tekutina, ktorej sa ráno perami dotknete.

Výhody obyčajnej vody

Voda je nevyhnutná tekutina pre náš život. Naše telo je závislé na vode, aj všetky chemické reakcie, ktoré v ňom prebiehajú. V skutočnosti tvorí zhruba 75 percent našej celkovej hmotnosti. Voda je lacná, široko dostupná, má prirodzene nízky obsah sodíka, je bez kofeínu, čo je vhodnejšie ako prvý zdroj tekutín, keď telo po spánku potrebujeme zhydratovať.

Súvisiace články:

Nehnevajte si žalúdok

Počas dňa môžeme byť takí zaneprázdnení, že sa jednoducho zabudneme zastaviť a napiť sa, aj keď máme smäd. A zapíjanie jedla nemusí byť ten najlepší čas, pretože si tým môžeme znížiť množstvo tráviacich štiav a „naštveme“ si žalúdok.

Dôvody, prečo piť vodu hneď po prebudení?

Prečo by mala byť voda prvá tekutina hneď zrána? Váš žalúdok je prázdny, takže voda nebude mať vplyv na trávenie.

1. Znižuje kyslosť žalúdka

Aj vy patríte k tisícom Slovákom, ktorí trpia pálením záhy? Stav obyčajne nastáva kvôli vysokým úrovniam kyseliny v žalúdku. Váš žalúdok je primárnym zdrojom kyseliny chlorovodíkovej, ktorá sa vylučuje celú noc. Pálenie záhy je preto viac pravdepodobné v ranných hodinách. Pitná voda krátko po prebudení môžete znížiť úroveň kyslosti v žalúdku a pomáha zmierniť príznaky pálenia záhy.

2. Pomáha predchádzať zápche

Konzumácia vody v ranných hodinách môže pomôcť stimulovať pohyby čriev. Vaše telo je závislé na rytmických kontrakciách. ktoré sa odohrávajú v našom hrubom čreve a pomáhajú rozpohybovať jedlo smerom von z tela. Tieto kontrakcie sú závislé na tom, čo je známe ako gastrokolický reflex. Jednoducho povedané, keď vyplníte žalúdok novým jedlom alebo pitím, vaše telo nasníma nový prírastok a odvysiela signály do čriev, aby evakuovalo všetko, čo sa v ňom nachádza. Na dosiahnutie tohto cieľa a ľahkej stolice je voda veľmi dobrá voľba, pretože je osviežujúca a bez kalórií.

3. Dodáva nám energiu

Pitná voda, najmä skoro ráno, má povesť absolútneho dobíjača energie a zvyšuje metabolizmus. Prakticky každý systém alebo funkcie v tele potrebujú vodu, aby sa dali do práce. Napríklad, ak ste dehydrovaní, môžete sa cítiť pomalí a unavení. Aj trávenie môže pracovať pomaly a neefektívne.

4. Pomáha telu zbavovať sa toxínov

Je predovšetkým úlohou obličiek odstraňovať rôzne toxíny a odpadové látky z tela. Obličky však dobre fungujú, ak sú neustále preplachované. Tým aj rýchlejšie filtrujú odpadové produkty z vášho systému.

Koľko vody vypiť za deň?

Presné požiadavky sa líšia od človeka k človeku. Avšak ľudia, ktorí sú obzvlášť fyzicky aktívni alebo v letných horúčavách potrebujeme vody viac. Dobrým pravidlom je piť dostatočné množstvo vody, aby ste nikdy nemali pocit, že vás smädí a váš moč by mal byť takmer bezfarebný.