Tmavé kruhy pod očami môžu signalizovať anémiu

Ak sa zobudíte s tmavými kruhmi pod očami, každému hneď napadne, že sú spôsobené nedostatkom spánku. Rovnako však môže ísť o vážnejší zdravotný stav. Príčinou vzniku tmavých kruhov pod očami môže byť aj nedostatok železa.

kruhy pod očami

Zdroj foto: Shutterstock.com

Železo je dôležitou súčasťou vyváženej stravy. Nedostatok železa môže viesť k relatívne častým nedostatkom známym ako anémia. Železo je zodpovedné za výrobu krvného farbiva hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík do buniek.

Ak trpíte anémiou, máte aj vysoké šance, že sa u vás objavia tmavé kruhy pod očami. No tmavé kruhy nie sú jediným príznakom anémie. Patrí sem únava, závraty, bolesti hlavy, pocit krátkeho dychu alebo časté infekcie. Ženy sú viac náchylné k chudokrvnosti v dôsledku ich menštruačných cyklov.

Koľko železa denne prijímať a kde ho nájsť?

Aj keď železo je často základnou súčasťou väčšiny komerčne pripravených multivitamínov, mali by ste sa pokúsiť získať železo prostredníctvom potravy. Odporúčaná denná dávka železa je 18 mg pre ženy a 8 mg denne pre mužov a ženy po menopauze.

Vzhľadom k tomu, že vegetariáni majú problémy vstrebávať železo, odporúča sa 14 mg pre mužov a 33 mg pre ženy vegetariánky. Dobré potravinové zdroje železa sú chudé červené mäso, ovsené vločky, hrach, šošovica a fazuľa.

Môžu vám chýbať aj tieto látky

Okrem železa váš organizmus pravdepodobne postráda aj tieto stavebné látky krvotvorby - kyselinu listovú, vitamín B12 a B6. Kyselinu listovú nájdete v kapuste, brokolici, strukovinách či paradajkách. Vitamín B12 doplníte konzumáciou droždia, sóje alebo rýb a vitamín B6 zase konzumáciou kuracieho či bravčového mäsa alebo mliečnych výrobkov.

Iné faktory

Podľa dermatológov môže za kruhy pod očami aj fajčenie, konzumácia potravín s vysokým obsahom sodíka, dlhý pobyt na slnku, alergie a kožné choroby ako je ekzém alebo atopická dermatitída.

Liečba

Ak trpíte anémiou, lekár vám môže odporučiť doplnky železa či iných vitamínov ktoré vám chýbajú. Je potrebné ich brať bez vysadenia niekoľko mesiacov, aby bolo možné účinne podporiť hladiny látky v tele.

Vždy sa poraďte s lekárom, ak si myslíte, že môžete trpieť anémiou. Neužívajte doplnky železa, ak to nenariadi lekár. Spôsobujú totiž zápchu, takže vám predpíše aj lieky na riedenie stolice.

Takisto si overte, či vo vašom prípade nejde o poruchu vstrebávania týchto látok v tráviacom systéme, čo môže mať aj iné chorobné príčiny.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako sa zbaviť opuchnutých a tmavých kruhov pod očami?