Zdravo do školy

Úvodník
Zostáva už len pár dní, kým začne školský kolobeh odznova. Aj keď deti na školu ešte veľmi myslieť nechcú, rodičia musia začať postupne riešiť základné veci – nakúpiť školské pomôcky, vhodnú tašku, prezuvky, a pod.

Leto ešte stále neskončilo a deti si určite svoje prázdninové dni užívajú naplno. Napriek tomu, zostáva už len pár dní, kým opäť nezasadnú do lavíc a nezačne sa školský kolobeh odznova. Aj keď deti na školu ešte veľmi myslieť nechcú, rodičia, najmä tých menších detí, musia začať postupne riešiť základné veci – nakúpiť školské pomôcky, vhodnú tašku, prezuvky, atď.

Ako hovorí ortopedička MUDr. Brozmanová: „Školský rok nekladie nároky len na duševné aktivity, ale mení požiadavky aj na podporno – pohybovú sústavu.“ Deti budú zase viac sedieť, preto je žiaduce zabezpečiť im dostatok pohybovej aktivity vo voľnom čase. Pritom je dôležité myslieť aj na to, čo budú mať deti pri pohybe obuté. Jednou z vecí, ktorá výrazne vplýva na rast a vývin dieťaťa je totiž práve zdravá obuv. Ak chceme deti uchrániť pred deformitami prstov, či nechtov, preťažovaním svalov a väzov alebo aj trvalými následkami – bolesťami nôh, kolien, bedrových kĺbov, chrbtice, mali by sme dôkladne zvážiť, čo deťom obúvame. Ako má však zdravá obuv vyzerať? Z akého má byť materiálu? Má byť skôr ľahšia alebo pevnejšia? A čo prezuvky? Majú byť plné alebo radšej vzdušné? A kedy hrozí plochá noha?

Ak aj vás, milí rodičia, trápia tieto otázky, prečítajte si prílohu, ktorú vám portál ZDRAVIE.sk prináša a ktorá je venovaná zdravému obúvaniu vašich detí.

Dozviete sa, ako má vyzerať vhodná topánočka, či prezuvka do školy, a aké parametre by mala spĺňať – materiál, podrážka, veľkosť, zapínanie a pod. Prečítate si tiež o najčastejších problémoch s detskými nohami, či o správnom držaní tela. Ak máte podozrenie, či má vaša ratolesť ploché nohy, ale nie ste si istí, MUDr. Brozmanová vám povie o tomto probléme viac. Tiež vám ponúkneme cvičenia pre ploché nôžky a mnoho ďalších zaujímavých tém.

Pripravte sa na nový školský rok a vypravte svoje deti do školy zdravo!