Cvičenie doma: Toto sú najväčšie výhody

Nie každému vyhovuje cvičiť v telocvični, vo fitku alebo na bežeckej dráhe. To však neznamená, že takíto ľudia necvičia vôbec. Sú totiž aj nadšenci, ktorí si nevedia vynachváliť cvičenie doma.

Zdroj foto: Shuttestock.com

Kým nad takýmito ľuďmi definitívne mávnete rukou, prečítajte si nielen motívy, ktoré ich k tomu, že necvičia na verejnosti vedú, ale aj výhody, ktoré cvičenie doma nepochybne má.

To, že niekto nechodí do fitka, ešte neznamená, že necvičí. Sú ľudia, ktorým jednoducho cvičenie vo verejných priestoroch hoci aj na to určených nevyhovuje. Z rôznych dôvodov – niekto sa hanbí, iní majú radi, keď sa nemusia prispôsobovať otváracím hodinám vo fitnescentrách, či rozvrhu hodín v telocvičniach, alebo vrtošivému počasiu, ktoré nejedného zapáleného bežca jednoducho odradí, aby vyšiel von na dráhu.

A tiež treba myslieť aj na takých ľudí, ako sú napríklad rodičia, ktorí jednoducho popri práci a starostlivosti o svoje deti nevedia, čo skôr. Sú tiež takí, ktorým v rozpočte už neostáva na to, aby si mohli zaplatiť členské vo fitnesscentre.


Mohlo by vás zaujímať:

Vyhnite sa týmto chybám pri cvičením, aby vaša námaha nebola zbytočná

Základom je silná motivácia! Viete, ako ju získať?

Aj ženy by mali dvíhať činky


Cvičenie doma má nesporne veľa výhod. Zhrňme si tie najzákladnejšie.

Úspora peňazí

Cvičenie doma nestojí takmer nič. Ak nepočítame nejaké pomôcky, ako podložku, malé činky, prípadne DVD s cvikmi, vhodnými na domáce cvičenie. Ak cvičíte doma, na členskom alebo vstupnom do fitnesscentra môžete ušetriť až niekoľko stoviek eur ročne. A možno sa vám po prepočítaní ušetrených nákladov za členské oplatí zainvestovať do nejakého kardio stroja, ktorý vám poslúži niekoľko rokov.

Úspora času

Toto je jeden z najväčších benefitov domáceho cvičenia. Jednoducho ušetríte cestu do fitka a späť.

Flexibilný rozvrh

Vaša ranná obľúbená hodina jógy bola presunutá na večer, no vy vtedy nemôžete? Čo tak zacvičiť si jógu, kedy budete môcť vy a nie váš inštruktor? Nie je nič jednoduchšie, ako si zaobstarať dvd, či stiahnuť si aplikáciu na cvičenie jógy do vášho tabletu.

Sám sebe trénerom

Nemôže sa vám stať, že váš tréner odišiel na dovolenku, nečakane ochorel, má plný diár, alebo je vám jednoducho nesympatický. Sám sebe ste totiž trénerom, a to je okrem iného aj veľká zodpovednosť, Takže žiadne výhovorky. Váš “tréner” je vám k dispozícii 24 hodín denne.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Súkromie

Ak ste žena, možno ste už zažili hlúpe pohľady, alebo aj pripomienky niektorých mužov v posilňovni. Nebolo ich určite veľa, no možno ste sa s takým niečím naozaj stretli. Sú však aj ľudia, ktorí nechodia do posilňovne, lebo sa jednoducho hanbia. Nielen preto, že nie sú “borci”, ale aj pri predstave spoločných spŕch. Absolútne súkromie vám zaručí cvičenie doma.

Čakanie na náradie

V posilňovni sa tiež nezriedka stáva, že chcete dvojkilovú činku, no práve žiadna nie je voľná. Alebo si chcete na začiatku cvičenia dopriať kardio, no všetky stroje sú obsadené? Doma sa vám to nikdy nestane. Jedine, že by domácemu cvičeniu odrazu prepadli všetci členovia vašej rodiny.

Čistejšie prostredie

Ruku na srdce, koľkí naozaj berú ohľad na hygienu? Stalo sa vám v posilňovni, že niekto sa po použití stacionárneho bicykla vôbec neunúval utrieť si po sebe potom zmáčané rukoväte? Ak si prehnane potrpíte na hygienu, posilňovne určite nie sú pre vás to pravé.

Bez výhovoriek

Cvičenie doma má však aj inú výhodu. Nemôžete sa vyhovoriť na zlé počasie, na to, že ste hanblivý, na dopravnú zápchu na ceste do telocvične, či pokazené auto. Nemôžete frflať ani na predražené členské poplatky a dokonca ani na to, že tam nie je práve najčistejšie. A preto jednoducho pravidelne cvičíte.

Ak však patríte k lenivým ľuďom a k cvičeniu sa neviete “dokopať”, aj keď viete, že cvičiť je zdravé, choďte radšej do fitka a predplaťte si minimálne ročné členské. To vás možno donúti, aby ste začali zdravo žiť. Domáce cvičenie totiž má množstvo výhod, no len vtedy, ak máme silnú motiváciu.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

miza

Práveže mne sa to cvičenie doma oveľa viac pozdáva ako vo fitku. Niekoľkokrát som bola vo fitku a teda mala som pocit, že po väčšine sa tam chodia predvádzať a nie makať a to ma úplne znechutilo! Doma si môžem cvičiť kedy chcem, kde chcem :)

agnessca

sachovanka mne pomahaju rozne fotky premien, co vidim na internete, to ma tak motivuje, ze sa dokopem cvicit aj doma. A najma je to super, ze mozes doma cvicit, usetris, nemusis nikomu platit nic za priestory a podobne. Mne to vyhovuje ovela viac ako fitko.