6 pravidiel, ktoré treba dodržiavať, aby bol tréning efektívny

Dobrá strava je polovicou úspechu v trénovaní a pomôže vám napredovať. Treba teda zvoliť to správne "palivo", vďaka ktorému vaše telo lepšie znesie záťaž a vaše svaly sa budú lepšie a rýchlejšie regenerovať. Ale nie je to len o jedle, dbať musíte aj na správnu hydratáciu, pravidelnosť a spánok.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Ak chcete dosiahnuť čo najlepšie výsledky, cvičenie a stravovanie je dôležité zosynchronizovať. Existuje mnoho tvrdení a pravidiel, my si však priblížime aspoň zopár základných, ktoré sa dajú ľahšie dodržať.

1. Necvičte na prázdny žalúdok

Ak ste nejedli viac ako 2 hodiny pred tréningom a nechcete sa príliš napchávať, stavte na sacharidy. Dajte si napríklad čokoládovú tyčinku, kakao alebo protínový nápoj a nejaké ovocie. Musíte totiž vašu hladinu cuku v krvi dostať do normálu, aby ste mali z čoho čerpať pri tréningu, inak sa môže dostaviť zlyhanie. Toto občerstvenie je však ideálne len pre tréning, ktorý nepresiahne hodinu, ak sa chystáte na niečo náročnejšie, mali by ste toho jesť určite viac.

2. So sacharidmi narábajte pozorne

Poznáte to, často v rýchlosti siahnete po energetickom nápoji, čokoláde či koláči. Energia z týchto zdrojov vám však niekedy nevydrží toľko, koľko by ste potrebovali. Tento cukor začne v krátkej dobe slabnúť a následne sa budete cítiť slabší než predtým. Preto je dobré pri väčšej námahe či dlhšom tréningu tieto jednoduché sacharidy skombinovať so zložitejšími, ktoré nám dodajú dlhodobejšiu energiu. Vytrvalostní bežci by vám odporučili ovsené vločky či kašu s jogurtom alebo mysli s ovocím a na obed či večeru zemiaky, ryžu alebo cestoviny. Nemali by ste zabúdať ani na polievky, ktoré vám doplnia, tekutiny, osviežia vás a upokoja žalúdok.

Nabite sa energiou prd tréningom!

VIDEO: Ovsená kaša rýchlo a chutne

3. Pite vodu

Správna hydratácia ovplyvňuje hladinu energie, reguluje telesnú teplotu a udržiava správnu srdcovú frekvenciu. Ak máte nedostatočný prísun tekutín, nielenže ste dehydratovaní, ale rapídne strácate energiu a môžu prísť i svalové kŕče. Preto je potrebné v pravidelných intervaloch dopĺňat tekutiny v závislosti od stupňa námahy. Veľmi dôležité je vypiť aspoň 200-300 mililitrov vody tesne pred tréningom. Netreba to ale preháňať, pretože, kto vypije priveľa vody, môže si akurát tak privodiť problémy pri trénovaní v podobe nepríjemného "žblnkania" v bruchu alebo dokonca žalúdočných kŕčov.

4. Jedzte zdravo

Ak chcete od svojho tela nadpriemerné výkony, musíte mu aj dopriať maximum. Základom by mala byť pestrá strava. Nemali by ste sa obmedzovať len na určitý druh potravín. Stavajte najmä na bielkovinách a tukoch (tvaroh, syry, mlieko, jogurty, vajcia, kuracie mäso či ryby..), ktoré vám poskytnú silu a pevný základ vašim svalom, sacharidoch (zemiaky, ryža, cestoviny, ovsené vločky...), ktoré vám doplnia energiu a ovocí a zelenine, ktoré obsahujú potrebné vitamíny. Vhodné sú i polievky, ktoré vám dodajú dostatok tekutín a zároveň upokoja žalúdok.

Tip pre športovcov:

Kuracie prsia s hruškami

5. Jedzte pravidelne

Ak chcete dodrživať zdravý životný štýl, pamätajte si, že najdôležitejšia tu je pravidelnosť. Nesmiete svoje telo vystavovať šokom v podobe vynechaných jedál, stresu a podobne. Vynechanie jedla totiž spôsobí, že budete dvojnásobne hladní a následne toho zjete oveľa viac naraz namiesto toho, aby ste to mali pekne rozložené. Telo si začne takto robiť zásoby a vy budete celkovo unavenejší a vaše výsledky pri tréningoch budú stagnovať. Myslite na to a vždy si nájdite dostatok času na pravidelné stravovanie!

6. Doprajte si výdatný spánok

Počas spánku oddychuje celé telo, regenerujú sa svaly a získava sa energia na ďalší deň. Na to, aby ste ďalší deň dobre fungovali potrebujete 7 až 9 hodín spánku, no po väčšej námahe si pokojne doprajte aj viac. Dovolený je aj "šlofík", je dokázané, že hodinka-dve pred alebo po tréningu priaznivo pôsobia na unavené telo. Spánok je totiž ten najlepší a najjednoduchší spôsob, ako si "dobiť baterky." A navyše, keď spíte, vaše telo sa regeneruje rýchlejšie. Mal by to teda byť váš základ pri zostavovaní pravidiel trénovania.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.