Vitamínová bomba tekvica: pre zdravé trávenie i prostatu

Tekvica pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a pestovali ju už pred 4500 rokmi. Táto plodina bola pre indiánov veľmi vzácna. Jedli nielen jej plody, ale aj listy tekvice a jadierka, ktoré majú diuretické účinky a sú považované za afrodiziakum.

Tekvica v kuchyni Zdroj foto: Shutterstock.com

Vitamíny, minerály, antioxidanty

Tekvice sú bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť naše telo pred rakovinou. Sú nadopované sacharidmi, ktoré sú pre nás zdrojom energie a tiež jedinečným koktejlom vitamínov a minerálov.

Dužina je bohatá na vodu, vitamín C (tvorba kolagénu) a je jedným z najlepších známych zdrojov karotenoidov, ktoré sú veľmi dôležité obzvlášť pre zdravie našich očí. Ku nim patrí i vitamín A, ktorý chráni oči pred zákalom a poškodením v dôsledku nadmerného vysúšania.

Pre porovnanie: tekvica obsahuje takmer dvakrát viac vitamínu A ako napríklad mrkva. Dnes je tiež dobre známe, že látky, vďaka ktorým má tekvica (aj iné ovocie a zelenina) svoju výraznú farbu, pomáhajú chrániť telo pred ochoreniami srdca, rakovinou a predčasným starnutím.


Vyskúšajte:

5 originálnych receptov z tekvice


Ďalším významným antioxidantom, obsiahnutým v tekviciach, je vitamín E. Zo skupiny vitamínov B obsahuje kyselinu pantoténovú a kyselinu nikotínovú, nazývanú i niacín, ktorá pozitívne pôsobí na cievy a srdce, pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu. Nutnou súčasťou pre fungovanie organizmu je thiamín (B1) ovplyvňujúci nervovú sústavu. Vitamín B2 – riboflavín má za úlohu štiepenie tukov a cukrov, okrem toho je dôležitý pre dobrý stav očí a pokožky.

Z minerálov je tu najviac obsiahnutý draslík, ktorého je v tekvici asi o pätinu viac ako v banáne. Ďalej potom zinok, vápnik, železo, meď, magnézium, mangán a fosfor.

Tekvicové semienka a tekvicový olej

Tekvicové semienka sú kapitolou samou o sebe, pretože sú vitamínovou a minerálnou bombou. Vzhľadom na obsah aminokyseliny zvanej cucurbitin, tekvicové semienka predstavujú spoľahlivý spôsob pre likvidáciu vnútorných, ozvlášť potom črevných, parazitov. Tekvicové semienka Zdroj foto: Shutterstock.com

U mužov tiež skvele pôsobia na udržanie zdravej prostaty a stimulujú produkciu mužského hormónu. Tekvicové semienka ďalej pozitívne ovplyvňujú činnosť močového mechúra, zažívacieho ústrojenstva, svalovú stavbu, tlmia nevoľnosť spojenú s cestovaním a sú vhodné aj v psychologickej liečbe pre zmiernenie depresie.


Oplatí sa vyskúšať:

5 originálnych receptov z tekvice

anitka30

su asi len dva typy ludi - bud taketo jedla oblubuju alebo nie :D ja ich milujem, takuto polievocku by som veru vedela jest pokojne aj kazdy den. len kto by mi ju varil :D