Cítite sa vyčerpaní a slabí? Infúzny vitamín C pomôže pri chronickej únave, syndróme vyhorenia aj postcovidovom syndróme

Nič nevládzete urobiť naplno, nedokážete sa nadchnúť pre činnosti, ktoré vás kedysi bavili a navyše na vás lezie choroba za chorobou? Čo za tým hľadať? Možno váš organizmus postráda jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov.

Keď imunita zlyháva

Oslabenie imunitného systému so sebou prináša množstvo komplikácii. Telo je náchylnejšie na rôzne ochorenia. Útočia naň voľné radikály, molekuly napádajúce vlastné bunky tela akými sú mastné kyseliny, kyselina deoxyribonukleová (DNA), bielkoviny, pričom ich poškodzujú a ohrozujú ich funkcie.

Tým sa voľné radikály stávajú zodpovedné za vznik chorôb i starnutie. Vznikajú napríklad pri nedostatku kyslíka, vystavením ultrafialovému žiareniu, požitím toxických látok či kovov. Telo sa proti nim bráni účinnými látkami, antioxidantmi.

S voľnými kyslíkovými radikálmi priamo súvisí oxidačný stres. Ide o nerovnováhu medzi antioxidačnou kapacitou bunky a množstvom voľných kyslíkových radikálov v tele. Antioxidanty, medzi ktoré patrí vitamin C, chránia bunky pred oxidačným stresom.

Oxidačný stres vzniká v dôsledku konzumácie alkoholu, fajčenia, nevhodného stravovania, ožarovania, liekov, znečisteného životného prostredia a vzduchu, či psychického vyčerpania a stresu.

Jedným z prejavov je chronický zápal a následne dochádza k rozvinutiu celého radu ochorení. V takýchto prípadoch ľudskému organizmu hrozí vznik alergií, reuma, dochádza ku kardiovaskulárnym ochoreniam, ale aj únave organizmu, ktorá môže vyústiť až do chronického únavového syndrómu, či syndrómu vyhorenia (burn-out syndróm).

Chronický únavový syndróm

Byť unavený zopár dní, to sa stáva každému. Nejde ešte o nič vážne. Ale pokiaľ únava trvá dlhšie ako 6 mesiacov, môžeme už hovoriť o chronickom stave. Predchádza mu takzvaná protrahovaná únava, ktorá sa môže objaviť po infekčnej chorobe, ale i dlhodobom preťažovaní bez oddychu.

Medzi príznaky chronického únavového syndrómu patria:

  • extrémna vyčerpanosť a únava,

  • dlhodobá letargia a pokles výkonu,

  • bolesti svalov, kĺbov, hlavy, hrdla,

  • zväčšené lymfatické uzliny na krku a pod pazuchami,

  • zhoršená pamäť a neschopnosť sústrediť sa,

  • zlá kvalita spánku.

Syndróm vyhorenia alebo keď už máte všetkého dosť

Ľudia, ktorí „vyhoreli“ sú vyčerpaní, apatickí, neschopní zvládať stres a riešiť ho. Vyčerpanie a nezáujem o veci dlhšie obdobie vedie aj k zhoršenému výkonu v práci.

Syndróm vyhorenia je často následkom dlhodobého stresu a privysokých ideálov. V súčasnosti sa to stáva pomerne často, preto je dôležité včas rozpoznať prínazky. Medzi ne patria:

  • problémy s pozornosťou,

  • neustála posadnutosť prácou,

  • zníženie pracovného výkonu,

  • vzťahové krízy v práci i doma,

  • nezdravé formy správania a zanedbávanie seba samého,

  • zdravotné problémy,

  • všeobecná nespokojnosť.

Únava môže byť príznakom postcovidového syndrómu

Dlhodobá únava obmedzujúca každodenné aktivity, problémy so spánkom, koncentráciou či pamäťou môžu byť tiež príznakom postcovidového syndrómualebo tzv. dlhého covidu.

Napriek tomu, že jeho definácia sa stále vyvíja, väčšina odborníkov označuje za postcovidový syndróm stav, kedy príznaky pretrvávajú viac ako 12 týždňov a nie sú vysvetliteľné inými diagnózami.

Dôležité je tiež vedieť, že vznik postcovidového syndrómu pravdepodobne vôbec nesúvisí so závažnosťou prekonaného ochorenia COVID-19, a aj ľudia, ktorí mali ľahký priebeh ochorenia, môžu týmto syndrómom trpieť.

Ako tomu predísť?

Najlepšou prevenciou je silný imunitný systém. Dosiahnuť ho môžete aj pomocou podpornej terapie vitamínom C vo vysokodávkovej infúznej forme, ktorá je výrazne účinnejšia ako tabletová.

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi pri perorálnom a parenterálnom (infúznom) spôsobe užitia | Zdroj: súkr.archív

Tento silný prírodný antioxidant ochraňuje a zároveň podporuje imunitný systém. Dokáže vychytávať voľné radikály, bojuje proti oxidačnému stresu a únave. Pomáha pri prechladnutí, akútnych a chronických infekciách, hojení rán, bolestiach svalov a kĺbov, permanentnom strese, ale aj pri aktívnom športe.


Prečítajte si tiež:

Neurológ: Infúzny vitamín C pomôže "upratať" po COVID-19, aby sa telo mohlo znovu naštartovať

Pracujete v zdieľanej kancelárii, zdravotníctve či v školstve? Svoju imunitu by ste mali vyzbrojiť najmä vitamínom C