Centrom trávenia sú žalúdok a tenké črevo. Trávenie škrobu začína už v ústach zožuvaním potravy. Tráviace enzýmy sú prítomné v slinách, žalúdočnej šťave a v tenkom čreve.
Žľazy v stene žalúdka produkujú tráviace enzýmy - šťavy rôznej sily v závislosti od prijatej potravy. Tráviace šťavy môžu byť viac či menej husté, či s rozdielnou silou kyslosti a zásaditosti. Keď je potrava rozdrvená, zmiešaná so slinami a prehltnutá, začína fáza žalúdočného trávenia. Úloha trávenia potravy v žalúdku je dôležitá. Ďalšie procesy trávenia potravy prebiehajú v tenkom čreve.
Obsah slín
Mucín – hlien, ktorý sa premiešava s potravou pre ľahšie prehltnutie. Má význam pri trávení mlieka, pretože s mucínom zmiešané mlieko v žalúdku vytvára ľahšie stráviteľné drobné hrudky.
Lyzozým – nezúčastňuje sa trávenia, ale má antibakteriálny účinok.
Slinná alfa-amyláza (ptyalín) – začína štiepenie škrobu v ústnej dutine a je aktívna až do zmiešania potravy so žalúdočnou šťavou v žalúdku. Dôležité je jesť pomaly, aby sa potrava ľahšie strávila.
Trávenie sacharidov
Začína v ústach za pomoci enzýmu Ptyalínu, trávenie škrobov pokračuje v žalúdku. Na trávenie cukrov sa podieľajú tráviace enzýmy:
Pankreatická amyláza – enzým, ktorý trávi škrob.
Disacharidázy sú tráviace enzýmy v črevnej stene štiepiace disacharidy na monosacharidy.
Prečítajte si tiež:
Čo vám pomôže rozhýbať trávenie?
Trávenie tukov
Tuky sa v tenkom čreve rozkladajú pomocou žlčových kyselín a enzýmov: pankreatická lipáza, cholesterolesteráza a fosfolipáza A2.
Trávenie bielkovín
Bielkoviny prijaté v strave sa trávia v žalúdku a tenkom čreve za pomoci enzýmov trypsín, chymotrypsín a elastáza.
Žalúdok
Žalúdok vylučuje kyseliny a enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť potravu.
Pepsín – ide o enzým, štiepiaci bielkoviny na menšie peptidy.
Žalúdočná lipáza – štiepi lipidy (tuky).
Gelatináza – dôležitá pre trávenie proteoglykánov mäsa.
Chymozým – je to enzým spôsobujúci zrážanie mlieka.
Žalúdočná amyláza– trávenie cukrov.
Doba trávenia niektorých potravín v žalúdku
Doba trávenia sa týka zdravých jedincov, ktorí jedia pomaly, dostatočne žujú a správne kombinujú potraviny. Trávenie sa predlžuje u chorých ľudí, ľudí so zažívacími problémami a ľudí, ktorí sa veľmi prepchávajú
1-2 hodiny - džúsy a šťavy, ovocie, zelenina.
2-3 hodiny – strukoviny, sója, ryža, zemiaky, cestoviny, vajcia, orechy a semiačka.
3-4 hodiny – chlieb, pečivo, hydina, ryby.
4 a viac hodín – mäso a údeniny, vyprážané.
V každom prípade jedzte radšej menšie porcie. Väčšie množstvo zaťaží žalúdok aj v prípade, že ide o ľahšie stráviteľnú potravu.
Prečítajte si aj tento článok:
Čo vám pomôže rozhýbať trávenie?