Trávenie potravín: ako dlho im to trvá?

Centrom trávenia sú žalúdok a tenké črevo. Trávenie škrobu začína už v ústach zožuvaním potravy. Tráviace enzýmy sú prítomné v slinách, žalúdočnej šťave a v tenkom čreve.

Žľazy v stene žalúdka produkujú tráviace enzýmy - šťavy rôznej sily v závislosti od prijatej potravy. Tráviace šťavy môžu byť viac či menej husté, či s rozdielnou silou kyslosti a zásaditosti. Keď je potrava rozdrvená, zmiešaná so slinami a prehltnutá, začína fáza žalúdočného trávenia. Úloha trávenia potravy v žalúdku je dôležitá. Ďalšie procesy trávenia potravy prebiehajú v tenkom čreve.

Obsah slín

Mucín – hlien, ktorý sa premiešava s potravou pre ľahšie prehltnutie. Má význam pri trávení mlieka, pretože s mucínom zmiešané mlieko v žalúdku vytvára ľahšie stráviteľné drobné hrudky. Lyzozým – nezúčastňuje sa trávenia, ale má antibakteriálny účinok. Slinná alfa-amyláza (ptyalín) – začína štiepenie škrobu v ústnej dutine a je aktívna až do zmiešania potravy so žalúdočnou šťavou v žalúdku. Dôležité je jesť pomaly, aby sa potrava ľahšie strávila.

Trávenie sacharidov

Začína v ústach za pomoci enzýmu Ptyalínu, trávenie škrobov pokračuje v žalúdku. Na trávenie cukrov sa podieľajú tráviace enzýmy: Pankreatická amyláza – enzým, ktorý trávi škrob. Disacharidázy sú tráviace enzýmy v črevnej stene štiepiace disacharidy na monosacharidy.


Prečítajte si tiež:

Čo vám pomôže rozhýbať trávenie?

Trávenie tukov

Tuky sa v tenkom čreve rozkladajú pomocou žlčových kyselín a enzýmov: pankreatická lipáza, cholesterolesteráza a fosfolipáza A2.

Trávenie bielkovín

Bielkoviny prijaté v strave sa trávia v žalúdku a tenkom čreve za pomoci enzýmov trypsín, chymotrypsín a elastáza.

Žalúdok

Žalúdok vylučuje kyseliny a enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť potravu. Pepsín – ide o enzým, štiepiaci bielkoviny na menšie peptidy. Žalúdočná lipáza – štiepi lipidy (tuky). Gelatináza – dôležitá pre trávenie proteoglykánov mäsa. Chymozým – je to enzým spôsobujúci zrážanie mlieka. Žalúdočná amyláza– trávenie cukrov.

Doba trávenia niektorých potravín v žalúdku

Doba trávenia sa týka zdravých jedincov, ktorí jedia pomaly, dostatočne žujú a správne kombinujú potraviny. Trávenie sa predlžuje u chorých ľudí, ľudí so zažívacími problémami a ľudí, ktorí sa veľmi prepchávajú

1-2 hodiny - džúsy a šťavy, ovocie, zelenina. 2-3 hodiny – strukoviny, sója, ryža, zemiaky, cestoviny, vajcia, orechy a semiačka. 3-4 hodiny – chlieb, pečivo, hydina, ryby. 4 a viac hodín – mäso a údeniny, vyprážané.

V každom prípade jedzte radšej menšie porcie. Väčšie množstvo zaťaží žalúdok aj v prípade, že ide o ľahšie stráviteľnú potravu.


Prečítajte si aj tento článok:

Čo vám pomôže rozhýbať trávenie?

Karolinka1

ked sme pri tom traveni, za ako dlho psovi stravi jedna konzerva? Lebo ten moj je večne hladny a niekedy mam pocit, že by zožral aj tu plastovu misku, do ktorej mu vysypem konzervu a ani nestihnem hodit plechovku do koša a už je miska prazdna

laurittko

fuha, nad tym som nikdy nepremyšlala, ale zaleži aj od kativity psa. bytovkovy pes ma menši vyjak ako pes, ktory je vonku. AKo často davate psovi jest?

miacha

Každé potraviny sú iné, napríklad mäso ti trávi najdlhšie,zeleninu ovocice ti ľahko strávi takže to je rýchlo. Na internete je to tom kopec písaného