Mandarínky – malí bojovníci proti chorobám a infekciám

Mandarínky sú blízkymi príbuznými pomarančov, bývajú však výrazne sladšie, šťavnatejšie a lepšie sa šúpu. V 19. storočí ich doviezli z Číny, dnes sa pestujú v južnej Európe, severnej Afrike a Amerike.

Účinné látky v mandarínkach

Zloženie mandaríniek je podobné ako u pomarančov, i keď vitamín C, minerálne látky, organické kyseliny a ďalšie výživné látky sú v nich zastúpené v menšom množstve. Najviac sú v mandarínkach zastúpené vitamíny C, A, B1, B6 a kyselina listová, občas označovaná ako vitamín B9. Z minerálov tu nájdeme najmä draslík, vápnik, fosfor a horčík. Tiež trochu železa, sodíku, zinku, medi a selénu.

100 gramov mandaríniek obsahuje približne 50 kalórii – vodu, 2 gramy vlákniny, 13 gramov sacharidov a okolo 1 gramu bielkovín a tukov dokopy.

Účinky mandarínok na zdravie

Ľahko stráviteľné s detoxikačnými účinkami

Liečivé vlastnosti sú rovnaké ako u pomarančov, len účinky sú o niečo slabšie. Pomáhajú v boji s infekciami, riedia krv, znižujú krvný tlak, majú protialergické a očistné účinky. Pretože sa dobre konzumujú a sú ľahko stráviteľné, odporúčajú sa najmä deťom a starším ľuďom, ale aj pri nachladnutí a horúčke. Mandarínková kúra prináša výborné výsledky pri hypertenzii a ateroskleróze.

Zlepšujú imunitu a bojujú proti rakovine

Mandarínky sú veľmi vhodné počas ročných období, keď máme mierne oslabenú imunitu. Môže za to antioxidant nobiletin, ktorý najviac pomáha spaľovať nadbytočný tuk. Obsahujú takisto salvestrol, ktorý je toxický pre rakovinové nádory. Táto látka je ale zastúpená najmä v mandarínkových šupkách, dužina ho obsahuje minimálne množstvo.

Každé ovocie má protirakovinové vlastnosti, a preto je jeho pravidelná konzumácia dobrou prevenciou proti rakovine. Všetky citrusové plody sú výnimočné pre obsah vyváženej kombinácie protirakovinových látok, ako sú flavonoidy, limonoidy, pektíny a vitamín C.

Keďže sa účinky týchto látok vzájomne podporujú, ich preventívne pôsobenie je niekoľkonásobne vyššie ako keby ste tieto látky užívali izolovane ako lieky.

Výber mandarínok v obchode

Pri nákupe by sme mali k mandarínkam privoňať, či sú dobré a zrelé - ovocie je výrazne aromatické. Tiež by nemalo byť príliš tvrdé (to naznačuje, že je nezrelé, kyslé).

Mandarínky v kuchyni

Využiť ich môžete pri príprave dezertov, koláčov, ovocných pohárov, šalátov, kompótov, či džemov. Chutné sú i v kombinácii so zeleninovým šalátom alebo ako súčasť rôznych omáčok k mäsu. Takisto ju môžete pridať do rannej ovsenej kaše alebo ňou prizdobiť krupičnú kašu. V kuchyni sa niekedy stretnete aj s mandarínkovou kôrou, ktorá dodáva jedlu arómu a krehkosť.


Prečítajte si aj tento článok:

7 dôvodov, prečo pravidelne konzumovať pomaranče

Milka34

Celá rodina zbožňujeme mandarinky a kupujem ich pravidelne. Deťom s mužom robíme aj rôzne vitamínové koktejly z mandariniek a iného ovocia. Aby sme boli všetci zdraví, tak si imunitu posilňujeme aj enzýmami (Wobenzymom) a sme zdraví ako repa.

Xanax

How to prevent diabetes?
One may not prevent type 1 diabetes. However, individuals can take some measures to prevent type 2 diabetes, including exercising regularly, maintaining a moderate weight, and having a balanced diet with low added sugars, processed foods, and saturated fats. One should maintain a proper weight while planning for pregnancy
-odkaz odstránený-