Riešenie plochých nôh a problémov s klenbou chodidiel

Trpíte bolesťami kolien alebo bedier? Bolí vás často hlava či kríže? Na vine môžu byť ploché nohy. Možno sa vám to zdá nezmyselné a nepochopiteľné, ale ploché nohy ovplyvňujú i vzdialenejšie časti tela. Niekedy spôsobujú kŕče v lýtkach, za ktorými mnohí vidia nedostatok minerálu horčíka v tele.

Leonardo da Vinci prehlásil, že chodidlo je umelecký výtvor zložený z 19 svalov, 107 väzív a 26 kostí. Patrí medzi najzaťaženejšie časti ľudského tela.

Svedčí o tom i fakt, že priemerný človek prejde počas svojho života približne 100 000 kilometrov.

Noha plní niekoľko funkcií:

Prvá z nich je funkcia statická, ktorá sa prejavuje oporou vzpriameného tela. Dynamická funkcia je dôležitá pri chôdzi, behu a skokoch.

Anatómia a oporné body nohy

Aby bolo ľudské telo stabilné, musí byť podoprené v troch bodoch. Ťažisko musí byť medzi týmito bodmi. Noha má tri oporné body: hrbol pätnej kosti, hlavičku prvého metatarzu (malíček) a hlavičku piateho metatarzu (palec).

Medzi týmito opornými bodmi sú vytvorené dva systémy klenby. Priečna a pozdĺžna. Klenbu chránia mäkké tkanivá plochy nohy. Priečna klenba sa rozprestiera medzi hlavičkami prvého až piateho metatarzu. Tvoria ju šľachy predného holenného svalu (musculus tibialis anterior) a dlhého lýtkového svalu (musculus peroneus longus). Pozdĺžnu klenbu nájdeme na vnútornom okraji chodidla.

80% obyvateľstva má chybné postavenie chodidla. Príčinou býva práve znížená alebo až úplne vymiznutá pozdĺžna klenba.


Prečítajte si o plochých nohách viac


Ploché nohy - plochonožie

Rozlišujeme tri stupne plochonožia:

Prvé štádium je mierne plochá noha. Je sploštená len pri záťaži.

Závažnejšou variantou je stredne plochá noha. Pri chôdzi sa prenáša zaťaženie na vnútornú stranu chodidla. Tento problém sa dá vyriešiť pomocou cvičení zameraných na klenbu nohy.

K prakticky nevratným zmenám však dochádza v prípade silnej plochej nohy. V tomto štádiu už chodidlo došľapuje výhradne na vnútornú stranu, ktorá nesie väčšiu časť váhy tela.

Ďalšie odchýlky chodidla

Presne opačným problémom je tzv. vysoký nárt. Noha sa opiera o zem v oblasti prstov, záprstných kostí a odtlačok chodidla pokračuje až dotykom päty. Skutočnosť, že sa chodidlo nedotýka zeme vonkajšou hranou, spôsobuje nadmerné zaťaženie kĺbov na prednej strane chodidla (prstov a záprstných kostičiek). Menej vážnou variantou je zvýšené vyklenutie nohy, keď dochádza k zúženiu nášľapnej plochy vnútornej strany chodidla.

Príčiny plochých nôh

Najčastejšia príčina býva pri chronickom preťažovaní chodidiel. Ďalším, menej dôležitým faktorom, len ťažko ovplyvniteľným, je dedičnosť či sklon k tzv. uvoľňovaniu väzov. Napríklad pri celkovej hypermobilite tela, ku ktorej majú sklony viac ženy ako muži. K väčšej elasticite väzov sú náchylné častejšie deti (kvôli vyššiemu podielu vody v tele).

Ovplyvniteľnými faktormi sú nadváha či nedostatočná stimulácia chodidla zapríčinená obuvou s nedostatkom voľného priestoru pre prirodzený pohyb. U detí môže za výskyt plochonožia predčasné a príliš časté nosenie obuvi, napríklad papučiek po celý deň alebo zle zvolená obuv v čase rastu nožných kostí.

Dalšou, často diskutovanou témou, je výška podpätkov. Názory odborníkov (ortopédov a fyzioterapeutov) sa značne líšia. Príliš vysoký podpätok chodidlu škodí a môže spôsobiť viac ako len bolestivé chodidlá a opuchy.

Bolesť sa často prenáša do kolenných a bedrových kĺbov. Potom ku krížom a ďalej až do hlavy. Ďalej dochádza k zvýšeným nárokom na Achillovu šľachu a vo svaloch lýtka k zvýšenému napätiu. Vytvárajú sa v nich reflexné zmeny a svaly sa skracujú.

Riešenie plochých nôh

Okrem správne zvolenej obuvy – špeciálnej pre ploché nohy alebo aspoň čo najpohodlnejšej, pomôžu aj konkrétne zamerané cvičenia.

5 cvičení, ktoré zvládnete i doma

Cvičenie vykonávajte pravidelne. Pokiaľ si netrúfate, môžete sa obrátiť na fyzioterapeuta.

  1. Posaďte sa a začnite krúžiť nohami v členku smerom dovnútra a von. Snažte sa pohybovať obidvoma nohami súčasne a potom striedavo.

  2. V stoji urobte výpon na špičku, súčasne obidvoma nohami a opakujte. Prípadne striedavo na jednej a druhej nohe.

  1. Výborne funguje valčekovanie loptičky (môže byť hladká alebo masážna). Posúvajte dopredu a dozadu.

  2. Pripravte si na zem papier a posaďte sa k nemu. Uchopte ceruzku palcom a ostatnými prstami. Snažte sa nakresliť obrázok na papier.

  3. Posledný cvik je s utierkou. Posaďte sa na stoličku a pred nohy rozložte utierku. Najprv sa snažte uchopiť prstami utierku a zdvihnúť. Alebo zbierajte predmety zo zeme pomocou prstov na nohe.


Vyskúšajte aj tieto cvičenia pre ploché nohy