Hrušky sú ľahko stráviteľné, prečistia telo a hydratujú pokožku

Hruška má nespočetne veľa odrôd. Len samotná farba sa môže meniť v rozmedzí od žltej, zelenej, hnedej až k červenej. Existujú mäkšie, takzvané maslové hrušky, a aj tvrdšie odrody. Môžu sa líšiť aj tvarom - od zvonu až po zaoblenie aké má jablko. No všetky sú chutné a zdravé.

Účinné látky v hruškách

Hrušky v našom pásme dozrievajú väčšinou na jeseň, ale máme aj odrody, ktoré sú na konzumovanie vhodné až v zime. Hrušky sú výborným zdrojom vlákniny. Naštartujú vaše trávenie hneď zrána tak, že bude fungovať celý deň ako hodinky. Obsahujú vitamíny A, B1, B2, C a E.

Okrem toho sú veľkým zdrojom kyseliny listovej a niacínu. Z minerálov môžeme v hruškách nájsť fosfor, draslík, meď, bór a menšie množstvá chlóru, horčíka, vápnika, sodíka a síry. Rôzne odrody obsahujú rôzne množstvo železa.

Ak po odkrojení hruška rýchlo zhnedne, obsah železa je veľmi vysoký.

Hrušky pomáhajú v boji proti ochoreniam

Hrušky často odporúčajú aj alergológovia, pretože sú hypoalergénne a pre vysoký obsah vlákniny sú aj ľahko stráviteľné. Hrušky sú teda prospešné aj pre zdravie vášho hrubého čreva. Sú vhodné aj ako prevencia proti vysokému krvnému tlaku a môžu vás ochrániť pred mozgovou príhodou. Pektín v hruškách napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Vysoký obsah medi a vitamínu C zase slúžia ako antioxidant, ktorý chráni bunky pred vznikom rakoviny. Antioxidačné živiny v hruškách sú rozhodujúce aj pri budovaní imunitného systému. V zime si nemôžete dopriať lepší antioxidačný nápoj ako je hruškový džús. Hrušková šťava má protizápalové účinky a pomáha zmierniť bolesť pri rôznych zápalových ochoreniach. Kyselina listová v hruškách chráni bábätko v matkinom brušku. Vysoký obsah bóru pomáha udržiavať v tele vápnik, čím sa zabraňuje vzniku osteoporózy.

Ako schudnúť s hruškami?

Že sa dá chudnúť s hruškami? No áno! Sacharidy sú v nich až druhoradé a navyše rozhodne zaženú chuť po sladkom pri diéte lepšie a zdravšie než čokoláda. Čím to ale, že niečo také sladké ako sú hrušky, dokáže pomáhať schudnúť? Je to vďaka vysokému obsahu vlákniny a tiež vody, dôležitých pri diéte.

Aké zásady dodržiavať pri diéte s hruškami? Schudnúť vám pomôže predovšetkým šupka hrušiek, ktorá obsahuje vlákniny najviac. Vždy teda jedzte hrušky so šupkou. Keďže nie sú nijako diétne čo do obsahu sacharidov, dodržiavajte pri diéte tiež zásadu - maximálne jedna hruška ako jedna porcia jedla denne. Podľa veľkosti bude predstavovať táto porcia jedla pre vás príjem cca 85 až 135 kalórií.


Vyskúšajte:

Ovsená kaša so skaramelizovanými hruškami


Výhody hrušiek pre zdravie

znižuje riziko vysokého krvného tlaku, infarktu a mozgovej mŕtvice

• zbavuje vírusov v tele

• znižuje riziko choroby srdca

• obsahuje Quercetin – antioxidant, napomáhajúci prevencii rakoviny

• zabraňuje poškodeniu tepny, ktoré môže viesť k ochoreniu srdca

• obsahuje vysoké úrovne bóru, čo pomáha udržať si vápnik v tele

• znižuje riziko osteoporózy

• pomáha pri liečbe zápchy

• pomáha pri liečbe rán i modrín

• má nízky glykemický index, dobrý pre diabetikov

• posilňuje imunitný systém

Čaj z hrušiek

Listy z hrušiek povaríme v hrnci 2 minúty, potom scedíme do šálky a podávame klasicky ako čaj , ktorý prináša úľavu pri problémoch s močovými cestami.

Pri hruškách platí fakt, že varené sú stráviteľnejšie. Ocenia to najmä ľudia s ochorením tráviaceho traktu. Treba však konzumovať iba tie zrelé plody, pretože nezrelé môžu vyvolať žalúdočné ťažkosti. Sladšie hrušky môžu vyvolať hnačku a tie kyselšie tvrdšie zase pôsobia naopak.

Hruškový nápoj pre sladké sny

Potrebujeme: 2 hrušky, 1 tlčený hrebíček, 3 lístky čerstvej medovky lekárskej, pol lyžičky škorice spolu rozmixujeme a zalejeme 2 dcl vriacej vody. Pijeme po dúškoch cca hodinu pred spaním.

Hrušková maska na tvár

Hruška má aj regeneračné účinky. Je vhodná najmä pre suchú pleť, pretože zvlhčuje pokožku, vracia jej mladosť a sviežosť. Nastrúhajte si jednu hrušku spolu so šupkou, pridajte lyžičku medu a pár kvapiek olivového oleja. Všetko spolu zmiešajte a nanášajte na tvár. Nechajte cca 10 minút pôsobiť.

Hruškovo-zázvorový džús odstráni bolesť hrdla

Zloženie:

• 2 stredné hrušky

• 3 cm koreňa zázvoru

• 1 pomaranč

Postup:

Umyte hrušky, odstráňte stopku a semienka, nakrájajte ich na malé kúsky. Zázvor očistite od kože, pomaranč ošúpte a nakrájajte na polovice. Pridajte všetky ingrediencie do odšťavovača a ihneď podávajte. A ak máte pocit, že nápoj je horký, pridajte lyžičku medu podľa chuti.

Hrušky majú protizápalové vlastnosti, vďaka ktorým bojujú proti bolesti v krku. Antioxidanty sú tiež nevyhnutné na posilnenie vášho imunitného systému, aby ste sa rýchlo zotavili z prechladnutia alebo chrípky.


Prečítajte si aj tento článok o hruškách:

8 dôvodov, prečo do jedálnička zaradiť hrušky