Ako na jarné alergie? Pomôžu vám tieto čističky vzduchu

S príchodom jari rieši čoraz viac ľudí alergie. Pokiaľ chcete aspoň doma dýchať zdravo, kúpte si kvalitnú čističku vzduchu, vysávač a parný čistič, ktoré môžete prípadne ešte doplniť zvlhčovačom vzduchu.

Pri výbere čističky hľadajte predovšetkým informácie, akú veľkú miestnosť dokáže vyčistiť, akú má filtráciu a ako je hlučná. "Väčšina výrobcov už dnes rovno uvádza, koľko metrov štvorcových dokáže čistička vyčistiť," potvrdzuje Iva Pavlousková, tlačová hovorkyňa Datart. Ak je uvedený len výkon, teda množstvo vzduchu v m³, vynásobte výšku, šírku a hĺbku miestnosti a číslo vynásobte tromi, prípadne štyrmi, ak máte v domácnosti alergika alebo astmatika.

Výsledok vám určí, aký minimálny výkon v m³ potrebujete.

V popise čističky tiež nájdete, s akými konkrétnymi nečistotami si čistička dokáže poradiť a aké filtre obsahuje. "Čističky dnes obvykle obsahujú celú sústavu filtrov, ktoré odstránia hrubšie nečistoty, ako je prach alebo peľ, ale i tie najmenšie alergény alebo pachy," dodáva Iva Pavlousková. Dôležitým ukazovateľom je aj hlučnosť, predovšetkým pre tých, ktorí chcú čističku používať aj v noci. Veľa čističiek ponúka i tichý režim určený práve pre nočnú prevádzku.

Čistička vzduchu Philips AC3259/10 - vhodná pre alergikov

Hodí sa do miestnosti do 44 m² a o kvalite vzduchu vás informuje prostredníctvom farby na displeji: modrá značí čistý vzduch, fialová uchádzajúci a červená zlý. Ponúka 3 automatické a 5 manuálnych režimov, vrátane tichého nočného režimu a pri zhoršení kvality ovzdušia sama zvýši svoj výkon a miestnosť vyčistí počas ôsmich minút. Ponúka aj špeciálny režim proti alergénom a jej účinnosť potvrdil aj ECARF, svetová inštitúcia zaoberajúca sa výskumom alergií. Zo vzduchu odstráni ale aj škodlivé mikročastice, baktérie, vírusy, pachy alebo plyny. Môžete ju tiež prepojiť s aplikáciou Air Matters a ovládať ju na diaľku cez mobil či tablet.

Cena je 549 €.

Čistička vzduchu ETA Ventum

Vďaka vynikajúcej úrovni filtrácie (99,97% účinnosť) sa hodí do domácností s alergikmi, domácimi miláčikmi aj so zvýšeným znečistením ovzdušia. Poradí si s peľmi škodlivými mikročasticami, nežiadúcimi pachmi i zvieracími chlpmi, baktériami a vírusmi. O kvalitnú filtráciu sa postará vysoko účinný HEPA filter 4v1. Čistička vás tiež sama upozorní na nutnosť výmeny filtra a snímač znečistenia automaticky kontroluje čistotu vzduchu a podľa toho prispôsobuje rýchlosť čistenia. Môžete využiť aj funkciu sterilizácie a dezinfekcie vzduchu pomocou UV technológie. Funkcia ionizácie zase zaisťuje produkciu záporných iónov a aktívneho kyslíka. Čistička sa hodí do miestnosti do 30 m², na výber máte z 3 rýchlostí alebo automatický režim. Oceníte aj tichý chod, spánkový režim alebo časovač.

Cena je 199 €.

Jarné alergie a čističky vzduchu

Datart.sk | Zdroj: súkr.archív

Čistička vzduchu Ionic-CARE Triton X6

Táto aktívna čistička vzduchu je zároveň výkonným ionizátorom. Vzduch čistí s vysokou efektivitou dosahujúcou až 96%, je dokonale tichá a má nulové náklady na filtre. Prúdenie vzduchu totiž zaisťuje kombinácia elektród pohybujúcich sa vzduchom pomocou tzv. Elektrónového vetra. Nečistoty zachytáva vďaka elektrostatickému filtru na ploche 1100 cm³. Odstráni nielen polietavý prach, ale aj chemikálie, cigaretový dym, peľ a ďalšie alergény, baktérie alebo rozpadové prvky radónu. Ponúka tri stupne výkonu, pričom ten najvyšší vyčistí až miestnosť do veľkosti 75 m². Na výber máte z troch farebných kombinácií.

Cena je 136 €.

Parný čistič Kärcher SC 3 Easy Fix

Je vhodný domácností s malými deťmi a alergikmi. Vytvára paru, ktorá odstráni až 99% baktérií, pretože čistí hĺbkovo. Akékoľvek čistenie prebieha bez chemických prostriedkov či dezinfekcie a para je zároveň veľmi šetrná k ošetrovaným povrchom - tvrdým podlahám, kuchyniam, kúpeľniam, toaletám, zrkadlám, sklám alebo hladkým nábytkovým povrchom. Vďaka nízkej hmotnosti a ergonomickému tvaru tela sa pohodlne ovláda a dlhý kábel zabezpečuje flexibilnú manipuláciu. V balení nájdete aj rad nástavcov a ďalšieho príslušenstva. Maximálny tlak pary je 3,5 barov a potrebná doba k vyhriatiu 0,5 minúty/liter.

Cena je 157,50 €.

Vysávač Philips FC919791

Rodiny s alergikmi ocenia aj tento vysávač otestovaný inštitútom pre výskum alergií ECARF. Pýši sa špeciálnymi vreckami s kapacitou 5 litrov, vďaka akčnému rádiusu 11 metrov nemusíte neustále prepínať káble do najbližšej zásuvky a technológia AirFlow Max zaisťuje vysoký sací výkon. Energetická účinnosť je A, účinnosť čistenia tvrdých podláh tiež A a účinnosť čistenia kobercov je C. Špeciálna hubica TriActive Max zvláda odstraňovať veľké i drobné nečistoty po celom povrchu vrátane priestoru pozdĺž stien a nábytku. Vďaka HEPA filtru 13 odstráni z ovzdušia až 99,5% alergénov.

Cena je 129 €.

Zvlhčovač vzduchu a práčka vzduchu Boneco W1355A

Funguje na princípe prirodzeného odparovania - špeciálne tvarované zvlhčovacie kotúče sa točia vo vode a zaisťujú tak optimálne zvlhčenie okolitého vzduchu, podobne ako dážď. Vybrať si môžete z denného a tichého nočného režimu, nemusíte dokupovať filtre ani nepotrebujete žiadne chemikálie na úpravu vody, stačí bežná kohútiková. Voda zároveň pôsobí ako prirodzený filter a odstraňuje zo vzduchu nečistoty vrátane peľu, prachu alebo zápachu. Prístroj je vhodný do miestnosti do veľkosti 50 m² a pri vyprázdnení nádrže sa automaticky vypne. Súčasťou balenia je aj **ionizačná tyčinka,**ktorá zaisťuje hygienickú nezávadnosť vody.

Cena je 189 €.

Zvlhčovač vzduchu ETA Airis

Ponúka ultrazvukovú technológiu rozprašovania, hodí sa pre miestnosti do 30 m² a jeho súčasťou je trojlitrová nádoba na vodu umožňujúca ľahké plnenie. Zvlhčovač dokáže pracovať až 12 hodín nepretržite pri príkone iba 25 W. Môžete si zvoliť z troch úrovní vypúšťania vodnej pary (v rozsahu 83 až 242 g/min) a oceníte aj veľmi tichú nočnú prevádzku. Pomocou svetelnej signalizácie vás prístroj upozorní na nutnosť doplnenia vody.

Cena je 39,90 €.

Zvlhčovač vzduchu Boneco U200

Tento ultrazvukový zvlhčovač pracuje na princípe studenej pary a hodí sa do miestností do 50 m². Jeho ovládanie je veľmi jednoduché pomocou jediného kolieska, maximálny zvlhčovací výkon je 300 g pary za hodinu a tichý chod vás nebude rušiť ani pri spánku. V prípade potreby doplniť vodu, svieti zvlhčovač načerveno a jemné osvetlenie vody navodzuje relaxačnú atmosféru. Obsahuje antibakteriálnu tyčinku a demineralizačný filter pre zdravý vzduch a tiež priehradku pre naliatie esenciálneho oleja. Do odnímateľného zásobníka na vodu s obsahom 3,5 litra ľahko doplníte vodu.

Cena je 85,90 €.

Jarné alergie a zvlhčovač vzduchu

Datart.sk | Zdroj: súkr.archív

Odvlhčovač DeLonghi DEX 16 F

Nadmerná vlhkosť môže sťažovať dýchanie a prispievať k množeniu baktérií a tvorbe plesní, ktoré zaťažujú predovšetkým malé deti a alergikov. Tento kompaktný odvlhčovač vzduchu odvlhčí miestnosť do veľkosti 65 m³ a odstráni zo vzduchu až 2,1 litra vody bez toho, aby ste museli vyprázdniť odnímateľnú nádobku. Ponúka aj funkciu automatického vypnutia, keď sa nádobka naplní, a vďaka ochrane proti zamrznutiu zvláda pracovať aj v miestnostiach s nízkou teplotou. Hlučnosť je 39 dB, oceníte i tri stupne výkonu, dvojitý filtračný systém, umývateľný prachový filter alebo funkciu sušenia oblečenia.

Cena je 247 €.

Všetky produkty kúpite v kamenných predajniach Datart alebo na www.datart.sk.


Pozrite si tiež:

Čistička vzduchu Dyson nahradí ventilátor aj ohrievač