Unikátny test DNA zo slín odhalí riziko vážnych ochorení

Vďaka dlhoročným štúdiám a výskumným tímom vedcov z celého sveta si dnes môže dať „prečítať“ svoju DNA každý. Spoločnosť DNA ERA prináša unikátny spôsob testovania, ktorý odhalí náchylnosť k chorobám, ale poradí aj, koľko kávy je zdravé piť a aké cvičenie je pre človeka najvhodnejšie.

Slovensko patrí celosvetovo medzi krajiny s najčastejším výskytom rakoviny hrubého čreva. Štatistiky uvádzajú, že keď je ochorenie podchytené včas, v prvom štádiu sa až 92 percent pacientov vylieči (niektoré zdroje uvádzajú, že až 99 percent). Avšak, keď príde pacient neskoro a je mu rakovina hrubého čreva diagnostikovaná v poslednom štádiu, len 12 percent pacientov bude o päť rokov ešte žiť. Navyše, je užitočné vedieť, či sa dané ochorenie týka aj detí, a ako možno minimalizovať riziko a ostať zdravý.


Prečítajte si tiež:

Rakovina hrubého čreva a konečníka: ako sme na tom s jej liečbou na Slovensku?


Analýza DNA

Ochorenia

Dokáže odhaliť nielen mieru genetického rizika onkologických ochorení. Podrobná správa z analýzy hodnotí genetické riziko viac ako 50 ochorení (srdcovo-cievne, trávenie, dýchanie, infekcie). Okrem toho je v nej každé ochorenie podrobne vysvetlené. Správa informuje, čo dané ochorenie znamená, ako často sa vyskytuje v populácii, aká je genetika za ním, ale napríklad aj to, čo robiť v rámci prevencie.

Šport a výživa

Zaujímavou časťou správy po testovaní je sekcia zameraná na šport a výživu. Práve tu sa človek dozvie, koľko kávy je pre neho osobne znesiteľné a aké množstvo je už pre jeho telo toxické. DNA zohráva úlohu pri štruktúre svalových vlákien a môže ovplyvniť väčšiu predispozíciu na silové alebo vytrvalostné športy.

Analýza DNA

Dnaera.sk | Zdroj: súkr.archív

Ako to funguje?

Prostredníctvom najmodernejších vedeckých technológií dokážeme analyzovať jednotlivé nukleotidové polymorfizmy (SNPs) v DNA. Tieto údaje nám potom poskytujú obrovské množstvo informácií, ktoré vďaka dlhoročným vedeckým štúdiám vytvárajú obraz o genetickej predispozícii vzniku rôznych ochorení.

To, kým sme, a aké ochorenia sa nám môžu vyvinúť závisí nielen od genetiky, ale aj od životného štýlu, cvičenia a výživy.

Testovanie je rýchle a jednoduché, žiadna krv, netreba nikam chodiť. Po objednaní testu spoločnosť DNA ERA zašle skúmavku na odber slín a odošle späť. Na výsledky sa čaká asi 10 týždňov.

O firme DNA ERA

DNA ERA je začínajúca slovenská firma, ktorá prináša na Slovensko jedinečnú možnosť spoznať svoje gény, a tým prevziať kontrolu nad svojím zdravím. Za celým tímom DNA ERA stoja Slováci, mladí ľudia z prostredia genetiky, matematiky, informatiky a biznisu. K založeniu firmy ich viedla túžba po zdravšom Slovensku.

Firma DNA ERA

Dnaera.sk | Zdroj: súkr.archív

Životné skúsenosti so zdravotnými problémami, či už vlastnými, alebo našich najbližších v nás vzbudzujú prirodzenú túžbu dozvedieť sa viac.


Rakovina hrubého čreva a konečníka: ako sme na tom s jej liečbou na Slovensku?