Ako na vysoký tlak krvi v lete? Prudké zmeny sú najhoršie

Vekom rastie riziko vysokého krvného tlaku, ale väčšina postihnutých ľudí ho nedokáže vnímať. Aj preto sa vysokému krvnému tlaku zvykne hovoriť „tichý zabijak“. Ide o celoživotný problém, najčastejšie ako dôsledok iného ochorenia (srdcovo-cievne choroby, ochorenie obličiek, ochorenie endokrinného systému).

Vysoký krvný tlak (ďalej TK) mávajú väčšinou ľudia starších ročníkov, i keď ani mladí nie sú výnimkou. Všetci vekom získame nejaké to kilo navyše. Veľa starších ľudí si povie: „Čo už ja?!“ Nie je to však pravda, každý má právo na plnohodnotný život, nikto nemá právo odpísať sám seba. Nenahovárajme si, že nemáme čas, že sa musíme obetovať pre mladých.

V prvom rade musíme byť zdraví, spokojní, iba tak môžeme byť oporou ďalším našim generáciám, deťom, vnúčatám, pravnúčatám.

Vytvorme si priestor sami pre seba. Starajme sa o svoje zdravie!

Ovplyvňuje zmena počasia naše zdravie?

Prudké zmeny počasia, najmä v ostatnom čase, náhle zvýšenie a zníženie teploty o 10-15 až 20 °C výrazne ovplyvňujú zdravie. Je pravda, že seniori sú na tieto zmeny citlivejší, i keď negatívne vplyvy ich trápia rovnako ako mladých. Keď sa mení počasie, teplota nie je jediná, ktorá sa mení. Ide aj o zmenu a silu vetra, či o oblačnosť.

Náhle zmeny počasia a barometrického tlaku výrazne ovplyvňujú fyzickú kondíciu, ale aj psychický stav. Väčšina ľudí, citlivých na počasie, má labilný krvný obeh, zníženú schopnosť koncentrácie, trpí únavou, bolesťami hlavy, poruchami spánku, bolesťami jaziev, búšením srdca, či depresívnymi náladami.


Prečítajte si tiež:

Poznajte svoj systolický i diastolický tlak a chráňte si zdravie srdca!


Výnimkou nie je ani krvný tlak

Zmeny počasia najintenzívnejšie ovplyvňujú krvný tlak. Keď poklesne atmosférický tlak, klesne aj náš krvný tlak. Nízke teploty vedú k zúženiu ciev, vysoké ich rozširujú. Z uvedeného vyplýva, že tlak krvi v lete a teple klesá. V chlade naopak stúpa. Toto by mali mať na zreteli najmä ľudia, ktorí sa liečia na vysoký TK. Práve oni sú najviac počas úporných teplých dní ohrození infarktom. Mali by sa počas horúcich dní vyhýbať pobytu vo voľnej prírode, na kúpaliskách a v záhradách.

Čím sme starší, tým sme senzitívnejší. Mali by sme sledovať predpovede počasie, prispôsobiť si denný režim a počas záťažových dní viac oddychovať, nenamáhať sa, nepreťažovať svoje telo. Pri avizovanej zmene počasia sa odporúča vždy si premerať TK.

Dôležitý je i pitný režim, na ktorý seniori často pozabudnú, chýba im signál smädu. Pri nedostatku tekutín sa cítia oslabení a telo sa nedokáže dostatočne brániť. Dôležité je i pravidelné užívanie predpísaných liekov.

Pravidelný pohyb, pravidelné cvičenie, zodpovedajúce veku, telu zabezpečia potrebnú kondíciu. Výkyvy počasia budú mať tak menšiu šancu, menší vplyv na zdravie.

Bezprostredná pomoc pri znížení krvného tlaku v dôsledku tepla

  • šálka čaju zo zmesi liečivých bylín podporujúcich prekrvenie (rozmarín, hloh, čakanka, prvosienka)

  • studená voda, striedanie spŕch rúk a ramien, vždy končíme studenou vodou

  • ochrana pred slnkom, slnečník, klobúk...

  • Vyhýbať sa pobytu na slnku, najmä medzi 11. a 15. hodinou.

Výživa a vysoký krvný tlak

Ľudia so zvýšeným TK by si mali najskôr zmeniť stravovacie návyky. Osobitne počas teplých letných dní. Sledovať svoju hmotnosť, hladinu tukov a cholesterolu v krvi. Treba jesť stravu chudobnú na kalórie, pozostávajúcu z čerstvých sezónnych potravín. Nesmieme zabúdať ani na prísun bielkovín, vitamínov a minerálov. Rozhodne je potrebné dbať na to, aby sme si pripravované potraviny a jedlo príliš nesolili.

Nezabúdajme, že soľ obsahujú (často a nie málo) hotové jedla, ako napríklad salámy, konzervy a jedlá rýchleho občerstvenia.

Ak ste tak ešte neurobili, tak zabudnite na alkohol a fajčenie!

Doprajme si šálku upokojujúceho čaju

Prechodné horúce dni môžeme ľahšie prekonať aj s doma pripraveným ľadovým čajom ochuteným ovocím a bylinkami. Počas horúceho dňa nás upokojí bylinkový čaj, ktorý obsahuje listy medovky lekárskej, kvety hlohu, ľubovník, listy mäty piepornej. Ideálne je, ak sú bylinky z vlastnej zásoby, ale dajú sa kúpiť v lekárni, kde sú pripravené v správnom pomere.

Príprava čaju:

1 ČL byliniek zalejeme 3-5 dl vriacej vody a necháme prikryté vylúhovať asi 15 minút. Zlejeme, vypijeme čisté alebo prichutíme podľa vlastných zvykov (med, citrón, trstinový cukor).

Upokojujúci čaj

Mgr. Anna Čunderlíková | Zdroj: súkr.archív

Užívajme si leto a nezabúdajme: „Zdravé telo je hostiteľ, chromé žalárnik,“ Francis Bacon.


Prečítajte si aj tento článok:

5 tipov, ako si optimalizovať krvný tlak

Woodrowbeahan

I really like honeysuckle, hawthorn and mint leaf herbal tea that will help us to improve high blood pressure in hot summer.wordle hint

run

Amazing post. In the eventuality that you are unable to open your website, then I will refer you to one article about play snake read this site and get this information.