Atletická noha: infekčný problém bežcov

Atletická noha (tinea pedis) je hubová infekcia, ktorá zvyčajne začína medzi prstami. Vyskytuje sa u ľudí s veľmi spotenými nohami a uzavretými v tesných topánkach. Príznaky zahŕňajú šupinatú vyrážku, spôsobujúcu svrbenie a pálenie. Atletická noha je nákazlivá a môže sa šíriť prostredníctvom kontaminovaných podláh, uterákov alebo odevu.

Atletická noha je úzko spätá s inými hubovými infekciami, ako je kožné ochorenie a svrbenie. Často sa objavuje opakovane. Môže byť ošetrená antifungálnymi liekmi, ktoré nie sú na predpis, no k dispozícii sú aj lieky na predpis.

Príznaky atletickej nohy

Atletická noha spravidla spôsobuje šupinatú červenú vyrážku. Tá zvyčajne začína medzi prstami. Svrbenie je často najhoršie hneď po vyzutí topánok a ponožiek.

Niektoré typy atletických nôh sa vyznačujú tým, že sa objavia pľuzgiere alebo vredy. Atletická noha tiež spôsobuje chronickú suchosť pokožky, môže liezť po podrážke a ťahať sa po boku nohy.

Infekcia môže zasiahnuť jednu alebo aj obe nohy a rozšíriť sa tiež na ruky – najmä, ak sa poškriabete alebo nejako skúmate infikované časti nôh.


Prečítajte si tiež:

Bežecké koleno: postrach mnohých bežcov


Kedy radšej navštíviť lekára?

Ak máte vyrážku na nohe, ktorá sa po samoliečbe nezlepšuje, navštívte svojho lekára. Pokiaľ trpíte cukrovkou, poraďte sa so svojím lekárom, najmä ak zistíte akékoľvek známky možnej sekundárnej bakteriálnej infekcie, ako je nadmerné začervenanie, opuchy, drenáž alebo horúčka.

Príčiny atletickej nohy

Atletická noha je spôsobená rovnakým druhom huby ako pri kožnom ochorení a svrbení. Vlhké ponožky aj topánky a teplé, vlhké podmienky uľahčujú rast týchto organizmov. Atletická noha je nákazlivá a môže sa šíriť po kontakte s infikovanou osobou alebo pri kontakte s kontaminovanými povrchmi, ako sú napríklad uteráky, podlahy a topánky.

Rizikové faktory

  • ste muž

  • často nosíte vlhké ponožky alebo tesné topánky

  • delíte sa o rohože, koberce, posteľnú bielizeň, uterák, oblečenie alebo topánky s niekým, kto má hubovú infekciu

  • chodíte bosí vo verejných priestoroch, kde sa infekcia môže ľahko šíriť, ako sú šatne, sauny, bazény, spoločné kúpele a sprchy

Atletická noha sa môže rozšíriť do ďalších častí tela:

Ruky - ľudia, ktorí sa poškriabu alebo sa nejako vŕtajú v infikovaných častiach svojich nôh, môžu mať podobnú infekciu na jednej z rúk.

Nechty - huby spojené s atletickou nohou môžu tiež infikovať nechty, miesto, ktoré má tendenciu byť odolnejšie voči liečbe.

Slabiny - svrbenie v slabinách je často spôsobené rovnakou hubou, ktorá vedie k atletickej nohe. Je to relatívne bežné, že sa infekcia šíri z chodidiel do slabín, pretože huba môže cestovať po ruke alebo od uteráka.

Prevencia atletickej nohy

  1. Udržujte nohy suché, najmä medzi prstami. Keď ste doma, choďte bosí, aby ste nechali nohy čo najviac vysychať. Vysušte priestor medzi prstami po kúpaní alebo sprchovaní.

  2. Pravidelne si meňte ponožky. Ak sa vaše nohy veľmi potia, meňte ponožky pokojne aj dvakrát denne.

  3. Používajte ľahké, dobre vetrané topánky. Vyhnite sa topánkam vyrobeným zo syntetických materiálov ako vinyl alebo guma.

  4. Majte aj alternatívne páry topánok. Nepoužívajte rovnaký pár každý deň, aby topánky dostali čas na vysušenie po každom použití.

  5. Chráňte nohy na verejných miestach. Noste vodotesné sandále alebo topánky okolo verejných bazénov, spŕch a v šatniach.

  6. Starajte sa o nohy. Používajte prášok (posyp), najlepšie antifungálny, na nohy 1-krát denne.

  7. Nezdieľajte topánky. Zväčšujete riziká šírenia hubovej infekcie.

Diagnostika atletickej nohy

V niektorých prípadoch môže váš lekár diagnostikovať atletickú nohu jednoducho tým, že sa na ňu pozrie. K potvrdeniu diagnózy a vylúčeniu ďalších stavov môže lekár:

1.Vziať z infikovanej oblasti vzorku kože a prezrieť ju pod mikroskopom.

  1. Pošle malú vzorku pokožky do laboratória, kde kožu podrobia testom.

Liečba atletickej nohy

Ak je atletická noha len mierna, môže vám lekár odporučiť používať antifungálne maste, krémy, prášky alebo spreje. Ak na túto liečbu nereaguje, možno budete potrebovať lieky na predpis, ktoré sa budú aplikovať na nohy.

Ťažké infekcie vyžadujú antifungálne pilulky, ktoré sa užívajú ústami. Dá vám ich lekár.

Väčšinu miestnych liekov, aplikovaných priamo na pokožku, možno kúpiť bez predpisu od lekára. Lekárnik môže odporučiť jeden z nasledujúcich antifungálnych liekov:

  • CLOTRIMAZOL

  • Ekonazol

  • Ketokonazol

  • Miconazol

  • Terbinafín


Prečítajte si aj tento článok:

Bežecké koleno: postrach mnohých bežcov