Čo sa stane, ak užijete liek po záruke? Tieto druhy liekov by ste rozhodne nemali užívať po dátume spotreby

Po uplynutí doby použiteľnosti môžu nastať v lieku chemické procesy a začať sa tvoriť a uvoľňovať rozkladné látky. Ktorým kategóriám liekov je potrebné venovať špeciálnu pozornosť?
človek užívajúci tabletku

Zdroj: Pexels.com

Exspirácia- doba použiteľnosti lieku

Tak, ako má každá potravina svoj dátum spotreby, majú ho aj lieky. Pri nich sa exspiračná doba pohybuje najčastejšie v rozpätí dvoch až piatich rokov od dátumu výroby, no sú lieky a liečivá, ktoré ju majú výrazne kratšiu.

Údaj o exspirácii (dobe použiteľnosti lieku) nájdete na vonkajšom aj vnútornom obale každého lieku. Je to doba, počas ktorej je zabezpečená účinnosť, kvalita a bezpečnosť lieku.

Po uplynutí doby použiteľnosti môžu nastať v lieku chemické procesy a začať sa tvoriť a uvoľňovať rozkladné látky. Liek môže strácať svoju účinnosť a teda nemusí dostatočne liečiť vaše ochorenie.

Môže však nastať aj opačný prípad, zvýšený účinok lieku, a následný výskyt nežiaducich účinkov. Nežiaduce účinky môžu spôsobiť aj postupne vznikajúce rozkladné látky.

Na ktoré kategórie liekov si treba dať pozor?

Je dôležité rozlišovať medzi jednotlivými kategóriami liekov. Voľnopredajné lieky sú predsa len iná kategória ako napríklad lieky, od ktorých závisí život.

Životnosť liekov ovplyvňuje predovšetkým ich zloženie, prítomnosť konzervačných látok, výkyvy teploty, svetla, vlhkosti a ďalšie podmienky skladovania,“ vysvetľuje lekárnička Mgr. Ivana Vargová.

lieky

Zdroj: Pixabay.com

Taktiež je dôležité, aby boli lieky skladované v originálnych baleniach, predovšetkým mám na mysli sirupy, roztoky alebo lieky podávané injekčne. Ak si už všimnete, že zmenili farbu, konzistenciu, či pach, v žiadnom prípadne ich neužívajte. Táto zásada platí pri všetkých liekoch,“ upozorňuje ďalej lekárnička.

Medzi ďalšie lieky, na ktorých dobu použiteľnosti si treba dať pozor, sú aj inzulín, hormonálne lieky na štítnu žľazu, tekuté antibiotiká a EpiPen, čo je injekčné pero používané pri silnej alergickej reakcii a anafylaktickom šoku.

Špeciálnou kategóriou sú kvapky do oka, do ktorých sa ľahko dostanú baktérie. Pri nich treba rozhodne dodržať dátum spotreby, ktorý býva zvyčajne jeden mesiac od otvorenia.

Pozorní buďte aj pri individuálne pripravovaných liekoch, teda tých namiešaných „namieru“ pacientovi v lekárni.

Dôležité je správne skladovanie liekov

Účinnosť liekov môže byť zachovaná aj správnym skladovaním. Ideálnym miestom na skladovanie liekov nie je napr. skrinka v kúpeľni, nakoľko je tam zvýšená teplota a vlhkosť.

Liekom taktiež neprospieva, keď sú dlho zatvorené v rozhorúčenom aute. Na skladovanie liekov je ideálne suché, chladnejšie a tmavé miesto, väčšinou je odporúčaná teplota do 25 stupňov. Niektoré lieky treba po otvorení skladovať v chladničke, iným chlad zase neprospieva.

Uzávery fľašiek by mali byť správne zatiahnuté a všetky lieky by mali byť odložené tak, aby na ne nedosiahli deti.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv odporúča lieky po uplynutí exspirácie neužívať. Vo všeobecnosti platí zásada, že lieky akejkoľvek formy (tablety, masti, kvapky), ak zmenia svoju farbu, konzistenciu, tvar, či pach, už nie sú vhodné na užívanie.

Zároveň však lieky po dátume spotreby ani nevyhadzujte do koša, ani ich nevylievajte do záchoda. Exspirované lieky je potrebné odniesť do lekárne, kde ich bezpečne a ekologicky zlikvidujú.


Prečítajte si aj:

Základné pravidlá pri kombinovaní liekov

Plusy a mínusy liekov na spanie