Prečo jesť sezónne a lokálne potraviny? Tieto potraviny preferujte počas zimy!

Dnes si môžeme pohodlne dopriať akékoľvek ovocie a zeleninu bez ohľadu na ročné obdobie, či krajinu pôvodu. Jahody alebo čučoriedky na pultoch obchodov v zimných mesiacoch nie sú ničím zvláštnym. Napriek tomu je mnoho ľudí presýtených tovarom, ktorý vyzerá krásne a je na dosah ruky. Neprirodzená chuť, vzhľad, umelá čerstvosť a fakt, že, mnoho dovážaných potravín prakticky dozrieva v kamiónoch, nás núti zamyslieť sa.
aké potraviny jesť počas zimy

Zdroj: Pexels.com

Vývojom sa prispôsobujeme oblasti, v ktorej žijeme

Vedci dlhodobo upozorňujú na základný fakt: celým dlhým vývojom sa prispôsobujeme práve oblasti, v ktorej žijeme. Vytvára sa symbióza medzi našim zdravotným stavom a produktami, ktoré tu rastú.

Lokálne a sezónne potraviny sú pre nás prirodzenou stravou a naše telá sú dlhou genézou na ne navyknuté. V skratke to znamená, že kyslá kapusta, chren s cviklou, cesnak a domáca cibuľa nám môžu pomôcť pri prevencii ochorení, aj pri zdravotných problémoch omnoho viac ako citrusové šťavy alebo iné málo známe, pre nás neprirodzené plody.

Zároveň je úplne logické, že telo môže na geograficky vzdialené potraviny zareagovať prehnanou reakciou imunitného systémualergiou.

Nemôžeme sa sťažovať, že by u nás počas roka rástlo málo chutných plodín. Každé ročné obdobie nám poskytne niečo, čo je pre náš organizmus dôležité, a vôbec sa nemusíme báť jednotvárnosti.

Konzumovať domáce sezónne produkty má však mnoho iných výhod, ak si odmyslíme tie prvoradé – zdravotné, ktoré sú pre našu imunitu mimoriadne dôležité.

Pri domácich sezónnych produktoch máme vždy záruku, že sú čerstvé, a tým pádom aj chutné, že cesta, ktorú prešli zo záhrady či farmy k nám bola podstatne kratšia, ako zo vzdialených krajín.

Navyše, ich kúpou podporujeme prácu Slovákov, a teda aj domácu ekonomiku.

8 plusov lokálnych a sezónnych potravín:

  • čerstvosť
  • chuť
  • vôňa
  • prirodzenosť
  • kvalita
  • bez chemických úprav a prídavných látok
  • primeraná cena
  • známy pôvod

Čo jesť počas zimy?

Telo nestačí zohrievať zvonku, vždy musíme začať zvnútra. A keďže potraviny majú z termostatického hľadiska buď ochladzujúcu alebo zohrievajúcu energiu, treba si v každom ročnom období vyberať tie správne.

Strukoviny

V období zimy trpia z našich orgánov najviac obličky a slezina, nemajú radi chlad. Nie je náhoda, že nám obličky svojim tvarom pripomínajú fazuľu.Najlepšou výživou pre ne sú totiž strukoviny.

Na výber už dnes máme z mnohých druhov – šošovica červená, hnedá, zelená, cicer, hrach zelený či žltý, no najmä rôzne druhy fazúľ. Stavte na strukovinové polievky, prívarky, ale aj placky či karbonátky.

Zeleninové vývary

Ideálnym jedlom v období zimy sú dlho varené zeleninové vývary. Čím dlhšie budete polievku variť, tým väčšie teplo do tela dostanete.

Postačí vám cibuľa, 2-3 druhy koreňovej zeleniny, ktoré zalejte čo najväčším množstvom vody a nechajte variť na najmenšom ohni.Už po prvých hodinách vývar získa prirodzene sladkú chuť zo zeleniny. Počas dňa si môžete z vývaru aj popíjať!

Kyslá kapusta

Jednou zo základných zložiek kyslej kapusty je kyselina mliečna, vďaka ktorej sa v kapuste produkujú probiotické baktérie mliečneho kvasenia.

Tieto baktérie zabraňujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v tele, posiňujú imunitný systém, zabraňujú hnačke a spolu so skupinou vitamínov B obnovujú poškodenú črevnú sliznicu.

Tu nájdete recept, ako si pripraviť kyslú kapustu aj bez suda!


Mohlo by vás zaujímať:

Zahlienenie organizmu, oslabená imunita či žalúdočné ťažkosti? Pomôcť môžu tradičné medicíny

6 jedál proti chrípke a prechladnutiu


Marija Magdalena

Dobrý den, můj dotaz ohledně získání úvěru na koupi domu z nemovitosti začal telefonátem, volal jsem do Davidson Albert Company, dnes jsem velmi šťastný a Bůh žehnej Davidson Albert Kontaktní e-mail: {Davidsonalbertloan@gmail.com }

Jmenuji se Marijana, jsem z CHORVATSKA, posledních pět měsíců jsem hledala tu správnou úvěrovou společnost, od které bych mohla získat půjčku, abych si mohla koupit dům, jaký jsem chtěla. Z dlouhodobého hlediska tam byla spousta podvodů, díky kterým jsem jim uvěřil a na konci dne mi vzali peníze, aniž by mi na oplátku něco dali, ani 1 euro na mé jméno, ztratil jsem veškerou naději, byl jsem zmaten a frustrovaný jsem nikdy nechtěl mít nic s online půjčkami, tak jsem si šel půjčit peníze od přítele. Řekl jsem vše, co se stalo, a ona řekla, že mi může pomoci najít úvěrovou společnost, která mi může poskytnout jakoukoli částku půjčky, kterou potřebuji, a za velmi nízkou úrokovou sazbu 3%, také mi řekla, že právě dostala půjčku od odkázali mi, jak požádat o půjčku, jak mi řekla, požádal jsem s nimi prostřednictvím e-mailu: (davidsonalbertloan@gmail.com) , nikdy jsem nevěřil, ale zkusil jsem to a k mému největšímu překvapení jsem dostal půjčku do 24 hodin, nemohl jsem tomu uvěřit, jsem opět šťastný a bohatý a děkuji Bohu, že takové úvěrové společnosti stále existují na těchto podvodech všude, poraďte všem, kteří si potřebují půjčit půjčku e-mailem (davidsonalbertloan@gmail.com). Nikdy tě nezklamou a tvůj život se změní stejně jako můj. Rychle kontaktujte (davidsonalbertloan@gmail.com) ještě dnes a získejte od nich půjčku. Ujistěte se, že pro svou půjčku kontaktujte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, protože jsem úspěšně získal půjčku od této společnosti bez jakéhokoli stresu. Navštivte jejich e-mail. (davidsonalbertloan@gmail.com)