Číňania testujú infúzny vitamín C ako možnú ochranu proti koronavírusu

Napriek tomu, že koronavírus sa od decembra 2019 rozšíril z Číny do viac ako 60 krajín sveta, stále naň neexistuje liek. Nová klinická štúdia, využívajúca infúzny vitamín C, prebieha priamo v epicentre nákazy, v čínskej provincii Hubei. Vitamín C je totižto jeden z najsilnejších imunomodulátorov.
Číňania testujú infúzny vitamín C ako možnú ochranu proti koronavírusu

Potvrdí štúdia, že vitamín C pomáha imunite bojovať proti koronavírusu? | Zdroj: Flickr.com

Nový koronavírus SARS-CoV-2 spôsobujúci penumóniu, konkrétne závažnu akútnu respiračnú infekciu (SARI), vyvolal globálne obavy.

Napriek tomu, že koronavírus sa od minulého decembra rozšíril z Číny do viac ako 60 krajín sveta, stále chýbajú účinné cielené antivírusové lieky.

V súčasnosti je hlavnou liečbou pacientov nakazených koronavírusom symptomatická podporná liečba.

Priamo v meste Wuhan testujú infúzny vitamín C

Do klinickej štúdie prebiehajúcej na Wuhan University bolo vybraných 140 pacientov, ktorí museli mať viac ako 18 rokov, musela im byť diagnostikovaná závažna alebo kritická forma SARI, a museli byť liečení na jednotke intenzívnej staristlivosti.

Klinická štúdia Vitamin C Infusion for the Treatment of Severe 2019-nCoV Infected Pneumonia, pri ktorej sa využíva Infúzny vitamínu C na liečbu závažnej pneumónie spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2, sa uskutočňuje v Zhongnan Hospital of Wuhan University, priamo v epicentre nákazy vo Wu-chane, v čínskej provincii Hubei.

Univerzitná nemocnica v čínskom meste Wuhan - Zhongnan Hospital of Wuhan University

Univerzitná nemocnica v čínskom meste Wuhan - Zhongnan Hospital of Wuhan University | Zdroj: Zhangmoon618 / Commons.wikimedia.org

Štúdia má dvojité zaslepenie a je randomizovaná. Vykonáva sa na dvoch skupinách ľudí, pričom jednej skupine sa podáva infúzny vitamín C (24g) a druhej skupine placebo, pričom ani pacienti, ani lekári nevedia, komu podávajú účinnú látku a komu placebo.

Týmto spôsobom sa postupuje počas 7 dní a následne sa vyhodnocujú rôzne parametre. Predpokladané ukončenie klinických testov je v semptembri ešte tohto roku 2020.

Infúzny vitamín C ako forma prevencie a podpornej liečby

Silný imunitný systém nás ochráni pred škodlivými baktériami a vírusmi. Jeho výkonnosť je závislá na účinných látkach a vitamínoch. K nevyhnutným pomocníkom patrí aj vitamín C, ktorý je jedným z najsilnejších prírodných antioxidantov.

Imunomodulácia, teda liečebný prístup s cieľom podporiť a upraviť funkcie imunitného systému, sa ukazuje ako veľmi účinná. V rámci terapie sa využíva práve infúzny vysoko dávkovaný vitamín C. Ten dokáže "rozbehnúť " a posilniť imunitný systém a zároveň ho ochrániť pred zápalmi.

Začarovaný kruh spotreby vitamínu C pri infekciách

Začarovaný kruh spotreby vitamínu C: Pri infekciách je vysoká potreba vitamínu C, ktorý je potrebný pre správne fungovanie imunitného systému. | Zdroj: súkr.archív

Pri infúznom podaní vitamínu C naše telo príjme oveľa viac vitamínu C ako pri perorálnom užití (ústami), nakoľko sa dostáva priamo do krvi, ktorá rozváža všetky látky tam, kde sú potrebné.

Stravou či tabletami sa také vysoké hladiny vitamínu C v krvi nedajú dosiahnuť, telo si vezme len 50 %, limitom je priepustnosť tráviaceho traktu. Infúzne podanie vitamínu C zabezpečí, že sa do tkanív dostane 100 % podaného množstva.

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi pri perorálnom a parenterálnom (infúznom) spôsobe užitia | Zdroj: súkr.archív

Podávanie vysokých dávok vitamínu C ako forma podpornej terapie sa odporúča ľuďom v stave oxidačného stresu v dôsledku únavy, infekčného alebo zápalového ochorenia, prepracovanosti či zlej životosprávy alebo pacientom s chronickými infekciami, či zápalmi.


Viac o infúznom vitamíne C a jeho vplyve na zdravie sa dočítate:

Vitamín C: Čo dokáže v ľudskom tele jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov?

Čistý vitamín C sa infúziou dostáva priamo do buniek a zabezpečí vysokú účinnosť liečby, zdôrazňuje lekárka

Proti baktériám a vírusom nestačí bojovať liečbou – rozhodujúca je imunomodulácia