Včasné podanie vysokej dávky infúzneho vitamínu C v prevencii a podpornej liečbe COVID-19

Pandémia ochorenia COVID-19 zasiahla všetky kontinenty. Hoci sa mnohé krajiny chvália vakcínou proti koronavírusu, zatiaľ sa plošne neaplikuje. Potreba rýchlej, použiteľnej, prístupnej, účinnej a bezpečnej liečby je však naliehavá.
Infúzny vitamín C v boji proti COVID 19

COVID-19 a infúzny vitamín C

Koronavírus spôsobuje syndróm akútnej respiračnej tiesne (ARDS). Dochádza pri ňom k neprimeranej zápalovej reakcii v pľúcach.

Pľúca sa poškodzujú a vypĺňajú tekutinou, to sa prejaví sťaženým dýchaním, únavou a celkovým zhoršením zdravotného stavu.

Existujú však aj prípady, keď sa pľúca vyliečia bez následkov. Včasné užitie vysokej dávky infúzneho vitamínu C môže predstavovať účinnú ochranu pred koronavírusovou infekciou, čo potvrdzujú aj prebiehajúce klinické štúdie.

Výsledky z praxe

Vysoké dávky vitamínu C sa klinicky používajú už desaťročia. Odborníci hovoria, že sú bezpečné a nespájajú sa so závažnými nežiaducimi príznakmi.

Keďže vývoj účinných vakcín a antivirotík trvá určitý čas, vitamín C sa môže zaradiť medzi látky na zmiernenie ARDS súvisiaceho s ochorením COVID-19.

Doktor Hemilä a kolektív z University of Helsinki uvádza, že rôzne vysoké dávky infúzneho vitamínu C (napríklad 200 mg/kg telesnej hmotnosti/deň rozdelené na štyri dávky) skrátili pobyt pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti o 7,8 % a významne sa znížila úmrtnosť.

Tieto skúsenosti boli zaznamenané aj u pacientov so závažným chrípkovým ochorením. Ďalšie pozitívne správy prichádzajú zo zahraničia.

New York Post uverejnil informácie o liečbe pacientov s ťažkým priebehom koronavírusovej infekcie vysokými dávkami infúzneho vitamínu C v nemocničných zariadeniach najväčšieho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Northwell Health v New Yorku.

Pneumológ a špecialista na intenzívnu starostlivosť doktor Andrew G. Weber podával pacientom na JIS niekoľkokrát denne vysoké dávky infúzneho vitamínu C súčasne s inými liekmi.

Tento režim vychádzal z experimentálnej liečby, ktorú použili v Šanghaji u pacientov s koronavírusom.

Ako uviedol doktor Weber, pacienti užívajúci vysoké dávky infúzneho vitamínu C mali výrazne lepší klinický priebeh ochorenia ako tí, ktorí ho nedostávali.

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi

Porovnanie hladín vitamínu C v krvi pri perorálnom a parenterálnom (infúznom) spôsobe užitia | Zdroj: súkr.archív

Infúzna terapia vitamínom C je vhodnou alternatívou

Viacero odborných štúdií dokazuje, že počas zápalových ochorení hladina vitamínu C v tele prudko klesá. Preto je potrebné doplniť ju práve vysokými dávkami vitamínu C.

Perorálne sa však takéto vysoké hladiny dosiahnuť nedajú. Infúzna terapia vitamínom C je alternatívou, ktorá sa aplikuje v Európe už viac ako 30 rokov.

Podávanie vysokých dávok vitamínu C ako forma podpornej terapie sa odporúča ľuďom v stave oxidačného stresu v dôsledku únavy, infekčného alebo zápalového ochorenia, prepracovanosti či zlej životosprávy alebo pacientom s chronickými infekciami, či zápalmi.

Infúzny vitamín C- podporná liečba:

  • oslabený imunitný systém
  • vírusové infekcie
  • bakteriálne infekcie
  • zápaly
  • hojenie rán
  • reumatické ochorenia
  • bolesti kĺbov
  • onkologickí pacienti
  • alergie
  • histamínová intolerancia

Viac o infúznom vitamíne C a jeho vpylve na zdravie sa dočítate:

Infúzny vitamín C: posilnite obranyschopnosť svojho tela voči baktériám a vírusom

Prečo je vitamín C účinnejší vo forme infúzie?