Čo robiť, keď je vám stále zima? Na vine môže byť štítna žľaza aj stres

Ak si púšťate naplno kúrenie, keď sa ostatní potia, mali by ste si pohovoriť s lekárom. Stály pocit chladu môže byť totiž niekedy signálom toho, že s vaším telom nie je niečo v poriadku.
Čo robiť, keď je vám stále zima?

Zdroj: stocksnap.io

Zima je pre ženy náročnou zaťažkávacou skúškou. Určite to poznáte, stále je vám zima, mrznú vám ruky a ešte viac nohy, a zatiaľ čo manžel chodí po byte v tričku a kraťasoch, vám nie je ani v troch vrstvách skutočne teplo.

Ženy majú z anatomického hľadiska nevýhodu, čo sa týka zásobovania teplom. Ženské telo totiž chladne rýchlejšie ako jeho mužský náprotivok. Príčinou je svalová hmota.

Zatiaľ u žien tvorí priemerne 25%, u mužov je podiel tejto telu vlastnej "tepelnej elektrárne" úctyhodných 40%.

A ako by to ešte nestačilo, ženy majú navyše aj tenšiu kožu a citlivejšie receptory chladu. Už od 15 ° C tlmí ženský mozog prekrvovanie rúk a nôh, aby sa udržalo teplo v strede tela. U mužov to začína až pri približne 10 ° C.

Ak si však púšťate naplno kúrenie, keď sa ostatní potia, mali by ste si pohovoriť s lekárom. Stály pocit chladu môže byť totiž niekedy signálom toho, že s vaším telom nie je niečo v poriadku.

Štrajkujúca štítna žľaza

Na vine by mohla byť napríklad znížená funkcia štítnej žľazy. Keď totiž vyplavuje málo hormónov, spomaľuje sa váš metabolizmus a telo môže produkovať menej tepla. Medzi ďalšie možné príznaky patrí prírastok váhy, únava a vypadávanie vlasov.

Málo červených krviniek

Niekedy vám môže byť neustále zima v dôsledku nedostatku živín. Napríklad vitamín B12 a železo sú dôležité pre prekrvenie a zásobenie buniek kyslíkom.

Oboje potrebujete okrem iného pre vytváranie červených krviniek, ktoré zaisťujú transport kyslíka. Keď máte červených krviniek málo, ste unavená, vyčerpaná, bledá a aj citlivejšia na chlad.

Vaše zásoby vitamínu B12 doplnia napr. mliečne výrobky, mäso alebo ryby. Hlavným zdrojom železa sú strukoviny, semienka, obilie, orechy alebo červené mäso.

Neustály stres

"Zmraziť" váš metabolizmus však dokáže aj nepríjemné emocionálne vypätie . V nadobličkách sa tvoria stresové hormóny kortizol, adrenalín a noradrenalín.

Chronický stres ale môže tieto žľazy oslabiť, a tým tiež utlmiť látkovú výmenu.

Nedostatok spánku

Nedostatok spánku narúša reguláciu telesnej teploty v mozgu. Podľa expertov vám môže pri pretrvávajúcom pocitu chladu pomôcť, keď budete v noci spať minimálne sedem hodín.

Nedostatočný pitný režim

Ak patríte medzi večné "zmrzliny", skúste si v prvom rade odpovedať na otázku, či dostatočne pijete. Ľudské telo sa totiž skladá až zo 70% z vody, a tá ukladá teplo, rozdeľuje ho a pomaly uvoľňuje.

Tak zostáva telesná teplota stabilná. Pokiaľ ale máte tekutín nedostatok, je vám rýchlejšie zima.


Prečítajte si aj:

4 vážne choroby, ktoré môžu za vaše studené ruky

Syndróm studených rúk a nôh - čo je príčinou?