COVID-19 je podľa vedcov spojený s vyšším rizikom predčasného pôrodu aj ďalších tehotenských komplikácií

Nastávajúce matky, ktoré sa infikujú koronavírusom, majú väčšie riziko zdravotných komplikácií. Poukázali na to závery jednej z prvých veľkých štúdií. Infikované tehotné ženy sú podľa nej ohrozenejšie napríklad predčasným pôrodom alebo vysokým krvným tlakom.
COVID-19 a tehotné ženy

Zdroj: Pexels.com

Koronavírus a tehotenstvo

Od začiatku pandémie sa čoraz častejšie objavujú náznaky, že koronavírus môže mať negatívne dopady na priebeh tehotenstva.

Nové dôkazy v tomto ohľade prináša jeden z prvých veľkých výskumov, ktorý zverejnil žurnál JAMA Pediatrics.

Vedci do neho zahrnuli viac ako 2100 nastávajúcich matiek, ktoré od marca do októbra minulého roka dostávali starostlivosť v nemocniciach v 18 krajinách sveta, od Ruska až po Brazíliu.

Aby mali dostatočne početnú kontrolnú skupinu, na každú účastníčku s COVID-19 pripadli dve "zdravé" ženy v obdobnom štádiu tehotenstva a v rovnakej nemocnici. Celkovo tak vedci sledovali 706 žien s koronavírusom a 1424 bez neho.

Tehotné ženy infikované koronavírusom mali o 76% väčšie nebezpečenstvo preeklampsie - ochorenia, ktoré sa spája s činnosťou placenty, spôsobuje nedostatočné prekrvenie a okysličenie plodu a prejavuje sa vysokým krvným tlakom.

Mali tiež 3x vyššie riziko závažnej infekcie a 5x väčšiu pravdepodobnosť, že skončia na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Počas štúdie navyše zomrelo celkom jedenásť žien s koronavírusom, zatiaľ čo v neinfikovanej skupine zomrela jedna účastníčka.

U žien s COVID-19 tiež omnoho častejšie dochádzalo k predčasnému pôrodu. U detí infikovaných matiek sa tak častejšie objavili novorodenecké komplikácie, ako sú nezrelé pľúca alebo poškodenie mozgu.

Závery štúdie ďalej ukázali, že 13% narodených detí malo pozitívny test na koronavírus. S vyšším rizikom prenosu potom bol spojený pôrod cisárskym rezom. Dojčenie, zdá sa, chorobu neprenáša, čo je podľa vedcov dobrou správou.

Podľa jedného z autorov štúdie, Arisa Papageorghiousa z Oxfordskej univerzity, výsledky podčiarkujú potrebu zahrnúť tehotné ženy do skupín s prednostným právom na očkovanie.

Vzhľadom na to, že schválené vakcíny proti COVID-19 neboli testované na tehotných ženách, mnohé zdravotné úrady vo svete váhajú spomínanú skupinu v tomto ohľade uprednostniť.


Prečítajte si aj:

Žena s COVID-19 napojená na umelú pľúcnu ventiláciu porodila v nemocnici v Brne zdravého syna!

Chlapček sa nakazil koronavírusom ešte v maminej maternici, ide zrejme o prvý potvrdený prípad prenosu cez placentu


Sonu

If you are looking single room Girls hostel in Uttam Nagar, So you can use online platforms such as housing websites, PG finder apps, or social media groups dedicated to housing in your area. But this task is so lengthy, you can contact shourya pg homes, here you can get amazing rooms at a reasonable price.