Poobedný „šlofík“ môže byť skorým príznakom Alzheimerovej choroby, upozorňuje nový výskum

Najnovšia štúdia uvádza, že zvyšujúci sa počet šlofíkov súvisí s vyššou pravdepodobnosťou vzniku miernej kognitívnej poruchy alebo Alzheimerovej choroby.
šlofík môže byť príznakom Alzheimera

Zdroj: Freepik.com

Dlhšie a častejšie driemanie počas dňa môže byť predzvesťou Alzheimerovej choroby. Vyplýva to zo štúdie, ktorá sledovala denné spánkové návyky starších ľudí.

Nadmerné „šlofíky“ sú podľa vedcov skôr varovným príznakom než príčinou duševného úpadku.

Nové zistenia by mohli pomôcť zjednotiť rozporuplné výsledky štúdií, ktoré merajú účinky zdriemnutia cez deň na kognitívne zdravie starších ľudí. Niektoré predchádzajúce výskumy zdôrazňovali prínos malej siesty po obede pre dobrú náladu, bdelosť a výkonnosť pri riešení úloh.

Hlavný záver je, že ak ste neboli zvyknutí driemať a všimli ste si, že začínate byť cez deň viac ospalí, môže to byť signál zhoršujúceho sa kognitívneho zdravia,“ uviedla psychiatrička Yue Leng z Kalifornskej univerzity v San Franciscu.

Vedci v štúdii sledovali počas niekoľkých rokov viac ako tisíc ľudí v priemernom veku 81 rokov. Účastníci nosili každý rok zariadenie podobné hodinkám, ktoré sledovalo ich pohyb až po dobu 14 dní. Výskumníci interpretovali každé dlhšie obdobie bez aktivity od 9:00 do 19:00 hodín ako spánok.

Účastníci štúdie podstúpili každý rok testy na vyhodnotenie poznávacích schopností. Na začiatku štúdie nemalo 76% z nich žiadnu kognitívnu poruchu, 20% malo miernu kognitívnu poruchu a 4% trpeli Alzheimerovou chorobou.

Účastníci výskumu, ktorí si zdriemli viac ako hodinu denne, mali celkovo o 40% vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby ako tí, ktorí si zdriemli menej ako hodinu denne. Tí, ktorí si zdriemli aspoň raz denne, mali o 40% vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby ako tí, ktorí si zdriemli menej ako raz denne.

Neobvyklé spánkové vzorce, nespavosť a nekvalitný nočný spánok sú u ľudí s demenciou bežné, ale najnovšia štúdia ukázala, že dôležitú úlohu zohráva aj obyčajný šlofík.


Prečítajte si tiež:

5 jednoduchých spôsobov, ako znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby v každodennom živote

V USA schválili prvý liek proti Alzheimerovej chorobe!


kras3ka

moze to byt. ale aj nemusi, len keby to clovek vedel, ked toto je choroba, ktora moze mat aj nejaky geneticky podnet, ale teda dobre je to, ze dnes uz je moznosti vela a da sa aspon trosku tie prejavy to ochorenie zmiernit.

lizatko0

Veru, no clovek by si najradsej prial, ak by taketo ochorenia vobec neboli alebo by teda boli aspon take liecby, ktore by prejavy takychto chorob uplne potlacili

Luccia3

Moja starka trpi touto chorobou. Vela som si o tom zistovala, co by mohlo aspon trosku pomoct, co by jej pomohlo a kupila som jej Karnozin Extra. Ten ma vplyv aj na sustredenost, aj na pamat, tak aspon takto sa snazim jej pomoct. Je to tazke, ked clovek si nevie pomoct. Ked nevie s tym nic urobit :/ Ale teda vidime s mamou, ze teda o nieco sa to polepsilo:)