Epidemiologička: Prípady kliešťovej encefalitídy eviduje vyše 20 európskych krajín, najvyššia chorobnosť je hlásená z Litvy, Slovinska a Česka

Kliešťová encefalitída nie je rizikom iba na Slovensku, nakaziť sa ňou dá aj v zahraničí.
kliešťová encefalitída na dovolenke

Zdroj: Freepik.com

Kliešťová encefalitída je akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu.

"Kliešťovou encefalitídou je možné nakaziť sa v rizikových oblastiach Európy a Ázie. Prípady kliešťovej encefalitídy eviduje vyše 20 európskych krajín, pričom najvyššia chorobnosť býva hlásená z Litvy, Slovinska a Českej republiky," upozornila epidemiologička Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

V posledných rokoch sa podľa epidemiologičky rizikové oblasti kliešťovej encefalitídy presúvajú do severnejších častí aj vyšších nadmorských výšok. Pravdepodobnou príčinou sú klimatické zmeny.

Najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy hlási každoročne aj susedné Česko.

"Najrizikovejšie oblasti sú najmä v Juhočeskom kraji, Vysočine, Pardubickom a Zlínskom kraji," informovala Kerlik.

Najúčinnejšou prevenciou proti kliešťovej encefalitíde je podľa epidemiologičky očkovanie, ktoré čiastočne hradia zdravotné poisťovne.

"Zaočkovať sa je možné počas celého roka, aj keď najvhodnejšie je to počas zimných mesiacov, teda pred začiatkom aktivity kliešťov. V lete je možné použiť zrýchlenú schému očkovania, pri ktorej plná ochrana organizmu pred vírusom kliešťovej encefalitídy nastáva štyri týždne od podania prvej dávky očkovacej látky," upresnila epidemiologička.

Odborníčka tiež upozorňuje, že okrem infikovaných kliešťov sa vírus kliešťovej encefalitídy môže prenášať aj niektorými potravinami, pričom rizikové sú najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka.


Viac k téme:

Aké nákazy na nás číhajú na dovolenke?