Lekárka: Stres, najmä dlhodobý, nám znižuje imunitu

V jesennom a zimnom období je veľmi dôležité podporovať vlastnú obranyschopnosť, a to najmä vyváženou zdravou stravou bohatou na vitamíny a minerálne látky. Práve ňou telu dopĺňame potrebné živiny.

Zdroj: Freepik.com

Podpora imunity v jesennom období je obzvlášť dôležitá, pretože s ňou sa obvykle zvyšuje aj riziko prechladnutia a chrípky.

"V tomto období je obzvlášť dôležité dbať na prísun vyváženej zdravej stravy s dostatočným prísunom ovocia a zeleniny, ktorá je bohatá najmä na selén, zinok a vitamíny C a D. Nezabúdajte ani na dodržiavanie pitného režimu. Kým je teplejšie môžu to byť ovocné šťavy, v zime si môžeme spestriť deň bylinkovými čajmi. Tiež je podstatné uviesť, že stres, najmä dlhodobý, nám imunitu znižuje,“ upozorňuje MUDr. Mária Eliášová z oddelenia vnútorného lekárstva nemocnice v Zlatých Moravciach.

Vitamíny a minerálne látky sa môžu podať aj pomocou doplnkami výživy.

Pokiaľ máte obavy, alebo sa domnievame, že by ste mohli mať nedostatok niektorých živín, je potrebné konzultovať to so svojim lekárom, alebo nutričným špecialistom, ktorý vám v prípade potreby môže odporučiť vhodné doplnky stravy,“ dopĺňa lekárka.

Najdôležitejšie vitamíny a minerálne látky na podporu imunity

Vitamín C je dôležitý pri hojení rán, udržiavaní zdravých kostí, zubov, kože a v neposlednom rade podporuje náš imunitný systém. Zvyšuje efektivitu bielych krviniek, pomáha pokožke vytvárať silnejšiu bariéru proti baktériám. Ukázalo sa, že potenciálne má schopnosť znížiť závažnosť prechladnutia.

Naše telo si vitamín C nedokáže vyrobiť samo, preto je potrebné ho získať prostredníctvom stravy alebo výživových doplnkov. Nachádza sa citrusových plodoch, tak v pomarančoch, ako aj v citrónoch, grepoch ako aj v zelenine, najmä v paprike či v brokolici.

Odporučená denní dávka vitamínu C pre dospelú osobu je 80 mg.

Príjem vit. C by mali zvýšiť fajčiari, aktívni športovci, tehotné ženy aj osoby so zvýšeným stresom. Tiež staršie osoby a osoby pri prebiehajúcom infekčnom ochorení. Dávka sa v týchto situáciách môže navýšiť dlhodobo až na 2000 mg denne, pri krátkodobom užívaní napr. infekt až na 3000 mg na deň.

Vitamín D vitamín, ktorý plní dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Naše telo ho produkuje prirodzene za pomoci slnečných lúčov. Je veľmi dôležitý pre rast a vývoj a potenciálne znižuje riziko depresie a úzkosti. Jeho znížené hladiny sú časté u ľudí žijúcich s nedostatkom slnečného svitu a sú spojené so zvýšeným rizikom infekcií.

Získavame ho tiež aj z potravín, ako sú ryby (losos, makrela, sleď) ale aj z mliečnych výrobkov. Tento vitamín je potrebné doplniť najmä u osôb s nedostatočným pobytom na slnku ako sú seniori, deti, tehotné a dojčiace ženy.

Pre dospelého sa odporučená denná dávka vitamínu D pohybuje od 600IU do 4000 IU. Ideálna dávka pre posilnenie imunity minimálne 2000 IU denne.

Zinok je jedným z najužitočnejších minerálov. Je dôležitý pre vývoj a funkciu imunitných buniek, ako aj pre zvýšenie ich aktivity. Ľudské telo prirodzene zinok neprodukuje, čo znamená, že ho musíme získavať výlučne zo stravy alebo výživových doplnkov. Nájdeme ho v hovädzom mäse, vo fazuli aj v orechoch. Pri dávkovaní zinku je dôležité riadiť sa odporúčaným dávkovaním konkrétneho produktu.

Maximálna denná dávka u dospelých je 15 mg denne. Aktívni športovci si dennú dávku môžu zvýšiť až na 25 mg.

Selén je životne dôležitý minerál, ktorý musíme prijímať prostredníctvom stravy. Okrem posilnenia imunity nás môže chrániť aj pred srdcovými chorobami a tiež nám môže pomôcť znížiť prejavy astmy. Je dôležitý pre zdravie štítnej žľazy. Dopĺňame si ho príjmom orechov, rýb a hovädzím mäsom.

Denná dávka selénu pre dospelého človeka je odporúčaná 55 mikrogramov. Zvýšenú potrebu, 60 až 70 mikrogramov, majú tehotné a dojčiace ženy.

V neposlednom rade sa imunita v jesennom období podporí nielen znížením stresu a zvýšeným prísunom vitamínov, ale aj zdravým spánkom, pravidelným športovaním, obmedzením kontaktu s chorými osobami, ako aj správnymi hygienickými návykmi.


Prečítajte si aj:

12 miest na tele, kde sa ukladá stres

Imunita seniorov je iná ako u detí a dospelých Ako ju posilniť?