Horské slnko

Horské slnko – solux, je vhodný u chronických a degeneratívnych ochorení pohybového aparátu. Solux sa odporúča využívať hlavne ľuďom s bolesťami chrbtice, pri artrózach, pri chronických bolestiach svalov a kĺbov, pri prechladnutiach, gynekologických ťažkostiach..

Charakteristika:

Infražiarič solux využíva blahodarné účinky infračerveného žiarenia, ktoré preniká pokožkou a ľahko ho tak absorbujú telesné tkanivá. Táto svetloliečba je súčasťou teploliečby, pretože telo je pred masážou soluxom nahriate, a tým aj vláčnejšie a poddajnejšie. Ožarovanie sa aplikuje obvykle 2 - 3 x týždenne v trvaní 0,5 - 3 minúty podľa reakcie pokožky. Oči je potrebné chrániť špeciálnymi okuliarmi.

Princíp:

Intenzívne teplo prehrieva svalové tkanivá do hĺbky. Doba procedúry je 15 minút. Vhodné je ho kombinovať s následnou klasickou ručnou masážou. Po procedúre získa pacient pocit príjemného prehriatia a uvoľnenia. Ožaruje sa cez rôzne farebné filtre, najčastejšie sa používa červený alebo modrý filter. Procedúru predpisuje lekár.

Indikácie:

Horské slnko – solux, je vhodný u chronických a degeneratívnych ochorení pohybového aparátu. Solux sa odporúča využívať hlavne ľuďom s bolesťami chrbtice, pri artrózach, pri chronických bolestiach svalov a kĺbov, pri prechladnutiach, gynekologických ťažkostiach, taktiež na liečbu niektorých kožných ochorení a pri poruchách močových ciest u malých detí. Vhodné je aj pri liečbe artritídy, neuralgii, astme, bronchytíde, alergii a pri iných diagnózach.

Kontraindikácie:

Solux je nevhodný pri akútnych ochoreniach, stavoch po rádioterapii, nádorových ochoreniach, pri užívaní liekov zvyšujúcich citlivosť na ultrafialové žiarenie či pri krvácavých stavoch.