6 trikov ako sa naučiť jesť zeleninu

Odporúčania jesť zeleninu, ktoré sa hrnú zo všetkých strán, niekedy nestačia na prekonanie možného odporu. Mnohí ľudia nevedia zabudnúť na to, ako ich mamy nútili jesť špenát, ďalších už omrzel obmedzený výber v supermarketoch.

spravte si chuť na zeleninu

Zdroj foto: Shutterstock.com

Existujú však spôsoby, ako z nenávideného ružičkového kelu či mrkvy, ktorú už po tých rokoch nechcete ani vidieť, urobiť opäť niečo výnimočné. Stačí vyskúšať niektoré z nasledujúcich trikov.

1. "Ukryte" zeleninu do iných jedál

Začnite deň tým, že si zeleninu pridáte do svojej omelety alebo praženice. Výber je skutočne široký – napríklad špenát, paprika, hríby, cukina, cibuľa či kel. Skúste napríklad tieto recepty:

  • Opražte polovicu pokrájanej cibule na olivovom oleji a po troch minútach pridajte papriku. Zeleninu následne pridajte ku štyrom vajíčkam a poriadne pomiešajte.

  • V panvici rozpáľte maslo, vlejte do nej zmes a ochuťte ju soľou, čiernym korením a sušeným cesnakom. Omeleta je hotová vtedy, keď je na oboch stranách mierne hnedá.

  • Môžete tiež napríklad vymeniť cestoviny za dlhé tenké pásy tekvice alebo mrkvy, ktoré skombinujte s pestom alebo cesnakovým olivovým olejom.

  • Ďalšou pochúťkou môže byť slaná alternatíva palaciniek – do palacinkového cesta zamiešajte trochu strúhaného syra a množstvo zeleniny, prípadne kuracie mäso.

  • Postrúhanú zeleninu dokonale zakamuflujete aj v mäsových guľkách, ku ktorým sa výborne hodí paradajková omáčka, ktorou do tela dostanete ďalšie vitamíny.

  • Ďalším spôsobom je zakomponovanie špargle, špenátu či hrášku do plniek, použite ich napríklad namiesto syra a šunky v známom rezni gordon bleu.


Prečítajte si tiež:

Surová alebo varená? Ako najlepšie uchovať vitamíny v zelenine?

2. Vymeňte ju za sladké

Keď vás pochytí chuť na sladké, zdravou alternatívou býva ovocie, no vhodní kandidáti sa nájdu aj medzi zeleninou. Napríklad v našich končinách menej známe sladké zemiaky, ale i mrkva alebo cvikla. Trochu hriešnejší spôsob, ako prinútiť napríklad vaše deti jesť zeleninu, je mrkvový alebo cukinový koláč.

3. Pripravte si ju dopredu

Ľudia sa často zelenine ako súčasti teplých jedál vyhýbajú preto, že sa im ju nechce krájať a šúpať, keď si skoro ráno niečo chcú uvariť do práce alebo sa z nej vracajú unavení.

Keď si nájdete chvíľu času, na kocky nakrájajte si cibuľu, papriku či cukinu a upečte ich v rúre. Ku každému jedlu tak budete mať pripravenú prílohu, pričom táto zelenina v chladničke vydrží tri až štyri dni.

4. Skúste dosiaľ nepoznané chute

Ak vás už nebaví na Slovensku tradičná paprika, uhorka, mrkva, cibuľa či cukina, začnite experimentovať a skúšať dosiaľ nepoznané chute.

Ak ste ešte nevyskúšali rukolu, čakanku, bambusové výhonky, mungo fazuľu, čínsku kapustu, artičoky či obrovské množstvo ďalších druhov zeleniny, je čas sa do toho pustiť a nájsť nové zdroje vitamínov.

Osviežiť svoj jedálniček môžete aj novými spôsobmi prípravy, na čo je skvelý napríklad gril. Hoďte naň kukuricu, mrkvu či papriku, použite kvapku oleja a na ochutenie stačí soľ a paprika. Cez zimu použite špeciálnu grilovaciu panvicu.

Chuť niektorých druhov zeleniny, napríklad fazuľových strukov, môžete zlepšiť tak, že ich budete variť spolu s kúskom slaniny. Zeleninové čipsy zas aj rôznym konvenčným príchutiam dávajú novú dimenziu.

5. Prekonajte spomienky z detstva

Chuťové poháriky postupom času reagujú inak a je pomerne dosť možné, že svoj odpor k špenátu, mrkve či ružičkovému kelu dokážete po rokoch prekonať.

Vaše zlé spomienky z detstva však môžu byť spojené aj s nesprávnou prípravou, preto možno treba vyskúšať nový recept. 

6. Urobte si chúťky

Určite poznáte ten pocit, keď vyhladnete už len pri pohľade na chutne vyzerajúce jedlo v kuchárskych knihách. Stačí zapnúť internet a nájsť výborne vyzerajúci recept, ktorý hneď vyskúšajte a počas prípravy sa budete môcť tešiť na svoj zdravý obed.


Prečítajte si aj tento článok:

Surová alebo varená? Ako najlepšie uchovať vitamíny v zelenine?

stastnablcha

ja som teraz prepadla smoothie.. okrem toho ze dufam ze mne sa konecne podari dat nejake to kilo dole, deti su nadsene ze mozu pit dzusiky.. normalne im to vobec nedavam, a takto sa tesia ze ich maju. takze ani cvikla s mrkvou im vobec nevadi :)

Afterlifee

opražiť na olivovom oleji? Vy ste sa hádam zbláznili, olivový olej má najnižšiu teplotu topenia, a je najjednoduchšie ho prepáliť. Po prepálení sa z neho stáva instant karcinogén. Najlepšie je použiť to čo čo sa používalo celé generácie, a síce kus šmaľca.