Podľa niekoľkých štúdií sa konzumácia kávy spája s významným znížením rizika vzniku cirhózy i rakoviny pečene. Ak nepatríte medzi tých, čo ju pravidelne popíjajú, skúste aspoň niektoré z kávových dezertov. Napríklad nasledujúci od slovenského šéfkuchára.
Obľubujete krémové polievky? Čo tak vyskúšať takúto z medvedieho cesnaku, ktorý patrí k prvým bylinkám jari, zemiakov a parmezánu? Postup pre vás pripravil slovenský šéfkuchár.
Kôpor vypestovaný v záhradke, na parapete okna alebo jednoducho kúpený. Dostaneme ho čerstvý, sušený, mrazený. Pripisujú sa mu aj liečivé účinky, ako podpora imunitného systému, protizápalové účinky, mineralizuje kosti. Kôpor rozvonia celú kuchyňu a jedlu dodá špecifickú chuť.
Tradičný staročeský recept, pôvodne jedlo chudobných, ktorého základnou surovinou sú jačmenné krúpy a huby. Výborný je aj zemiakový kubo. Veľmi rýchly a finančne nenáročný obed, navyše zbytočne nezvýši cholesterol. Zemiaky alebo krúpy? Vaša voľba..
Ako krupnik sa označuje – sladký alkoholický nápoj podobný likéru, obľúbený v Poľsku a v Litve. Krupnik je tiež pomenovanie polievky pripravenej z krúp s rôznymi obmenami a prívlastkami, ako poľská, zeleninová, židovská. Základ tvoria krúpky, fazuľa, mrkva, petržlen, zeler, huby, paradajky, kôpor a mäso. Chutná je aj však bez mäsa.
Cheesecake je veľmi obľúbený, svieži dezert. Zvyčajne však obsahuje veľa cukru, ktorý je v ňom naozaj zbytočný. Našťastie sa dá pripraviť aj zdravšie.
Ryžový nákyp je stará klasika. V tomto recepte sme zamenili ryžu za celozrnný kuskus, čo jedlu dodá úplne iný rozmer. Navyše sme nepridali zavárané ovocie, v ktorom sa nachádza cukor, ale ovocie zo zásob z mrazničky.
Kuracie prsia sú na prípravu veľmi rýchle, 10 minút z jednej strany, 10 minút z druhej a mäsko je hotové. Na panvici sa dajú skombinovať s čímkoľvek, s ovocím, kokosovým mliekom, bambusovými výhonkami... Ak ste už prejedení klasického mäsa pripraveného na panvici, kurací koláč je zaujímavá alternatíva. Rýchla a chutná.
Kvaka opäť zažíva svoju renesanciu. Je bohatým zdrojom vlákniny a vitamínu C. Kvaka so zemiakmi, kapustou, mrkvou a petržlenom patrí k najstarším potravinám konzumovaných našimi predkami. Oplatí sa vyskúšať aj túto chutnú polievočku. Je výborná tiež pre ľudí so zvýšenou hladinou cholesterolou v krvi.
Klasické rizoto pozná každý. Na ryži nie je nič zlé, ale predsa len, obsahuje sacharidy. Pokiaľ by ste sa radi vyhli sacharidom, napríklad chcete niečo ľahké na večeru, skúste si pripraviť toto nízko – sacharidové „karfioloto“. Základom je výživný karfiol.
Niet nad domácu kyslú kapustu, no nie vždy máme možnosť naložiť si ju do suda. Ak máte chuť a čas vyskúšajte tento recept, po troch až piatich dňoch ju môžete konzumovať, a navyše máte absolútnu vitamínovú bombu pre zdravie.
Vedeli ste, že brokolica patrí k najzdravším potravinám na svete? Je zbraňou proti rakovine, ale aj obrovskou zásobárňou živín. Polievka z nej vám určite zachutí.
Ovocie hurmikaki je exotické ovocie, ktoré sa už dlhší čas objavovuje aj v slovenských obchodoch. Niet sa čomu čudovať, je doslova nabité vitamínmi. Vitamíny skupiny B, tiamín, niacín, vitamín C, riboflavín a najmä vitamín A, to všetko v ňom nájdete.
Karfiol je ľahko stráviteľná a rýchlo dostupná zelenina. Zasýti síce krátkodobo, ale obsahuje množstvo cenných látok pre organizmus. Úplným základom je karfiolová polievka...
Králik je výborná voľba, jedno z najkvalitnejších druhov mäsa, označované tiež ako diétne mäso. Dôvodom je nízky obsah tuku a kvalitné bielkoviny. Z literatúry sa dozvedáme, že 100 g vareného alebo duseného králičieho mäsa obsahuje približne 205 kalórii a 8,4 g tuku.
Ovos - jedna z najstarších obilnín, obsahuje 100% vlákniny, ďalej rastlinné bielkoviny, vápnik, draslík, železo, zinok a mangán, ktorý je potrebný pre kosti, zuby, ale i imunitný a nervový systém. Využite ho v kuchyni napríklad aj na chutné placky.
Chutné a ľahké kuracie mäso v kombinácii so zeleninou môžeme spokojne zaradiť medzi zdravé jedla. Tento recept ponúka možnosť vychutnať si mäso i zeleninu bez výčitiek svedomia. Hmotnosti neublíži.
Ak si pamätáte chuť kelového prívarku z družiny a nevybavujú sa vám veľmi príjemné spomienky, dajte tejto zdravej zelenine ešte šancu. Kel je bohatý na vitamín C, kyselinu listovú a betakarotén, znižuje cholesterol a posilňuje imunitný systém.
Pýtate sa, čo už môže človek vylepšiť na pečenom kurčati? Napríklad kurča pred pečením dobre uzatvoriť – stehná spojiť a krídla priložiť k trupu - má svoj kulinársky význam. Lepšie sa prepečie a bude výborne šťavnaté. Skúste delikatesu - kurča na pive.
Kapusta s červenou ryžou - naoko možno nevšedná kombinácia, ale určite veľmi chutná a zdravá. Veď biela kapusta obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej a tiež vitamíny skupiny B či zinok. Červená ryža, nelúpaný druh ryže, je zase bohatá na vitamín E a prírodné antioxidanty.