Kúpele Bojnice

Kúpeľné mestečko Bojnice patrí k najnavštevovanejším miestam na Slovensku, možno aj vďaka svojej dominante Bojnickému zámku..
  • choroby pohybového ústrojenstva
  • nervové choroby
  • termálne kúpalisko
  • wellness-pobyty ( Hotel Kaskáda****)

Kúpeľné mestečko Bojnice patrí k najnavštevovanejším miestam na Slovensku, možno aj vďaka svojej dominante Bojnickému zámku. Bojnice sú vzdialené 2 km od okresného mesta Prievidza a ležia v Hornonitrianskej kotline. Sú z troch strán chránené pohoriami s bohatými listnatými a ihličnatými lesmi, ktoré vytvárajú priaznivé klimatické podmienky s priemernou ročnou teplotou vzduchu 9°C.

Prvá písomná správa o bojnických termách sa zachovala v listine kráľa Kolomana z roku 1113. Termálne pramene v Bojniciach sa v tejto listine spomínajú ako fons fervidus (horúce žriedlo). Už v tejto dobe sa používali kúpele na liečenie.
Prvá písomná správa o kúpeľoch Bojnice z r. 1549 ich opisuje ako vodné nádrže s rozličnou teplotou vody. Alex Thurzo z Betlanoviec, vtedajší majiteľ Bojnického zámku, bol prvý, ktorý vybudoval kúpele v prvej polovici 16. storočia. Na prelome 19.-20. storočia uskutočnil rekonštrukciu zámku a kúpeľov posledný hradný pán gróf Ján Pálfy. Novodobý rozvoj kúpeľov začal v 30. rokoch 20. storočia, kedy bol majiteľom kúpeľov Ján Baťa.

Všetky bojnické pramene patria do skupiny liečivých vôd so spoločným označením akratotermy, s teplotami od 28 – 52 °C. Ich liečivý účinok spočíva v pôsobení termických, chemických a fyzikálnych faktorov, vzájomne sa prelínajúcich a spoločne pôsobiacich na organizmus pacienta. Okrem termálnych prameňov používa sa na základnú kúpeľnú liečbu aj liečivé bahno, ktoré dozrieva pri výveroch termálneho žriedla “Jazer”.

Kúpele Bojnice sú moderný, dobre vybavený balneoterapeutický ústav, poskytujúci svojim pacientom okrem procedúr s termálnou vodou aj fyzikálnu a medikamentóznu terapiu. Liečia sa tu pacienti s chorobami pohybového ústrojenstva a nervovými chorobami.


Web: Kúpele Bojnice