Téma týždňa: Pripite si na zdravie!

Na zdravie! Cheers! Salud! Na zdrowie! Prosit! A votre santé! Ľudia si s obľubou pripíjajú na zdravie na celom svete. Pripite si s nami tento týždeň s pohárom vody na ZDRAVIE.sk!

Na zdravie! Cheers! Salud! Na zdrowie! Prosit! A votre santé! Ľudia si s obľubou radi pripíjajú na zdravie na celom svete. Veľavýznamne pri tom zdvíhame poháre, štrngáme nimi a dívame sa druhým do očí. Je však trochu paradoxné, že si na zdravie pripíjame väčšinou práve alkoholom. Nemyslíte?

Je pitie alkoholu naozaj „na zdravie“? A ako to s pitím vlastne je?

Poďte spolu s nami hľadať odpovede aj na tieto otázky. ZDRAVIE.sk vám prináša tému týždňa nie o alkohole, ale o pití a pitnom režime.

A ako by to bolo, keby sme nezačali vodou? To, že voda je pre život nevyhnutná vedia už malé deti. Je jednou zo základných stavebných látok organizmu, bez nej by sme neprežili viac ako 3-4 dni. Pri nedostatku vody by nám postupne zlyhávalo celé telo – od prehriatia, závratí, zlyhania krvného obehu, obličiek, zmyslov až po smrť.

Keď nám telo začne hlásiť smäd, je to už známka toho, že sme dehydrovaní. Určite to dobre poznáte aj podľa iných príznakov, ako sú bolesti hlavy, celková únava, ale aj závrate či poruchy trávenia a pod. Veľmi dobrým ukazovateľom toho, či máme dostatočné množstvo tekutín je aj farba moču. Nemal by páchnuť a mal by byť skôr bezfarebný, až bledožltý.

Často si nevieme dať rady s tým, koľko vlastne máme piť, čo sa do pitného režimu počíta a čo už nie. Viete, aké sú výhody pitia obyčajnej vody?

Ak máte deti, tiež asi premýšľate,[**koľko tekutín by mali dostať do tela**](/clanok/42918/pitny-rezim-deti-pocas-leta)a ako ich k tomu vôbec donútiť.

Poznáte, aký jerozdiel medzi minerálnou a liečivou vodou a či a kedy je ich dobré prijímať?

Ste si vedomí, aký pitný režim je vám povinný zabezpečiť váš zamestnávateľ?

Aj o tomto všetkom sa dočítate v našej aktuálnej téme týždňa. Aby sme sa však vrátili na začiatok, MUDr. Igor Bukovský nám vysvetlí, **ako je to teda s tým pitím alkoholu **„na zdravie".

Tešíme sa na vás a vaše reakcie nafacebooku.

Čin-čin, priatelia!