Poznáte kettlebell?

Ak ešte nepoznáte kettlebell, mali by ste to napraviť. Každý, kto sa chce aktívne starať o svoje zdravie, telesnú kondíciu a fyzickú zdatnosť, by mal túto jedinečnú pomôcku na cvičenie dôverne poznať.

Kettlebell – zbraň proti slabosti

Kettlebell je tradičné ruské náčinie v tvare gule s plochým dnom a držiakom. Prvé zmienky o ňom pochádzajú z cárskeho Ruska z počiatku 18. storočia. S podobným náčiním sa však dá stretnúť aj v iných kultúrach – v Číne, v Japonsku. Tie však nedisponovali guľatým tvarom, ktorý umožňuje väčšiu variabilitu.

„Kettlebell je stará ruská zbraň proti slabosti“, opísal Pavel Tsatsoulin, otec moderného kettlebell liftingu, túto pomôcku.

Pôvodný ruský názov pre kettlebell je „gyrija“, od toho bolo odvodené pomenovanie cvičiacich silákov – girevik. V našich končinách boli známe ako „buliny“. Súčasný názov kettlebell vychádza z angličtiny, pretože v USA sa na počiatku 21. stročia odohral veľký návrat kettlebell. Je kombináciou dvoch slov „kettle“ označuje konvičku na čaj alebo kávu, ktorú svojim tvarom pripomína a „bell“ je základom slov označujúcich činky (dumbell – jednoručka, barbell – veľká činka).

Váhy sa v Rusku udávali v pudoch a vyrábali sa jednopudové (16kg), jedenapolpudové (24kg) a dvojpudové (32kg). Dnes sa vyrábajú od 4kg až do viac ako 48kg.

Chcete schudnúť, vyrysovať postavu, nabrať svaly a získať silu? Na všetko stačí jeden nástroj - kettlebell

Kettlebell sa využíva za účelom získania rôznych druhov sily, kondície a takisto k strate telesného tuku. Cviky ako napríklad „turecký vztyk“ sú vhodné ako prevencia i rehabilitácia. 

Pýtate sa v čom je kettlebell lepší ako klasické posilňovanie a dvíhanie činiek, či iné druhy športu?
Kettlebell je variabilný nástroj, ktorý dokáže v tréningu nahradiť celú radu ďalších nástrojov ako veľká činka, jednoručky, opaskové závažia, zariadenia na posilnenie úchopu, kardio stroje, atď. Je unikátny svojou kompaktnosťou a hlavne tvarom. Ten umožňuje cvičiť ako balistické drily (švihy, trhy, nadhody), tak pomalé silové drily (tlaky, vstávanie zo zeme, drepy). Pri uchopení má kettlebell ťažisko, oproti klasickej činke, posunuté mimo osu ruky a to je výhodou v balistických cvikoch. V ďalších cvikoch má vynikajúci prenos na stabilitu a mobilitu ramien. 
S jedným nástrojom dokážete skrátka pracovať zároveň na sile, kondícii, mobilite i stabilite.


Prečítajte si tiež:

5 najčastejších otázok o cvičení s kettlebell

Prečo začať cvičiť s kettlebell?


Správna technika nadovšetko

Kettlebell je však iba nástroj a za každým nástrojom je dôležitý systém, hlavne bezpečná technika. Bohužial kvalitná literatúra je zväčša stále prístupná iba v anglickom jazyku. Na internete existuje veľa výukových videí a rád ako „správne cvičiť“, treba si však dávať pozor, pretože mnohé z nich vôbec nie sú odborné a cvičiť podľa nich môže narobiť viac škody ako úžitku. Platí asi to, čo pri všetkom, treba hľadať kvalitu. Ako ju spoznáte? Vždy je dobré pozrieť sa na „pozadie trénera“ a organizáciu, ktorá ho zastrešuje. Existujú také, ktoré sa problematike kettlebell tréningu venujú a rozvíjajú sa v nej. Ak to myslíte s tréningom vážne, je dobré si dať tú námahu a takúto organizáciu / trénera si nájsť a absolvovať aspoň úvodné zaškolenie pod vedením odborníka.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.