Prečo začať cvičiť s kettlebell?

Kettlebell je tradičný ruský nástroj, ktorý slávi svoj comeback a momentálne zažíva obrovský boom v celom západnom svete – v USA, Západnej Európe, ale aj u našich susedov v Českej republike, Slovensko nevynímajúc. Čo je na tomto nástroji tak zvláštne, že opantal polovicu sveta, využívajú ho vo svojom tréningu profesionálni športovci i obyčajní ľudia? Prečo sa oplatí začať cvičiť s kettlebell?

Zdroj foto: Shutterstock.com

Jeden nástroj – maximálne využitie

S jednou kettlebell a dobrým programom sa dokážete neuveriteľne efektívne pripraviť v podstate na čokoľvek. Či už ste profesionálni športovci a tréning bude slúžiť ako vaša fyzická príprava pre váš hlavný šport (s úspechom využívajú napríklad MMA zápasníci) alebo to bude vaša príprava na nástrahy bežného života (odniesť tašky plné nákupu, vyskladať niekoľko vriec cementu z auta a pod.).

Silový a kondičný tréning v jednom

Kettlebell je unikátna v tom, že pri jednom cvičení dokážete zároveň pracovať na sile, kondícii, mobilite i stabilite. Je to ideálny nástroj v prípade, že vašim cieľom je strata telesného tuku či vyformovanie postavy, pretože dokáže kombinovať silový a kondičný aspekt tréningu. Tiež učí základným princípom generovania sily a integrácie tela ako celku. Cvičením s kettlebell je možné nahradiť celú radu ďalších nástrojov ako veľká činka, jednoručky, opaskové závažia, zariadenia na posilnenie úchopu, kardio stroje, atď.


Prečítajte si tiež:

5 najčastejších otázok o cvičení s kettlebell

Osteopatický pohľad na bolesti chrbtice

Cvičenie doma: toto sú najväčšie výhody


Rieši problémy vznikajúce pri sedavých zamestnaniach

Cvičenie s kettlebell je ideálne pre dnešnú tzv. „sediacu generáciu“. Celý deň sedíme zhrbení pred obrazovkami, skracujú sa nám bedrové ohýbače, zadné stehná ochabujú, mnoho ľudí má zmľandravené svalstvo zadku a nevie ho používať. Pritom ide o najväčší sval tela (gluteus maximus), ktorý by sme rozhodne používať mali. Nepoužívanie svalov zadku je totiž jednou z častých príčin bolestí chrbta. Švihové cviky s kettlebell posilňujú práve posteriórny reťazec, t.j. svaly zadnej časti tela. Nespočetne veľa ľudí sa zhoduje v tom, že po zaradení pravidelného swingovacieho tréningu (swing – základný švihový cvik s kettlebell), bolesti zázračne zmizli. Pri tomto cvičení zároveň pracujeme na flexibilite ohýbačov, vďaka čomu sme schopní zmeniť postoj z niečoho, čo vyzerá „ala káčer Donald“ (vystrčený zadok a prílišné prehnutie v bedrovej časti chrbtice) na sebavedomý a rovný postoj.

Kompaktnosť – celá posilňovňa sa vlezie pod posteľ

Ketllebell ako nástroj je čarovný v tom, že je veľmi jednoduchý. S jednou kettlebell precvičíte celé telo. Keď niekam cestujete, môžete ju zbaliť so sebou, cvičiť doma, vonku na záhrade, kdekoľvek vás to napadne. Keďže sa nemontuje, nezapája do elektriky, nemá sa čo na nej pokaziť. Ak si kúpite kvalitnú kettlebell raz, prežije vás. Okrem nákupu kettlebell tak jedinou investíciou zostáva investícia do vzdelania a času. Netreba zabúdať na to, že kettlebell je iba nástroj a až správne použitie a metodika z neho robí nástroj bezpečný a maximálne efektívny. Naučiť sa potrebný základ od kvalifikovaného trénera je preto to najrozumnejšie, čo môžete pre seba urobiť. Z toho, čo sa naučíte budete čerpať ešte veľmi dlho. Potom už je len na vás, s akou pravidelnosťou sa budete tréningu venovať. Pri poctivom cvičení výsledky na seba nenechajú dlho čakať.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.