5 vecí, ktoré môžu spôsobiť demenciu

Alzheimerova choroba je pravdepodobne najviac známou formou demencie, keď je postihnutá pamäť, myslenie a orientácia. Demencia je definovaná ako zlyhanie mentálnych funkcií a nedá sa tak úplne predvídať, no sú veci, na ktoré ak si dáte pozor, tak znížite riziko vzniku tejto choroby.

veci_sposobujuce_demenciu Zdroj foto: Shutterstock.com

Portál sheknows.com priniesol zoznam piatich vecí, ktoré môžu znížiť riziko vzniku demencie. Dávajte si na ne pozor v každom veku, pretože niet nad dostatočnú prevenciu!

1. Pasivita

Pri sedavom spôsobe života riskujete rýchlejší rozvoj srdcových ochorení, ale taktiež trpí váš mozog. Pravidelné cvičenie znižuje riziko viacerých chorôb staroby, vrátane demencie.

Cvičenie tiež pomáha zlepšiť koncentráciu, prekrví mozog a môže dokonca spomaliť priebeh demencie, ak už ňou trpíte. Doprajte si preto denne aspoň polhodinku chôdze, behu, jogy či strečingu alebo akéhokoľvek pohybu, ktorý uznáte za vhodný.

2. Nedostatok vitamínu B a nesprávne stravovanie

Málo vitamínu B - najmä B1, B6 a B12 môže viesť k demencii. Ďalším rizikovým faktorom je obezita - nahromadenie tukov a ďalších látok v stenách ciev znižuje prietok krvi do mozgu, čo vedie k vaskulárnej demencii a tiež hrozí mŕtvica.

Diétnejšie stravovanie, v ktorom sú zahrnuté všetky potrebné látky vrátane vitamínu B zníži riziko pre tento typ demencie. Nájdete ich napríklad vo vajciach, obilných výrobkoch, mäse, strukovinách a listovej zelenine.


Pozrite si informácie o tejto chorobe:

Demencia

3. Prehnané pitie alkoholu

Kým striedme užívanie alkoholu má podľa vedcov pozitívne kardiovaskulárne účinky, nadmerné pitie môže mať opačný účinok. To je spojené so zvýšeným rizikom demencie.

Pre ženy predstavuje nadmerné pitie konzumácia troch a viac alkoholických nápojov v jeden deň alebo viac ako sedem v týždni. Pre mužov je to päť a viac za deň alebo viac ako 15 za týždeň. Takže najlepšie je nepiť vôbec, ale ak už, tak rozhodne iba s mierou!

4. Ak ste stále zavretí vnútri

Bolo zistené, že ľudia, ktorí majú nedostatok vitamínu D, môžu mať väčšiu pravdepodobnosť vzniku demencie. Príjem vitamínu D môžete ľahko zvýšiť tým, že budete každý deň alebo aspoň pár dní v týždni tráviť na slnku najmenej 10-15 minút. Už tento krátky čas na priamom slnku vám doplní požadovanú dennú dávku vitamínu D.

5. Neliečené choroby

Treba si dávať pozor na svoj zdravotný stav, pretože neliečené choroby sú často spúšťačom ďalších. Napríklad neliečená cukrovka a vysoký cholesterol sú nebezpečné pre vaše dlhodobé zdravie. Môžu prispieť k rozvoju demencie, vrátane Alzheimerovej choroby.

Aj keď si možno myslíte, že staroba je ďaleko, to, ako sa o seba staráme teraz, má na nás vplyv po zvyšok života. A nikdy nie je príliš neskoro na to, aby sme niečo zmenili k lepšiemu.


Prečítajte si o tejto chorobe viac:

Demencia