5 aktivít na rozhýbanie tela po Vianociach

Po niekoľkých dňoch strávených na gauči alebo za stolom a užívaním si atmosféry Vianoc možno pociťujete nevysvetliteľnú únavu až nudu a vaše údy sú ako z kameňa. Ako sa čo najefektívnejšie rozhýbať? Ktorý druh pohybu zvoliť a nepreťažiť si pritom zbytočne telo?

Pes v župane Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Strečing

Nájdite si ráno alebo podvečer zopár minút a precvičte si niektoré strečingové cviky. Pretiahnite si ruky, nohy, no nezabúdajte ani na chrbát a hrudník. Existujú série cvikov, ktoré vám dokonca pomôžu aj pri tráviacich ťažkostiach. Niektoré zase upokoja myseľ a dodajú energiu a motiváciu na ďalšie činnosti.

Skúste napríklad toto: sadnite si, nohy skrčte v kolenách tak, aby členky boli opreté o stehná. Potom natiahnite ruky, vystrite chrbát a pomaly sa ťahajte k nohám a ďalej na zem. Pokračujte len do pozície, v ktorej sa cítite príjemne, zhlboka dýchajte, zavrite oči a chvíľu v pozícii zotrvajte. Následne sa vráťte späť do sedu, chvíľu si poseďte s vystretým chrbátom, potom sa chyťte rukami stehien a chrbátom klesajte k zemi až kým si úplne neľahnete. Budete cítiť mierny tlak, ktorý však po chvíli povolí. Ležte takto aspoň polminútu a nakoniec sa pomocou rúk zdvihnite do východzej pozície. Tento cvik vám pretiahne viaceré svaly tela a zároveň aj pomôže pri zlom trávení.


Prečítajte si tiež:

Trápia vás tráviace ťažkosti? Tieto jogové cviky vám pomôžu!

2. Prechádzka

Vezmite rodinu, priateľov či domáceho miláčika a spravte si výlet do prírody alebo sa len pešo vyberte na návštevu niektorých známych. I keď vonku nemusí byť úplne prívetivo, vyvetráte si hlavu a mierne naštartujete aj svoju stagnujúcu kondíciu.

3. Korčuľovanie

Čo tak načerpať endorfíny na klzisku a užiť si typickú zimnú atmosféru? Korčuľovanie na ľade je skvelým druhom kardia na toto obdobie. Účinky sú podobné ako napríklad pri behu, ale vynakladaná námaha je o niečo menšia. Navyše, pri tomto športe sa fantázii medze nekladú, okrem klasického krúženia po ľade, sa môžete s blízkymi pretekať alebo naháňať či skúšať rôzne krasokorčuliarske čísla.

klzisko_korcule_20-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Lyžovanie

Patrí medzi najobľúbenejšie zimné športy a k dispozícii máme naozaj veľa stredísk určených pre rôzne typy lyžiarov, či už u nás na Slovensku alebo v susedných štátoch. Dávajte si však pozor, aby ste to po dlhšej pohybovej prestávke neprehnali a nepreťažili si svaly. Nezabúdajte, že telo treba rozhýbať postupne.

5. Plávanie a saunovanie

Dáte telu zabrať, no zároveň si aj oddýchnete. Navštívte niektorý z aquaparkov a doprajte si takýto aktívny oddych. Plávanie je nenáročné na kĺby a svaly, preto ak ich máte po sviatkoch stuhnuté, tento pohyb vám neublíži. V saune zase dostanete zo seba všetky toxíny a vypotíte nadbytočné látky z tela.


Prečítajte si aj tento článok:

Trápia vás tráviace ťažkosti? Tieto jogové cviky vám pomôžu!