Index Zdravia Walmark - zistite pomocou online testu, čo zlepšiť vo vašom životnom štýle

Bratislava, 11. september - Viac ako polovica ľudí na Slovensku a v Česku je spokojná s tým, čo robí a nájdu si čas aj na šport. Na druhej strane, každý druhý opýtaný pociťuje stres. Aj to sú zistenia online testu Index Zdravie Walmark, do ktorého sa môžete zapojiť i vy.
Index Zdravia Walmark

Zdroj: súkr.archív

Počas piatich mesiacov sa do tohto testu zapojilo až 25-tisíc Slovákov a 47-tisíc Čechov. Zistenia boli rôzne, napríklad:

"Až 59 percent Slovákov jedáva aspoň raz do týždňa strukoviny."

"Muži celkovo spávajú lepšie ako ženy."

"BMI hodnoty Slovákov a čechov sú takmer totožné."

Index Zdravia - čo je to?

Ide o interaktívny nástroj vytvorený v spolupráci so špecialistkou na klinickú výživu MUDr. Zuzanou Kala Grofovou. Pracuje s piatimi oblasťami zdravého životného štýlu - vyváženou stravou, zdravotnou kondíciou, telesnou aktivitou, psychickou rovnováhou a schopnosťou zvládať zlozvyky. Vyhodnotenie testu, osobný mesačný plán a ostatné odporúčania sú bezplatné. Urobte prvý jednoduchý krok ku zdravému životnému štýlu.

Výsledky Indexu Zdraviu

Omnicom Media Group | Zdroj: súkr.archív

Zdravá a vyvážená výživa

Podľa zástupkyne spoločnosti Walmark - Hany Lerchovej by sme nemali zabúdať najmä na príjem kvalitných tukov. Esenciálne mastné kyseliny totižto ľudské telo nie je schopné samo vytvoriť. Postačia 2-3 porcie rýb týždenne alebo pravidelné užívanie omega -3 doplnkov výživy. Z výsledkov online testu vyplýva, že v tomto máme stále medzery.

Iba 38 percent žien si dopraje aspoň raz týždenne rybu. Muži sú na tom o čosi lepšie - 45 percent má v jedálničku minimálne raz do týždňa rybu.

Ďalšie vitamíny a minerály, ktoré nám pomáhajú zvládať stres a posilniť imunitu, sú zinok a vitamín D. Zinok nájdete napríklad v morských plodoch, červenom mäse, strukovinách a vitamín D mimo slnečného žiarenia tiež v rybách, pečeni a žĺtkach.

Pohybová aktivita pre zdravie i úspech

Pravidelná pohybová aktivita podporuje metabolizmus, pomáha udržiavať líniu, uvoľnuje hormóny šťastia - endorfíny. Šport podporuje rovnako fyzické, ako i psychické zdravie. Podľa ambasádorky Indexu Zdravia Walmark a autorky špeciálneho tréningového programu SOM - Sone Sedláčkovej cvičenie pomáha získať vnútornú silu: "Posilní vás v situáciách, v ktorých ste predtým nedokázali byť odvážni." To sú benefity stojace nielen za zamyslenie.

Relax a kvalitný spánok

Práve kvalita spánku má vplyv na to, akí budeme fit a výkonní celý deň.

Z výsledkov online testu vyplýva, že 70 percent mužov a 66 percnet žien spáva dobre. Už 6 hodín kvalitného spánku má vplyv na celkovú kondíciu a dokáže eliminovať riziko vysokého BMI.

Takisto je vhodné, ak si pre seba denne vyhradíte aspoň 20 minút času, počas ktorého budete relaxovať podľa seba. Či už počúvať hudbu, meditovať alebo len vnímať svoje dýchanie.


Zistite svoj index zdravia TU: