5 doplnkov výživy pre športovcov, ktoré vám pomôžu zlepšiť sa

Pokiaľ beriete vaše tréningy o čosi vážnejšie, máte vyššie ciele a chceli by ste, aby vaše výkony stále rástli, je potrebné zaradiť do výživy aj niektoré doplnky. Výber je na vás, záleží, akému športu sa venujete a čo potrebujete zlepšiť. Predstavujeme vám niekoľko overených tipov.

1. BCAA

Pokiaľ veľa športujete, často ste v stave kalorického deficitu. Potom sa ľahko môže stať, že vaše telo spaľuje okrem tuku i svaly. Práve tieto esenciálne aminokyseliny sú účinné pri syntéze bielkovín, potrebných pri tvorbe nových svalových vlákien. Až tretinu svalových bielkovín tvoria spomínané BCAA. Okrem toho dodávajú energiu, zlepšujú vytrvalosť, znižujú pocit únavy a urýchľujú regeneráciu. Najlepšie je ich prijímať pred alebo počas tréningu. Existujú vo forme prášku alebo kapsúl. Denná dávka by nemala prekročiť 20 gramov. Nezaťažia vám pečeň, pretože sa metabolizujú priamo vo svaloch.

2. Omega-3

Pravidelne by ho mali dopĺňať najmä vytrvalostní športovci, ako sú napríklad bežci. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú predchádzať zápalom, zvyšujú výkon, silu a svalový rast. Pokiaľ chcete z tohto doplnku výživy vyťažiť najviac, dbajte na to, aby kapsule mali aj želatínu rovnako z ryby a nie napríklad z hovädziny. Alebo stavte na tekutý rybí olej. Odporúčaná denná dávka sú 2 až 3 kapsule denne, resp. 1 čajová lyžička.


Prečítajte si tiež:

Výživové doplnky pri športovaní: ako zlepšujú váš výkon?


3. Astaxantín

Tento karotenoid sa vyznačuje silnými antioxidačnými účinkami. Získava sa zo sladkovodnej mikroriasy a dokáže rovnako ako omega-3 mastné kyseliny predchádzať zápalom. Okrem toho spomaľuje starnutie organizmu a bráni poškodzovaniu buniek, zlepšuje prietok krvi, zvyšuje využitie energie a znižuje deštrukciu svalov pri tréningu. Podľa istej vedeckej štúdie sa výkon športovcov, berúcoch astaxantín 4 mesiace, zvýšil o viac ako 60 percent. Odporúčaná denná dávka je 1 tableta (4 mg).

4. Horčík

Magnézium je veľmi dôležitým doplnkom najmä pre atlétov. Ide o jeden z najdôležitejších minerálov v našej strave a zohráva obrovskú úloh vo vytrvalosti. Pomáha predchádzať svalovým kŕčom a únave, nedostatku energie, podporuje pevnosť kostí a má priaznivé účinky aj kardiovaskulárny a nervový systém. Môžete ho dostať vo forme tabliet alebo kapsúl, pričom však platí, že šumivé tablety väčšinou obsahujú menšie množstvo tohto minerálu. Odporúčaná denná dávka je od 300 do 420 mg. Predávkovanie sa môže prejaviť hnačkou.

5. Vitamín C

Športovci užívajú tabletky vitamínu C viac ako ktorýkoľvek iný výživový doplnok. Tento vitamín je veľkou posilou imunitného systému. Pomáha bojovať proti oxidačnému poškodeniu, spôsobenému cvičením a toxínmi životného prostredia, udržiava zdravie buniek a chrupaviek, je nevyhnutný pri vstrebávaní železa. Nie je možné ho v tele uskladňovať, preto ho treba pravidelne dopĺňať. Jeho veľkou výhodou je, že sa ním nemôžete predávkovať, nepotrebný vitamín C telo jednoducho vylúči v moči. Užívať sa dá okrem bežnej stravy formou tabliet, prášku či hroznového cukru. Odporúčaná denná dávka je približne 60-100 mg.


Prečítajte si aj tento článok:

Výživové doplnky pri športovaní: ako zlepšujú váš výkon?