Pozor na zlozvyky: nekradnú len čas, ale aj zdravie a roky života!

Každý človek má aj zlozvyky. Niektoré si však tak zamiluje, že nie je od nich ochotný upustiť celý život. Je však vhodné z času na čas sa nimi zaoberať aj z hľadiska vážneho rizika poškodzovania zdravia a skracovania priemernej dĺžky života.

Reálna 70-tka alebo radšej možná 100-ka?

Telo človeka je prírodou naprogramované nie na priemerný vek pre dožitie Slovákov v súčasnosti (72 rokov muži a 79 rokov ženy), ale na dlhovekosť. Teda na približne 130 rokov. To len náš spôsob života nás núti predčasne zostarnúť alebo ochorieť a urýchľuje našu smrť. Podstatou väčšiny chorôb sú aj zlozvyky – napríklad prejedanie sa, nesprávny pitný režim, fajčenie, alkoholizmus, workoholizmus, prekyslenie...

Neprirodzené stravovacie návyky spôsobujú, že podiel zásad v našom tele je stále príliš nízky. Kurt Tepperwein, ktorý sa už desaťročia zaoberá príčinami chorôb, objasňuje vo svojej knihe, prečo je prekyslenie organizmu také nebezpečné, a radí nám, čo môžeme urobiť, aby sme svoje hospodárenie s kyselinami a zásadami opäť uviedli do harmónie.


Prečítajte si tiež:

10 zlozvykov, ktorými si ničíte zdravie


Pragmatický pôst alebo diéta

Žiadne radikálne diéty a ani hladovky určite nie sú zdravé. Ale súčasne treba uznať, že trávenie zaťažuje prejedený organizmus väčším výdajom energie ako dlhý beh alebo náročné fyzické cvičenie. Preto mu treba občas odľahčiť, aby sa organizmus aj v oblasti tráviaceho traktu mohol zotaviť a zregenerovať. Čitateľa by to malo podnietiť zamyslieť sa a vydať sa na cestu nápravy.

Jednoduchšia cesta: Možno sa vrátiť k múdrym zvykom našich predkov a jeden deň v týždni zaviesť pôst (napríklad vynechať mäso), respektíve diétu (nejesť nič, len piť celý deň vodu) na očistenie i oddych tráviaceho traktu.

Zložitejšia cesta: Niečo viac si k tomu naštudovať (napríklad z knihy Kurta Tepperweina: Omladzujúce odkyslenie), aby si stanovil vlastný kyselinový potenciál a vypracoval si svoj individuálny kyselinový profil.

Predčasné starnutie

Predčasné starnutie sa odvíja od nesprávnej životosprávy, antiekologického správania človeka (ničenie prírody) a v dôsledku priveľa stresu a strachu. Dnes sa veľa hovorí o umieraní lesov a o kyslých dažďoch. Ale tie isté škodliviny, pre ktoré nám hynú lesy, útočia aj na naše zdravie. Najprv zomrie les, potom človek. Kyslý dážď spôsobuje prekyslenie pôdy a kyselinotvorná strava zasa prekyslenie ľudského organizmu. Toto neprirodzené prekyslenie organizmu človeka vedie čoskoro k ochoreniu a k predčasnému starnutiu.

Prvý krok k zmene: spočíva v poznaní a pochopení týchto faktov.

Druhý krok k zmene: je urobiť to, čo je nevyhnutne potrebné, čiže akceptovať všetko prirodzené a eliminovať zdraviu neprospešné návyky.

Zdravotnú prevenciu (návyky, rituály, dobré spôsoby) a výchovu je vhodné rozvíjať už u našich detí, t.j. - za mlada. Ale nikdy nie je neskoro, lebo v princípe v liečbe platí, že ešte aj osemdesiatnik môže v priebehu niekoľkých hodín výrazne zlepšiť svoje zdravie.

Zlozvyky odoberajú čas

Kroky k optimálnemu zdraviu sú všeobecne známe a jednoznačne sa ukazuje, že choroba aj predčasné starnutie sú dôsledkom nesprávnych návykov v živote. Zlozvyky nielen kradnú čas (zo životnej banky každého človeka), ale aj odoberajú zdravie. Medicínsky výskum v poslednom čase dospel doslova k revolučným novým poznatkom, ktoré viedli k prelomu na ceste k dokonalému zdraviu a vitalite až do vysokého veku.

I keď žijeme v informatickej ére, míňame niektoré dôležité informácie, často sú nám úplne neznáme. Napríklad, kto žije v zhode s prírodou a obmedzuje umelé narušenia, dožije sa viac.

Sú etniká a prírodné národy, v ktorých je úplne normálne dožiť sa vyše sto rokov bez chorôb. Je až zarážajúce a prekvapujúce, aké jednoduché kroky a aký krátky čas stačia na to, aby sa zdravie človeka priam neuveriteľne zlepšilo.

Duševná potrava lieči, materiálna honba ničí

Hoci reklama často zavádza a podvádza, keď najbližšie uvidíte v televízii reklamu na kyslé mlieko, actimel alebo jogurt – verte tomu, že až 70 percent chorôb vzniká v bruchu, resp. z nesprávnej stravy. V modernej civilizácii si choroby spôsobujeme chybným životným štýlom orientovaným zbytočne priveľa na materiálne bohatstvo, ale nie na to duševné. Ochorieme a ničíme si zdravie dlhoročným nesprávnym konaním. Priveľa trovíme, primálo tvoríme. Hustejšie tárame, redšie rátame. Často sedíme, menej sa hýbeme a chodíme. Takmer vôbec nemeditujeme, ale o to viac sa rozčuľujeme.

Niekto potrebuje na premenu mesiac, iný aj tri roky

Choroby srdca a obezita pochádzajú zo zlozvykov a stále viac dominujú. Mŕtvica a infarkt sú najkritickejšie, ba neraz aj posledné reakcie prekysleného tela. Cesta ku kritickému stavu sa začína tým, že telo je donútené odbúravať uložené cenné minerály, aby mohlo neutralizovať záplavu kyselín. V dôsledku toho si musí zakladať jednu skládku splodín za druhou - nemá totiž inú možnosť, ako odsunúť toľko kyseliny. Pritom je nielen ľahké vyhnúť sa takémuto vývoju situácie, ale je v našich silách aj zvrátiť ho.

Určite poznáte zo svojho okolia zázračné premeny niektorých ľudí k lepšiemu. Napríklad vyzeral na 50 rokov, hoci mal len 30 rokov – ale po radikálnej zmene životného štýlu znovu vyzerá na svojich 30 rokov! Prečo je to tak?

Lebo niekomu aj v úprave zdravotného stavu stačí chvíľa (hodiny a dni), ďalšiemu dlhší čas (týždne a mesiace), ale dakomu k očiste tela a ozdraveniu duše treba veru aj roky. Vždy záleží od miery znečistenia a zanesenia tela škodlivinami (fajčiari, alkoholici, drogisti...)

V tých najťažších prípadoch platí, že za jeden až tri roky sa telo môže očistiť, skládky nebezpečných splodín sa môžu rozpustiť a vyčerpané regulárne zásobárne minerálov sa zasa vrchovato naplnia.

Myseľ môže byť zasa čistá (stav, ktorý sme kedysi dávno zažili a už len letmo naň spomíname) a vnútorná krása človeka opäť vystúpi navonok.


Prečítajte si aj tento článok:

10 zlozvykov, ktorými si ničíte zdravie