Najlepšie aktivity pre deti vonku podľa veku

Pre deti nie je nič lepšie, ako tráviť čas vonku. Naháňanie sa, behanie za loptou, lozenie, hojdanie, hranie sa v piesku. Pri hraní vonku sa deti učia chápať svet a samy seba. Ak im chcete kúpiť na záhradu či terasu doplnky pre rozvoj aktivity, prinášame vám prehľad zariadení, vhodných pre jednotlivé vekové kategórie.

Vhodné vonkajšie aktivity pomáhajú deťom rozvíjať svoju motoriku, orientáciu v priestore a fantáziu. Pre rozvoj dieťaťa je ideálne tráviť čo najviac času vonku nielen z pohľadu potrebnej aktivity, ale aj aby si mohlo budovať svoj vzťah k prírode a okoliu.

1 až 3 roky

Pochopiť a hýbať sa

Pre deti v tomto veku je všetko nové, všetko chcú preskúmať samé. Preto sú najvhodnejšími doplnkami tie, ktoré rozvíjajú hrubé motorické vlastnosti. Hojdanie, kolísanie či šmýkanie sa podporujú priestorovú orientáciu a pochopenie, čo je dole, čo je hore, čo je vpravo a čo vľavo. Aktivity v pieskovisku rozvíjajú hmatový zmysel a poskytujú prvé skúsenosti s vlastnou tvorbou a formovaním.

3 až 6 rokov

Riadiť a spájať

Udržať deti v tomto veku pokojne sedieť na jednom mieste je takmer nemožné. Pre svoj rozvoj potrebujú aktivity, ktoré im pomôžu lepšie pochopiť princíp príčiny a účinku, či zlepšiť vnímanie svojho tela. Vhodné sú preto napríklad trampolíny alebo záhradné domčeky. Tie pomáhajú podnecovať detskú fantáziu. Stačí, keď ho premenia vždy na niečo iné – škola, zámok pre princezné, pirátsku pevnosť alebo reštauráciu.


Prečítajte si tiež:

Poznáme športy vhodné pre vašich predškolákov


6 až 12 rokov

Koordinovať a usmernovať

Prioritou pre túto vekovú skupinu je možnosť rozhodovať sa samostatne. či už pri usmerňovaní hier s ostatnými alebo pri ovládaní svojho vlastného tela. Podstatný je preto ďalší tréning motorických vlastností, usmerňovanie koordinácie a nachádzanie vlastných hraníc. Vhodný cvičný terén vytvoríte pomocou lezeckých lán alebo stien, kruhov či skákaním cez gumu.

Obľúbená aktivita pre všetky vekové kategórie

Všetky deti bez rozdielu veku milujú kúpanie v bazéne. Všeobecne platí, že veľkosť a hĺbka bazéna by mali zodpovedať veku dieťaťa. Kým najmenším deťom stačí detský nafukovací bazén, tie staršie sa určite potešia väčšiemu bazénu, ktorý im poskytne dostatok priestoru na hranie. „Pre tie najmenšie deti odporúčam malý nafukovací bazénik, napríklad bazén Baby od firmy Marimex, ktorý vďaka priemeru 86 cm zmestíte aj na balkón či terasu. Manipulácia s ním je veľmi jednoduchá a môžete ho v prípade nepriaznivého počasia jednoducho uskladniť. Do záhrady sú pre väčšie deti vhodné nadzemné bazény. Ich výhodou je, že nemusíte riešiť terénne úpravy. Obľúbeným typom sú bazény Marimex Florida, pri ktorých si môžete vybrať z viacerých veľkostí,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.  


Rada odborníka na záver

Doplnky na záhradu či terasu pre deti vyberajte primerane k jeho veku a schopnostiam. Odporúčame tiež brať do úvahy možnosti údržby. To platí najmä v prípade, pokiaľ plánujete svojmu potomkovi zriadiť na balkóne alebo terase súkromný bazén či pieskovisko. V prípade bazénov odporúčame tie s najmenším priemerom a v prípade pieskoviska skúste napríklad tie v tvare mušle. Piesok v nich vymeníte jednoducho a v chladnejších mesiacoch ich môžete uskladniť napríklad v pivnici. Majte však vždy na mysli aj váhové zaťaženie balkóna alebo terasy. Odporúčame sa pri váhovo ťažších doplnkoch poradiť so správcom objektu.


Prečítajte si aj tento článok:

Unikátne tréningy FitKids: aby z vašich detí vyrástli športovci telom aj dušou