Terapeutka o psychike v čase pandémie COVID-19: Nežite v bubline plnej strachu!

Možno, že vy máte to šťastie, tešíte sa dobrému zdraviu aj psychickej pohode. Avšak práve ľudská myseľ dnes skutočne trpí, a to nielen u dospelých, ale aj detí.
Terapeutka o psychike v čase pandémie COVID-19

Zdroj: Pixabay.com

Ponechajte si sedliacky rozum

Sociálny dištanc, zo všetkých strán valiace sa informácie, čo robiť a nerobiť, obavy a strach o zdravie či pracovné miesto, deti väčšinu času zavreté doma bez kamarátov, dostatočného pohybu a okolitých vnemov, to je len malý výpočet života dnešnej doby.

Mnohí prepadajú čoraz častejšie strachu, úzkosti, depresii, osamelosti a pocitu beznádeje. Okrem toho, čím dlhšie situácia trvá, objavujú sa vyššie čísla nakazených, varovanie pred mutáciami koronavírusu, vyhliadky na skorý návrat "do normálu" sú v nedohľadne, prepadáme do vôd temnoty hlbšie a hlbšie.

Smutnú skutočnosť potvrdzuje aj skúsenosť EFT-terapeutky (terapeutky emočnej psychológie) Anny Paškovej.

"Od minulého leta sa záujem o terapie strojnásobil. Obracia sa na mňa mnoho nových klientov nielen s potrebou začať osobné terapie, pretože už im v ich živote nie je dobre, ale veľmi často sa na mňa obracajú aj s otázkou, čo robiť, ako si poradiť v tejto pandemickej dobe. Ľudia sa všeobecne stretávajú s problémami, ktoré im život prináša i bez koronavírusu, ale tie problémy, ktoré trvajú, sa kvôli pandémiu len prehlbujú. Ľudia ich už doslova nezvládajú, "vysvetľuje terapeutka.

Hoci nevieme, čo nás za pár dní, týždňov či mesiacov čaká, snažte sa neprepadnúť panike. Ponechajte si sedliacky rozum, verte vlastnej intuícii. Nežite v bubline plnej strachu, radí terapeutka.

Ak pociťujete, že strácate pevnú pôdu pod nohami, skúste vniesť do svojho života niečo nové.

Vždy majte poriadok, a to aj vtedy, keď pracujete z domu, máte "na krku" deti, ktoré vyžadujú neustálu starostlivosť, navyše na vás leží celá starosť o domácnosť, čo vám prirodzene berie silu a elán.

Je nesmierne dôležité ponechať si pár minút pre seba. Ak máte to šťastie, držíte sa v psychickej pohode, nezaspite na vavrínoch. Psychickú a fyzickú kondíciu posilňujte.

"Každý človek je inak odolný, nachádza sa v inej situácii, pravdou však je, že nekončiaci mediálny tlak a zámerné vyvolávanie strachu, zasiahlo svojim spôsobom úplne všetkých. Viem to z vlastnej skúsenosti, enormne totiž pribúda sociálnych fóbií, obsedantných porúch z nákazy, dotykov, apod ..., "potvrdzuje Anna Pašková.

Vyvarujte sa negatívnych správ

Nemusíte deň čo deň surfovať po internete, študovať aktuálne dianie, večer sedieť pri televíznej obrazovke, hodiny počúvať "zaručené" informácie.

Nehádajte sa s okolím o (ne) pravde okolo koronavírusu. Nepremýšľajte pred spaním nad konšpiračnými teóriami. Čím viac budete potláčať to škaredé z okolia, tým lepšie sa vám bude dariť.

"Dobrá správa je, že psychická odolnosť sa dá vedome zvyšovať. Stojí to úsilie, ale ide to. Je potrebné pochopiť, že žiadna ťažká situácia, ktorá nám hádže polená pod nohy, nie je neprekonateľný problém, ale výzva, aj keď niekedy veľmi zložitá. Platí, že neúspechom nie je pád, ale neschopnosť zdvihnúť sa, "hovorí terapeutka Pašková.

Aj malé zmeny pomôžu

Keď je človek v negatívnom nastavení, pripadá mu všetko zbytočné, preto sú ľudia aj viac leniví a prokrastinujú. Majú radi výhovorky.

Už len samotná predstava, že idú robiť niečo inak, že sa púšťajú do akcie, ich vyčerpáva. Nemusíte sa hneď vydať na náročnú túru, stačí sa ísť prejsť len na pár minút okolo svojho domu.

Každý malý krok znamená veľký úspech, pretože ste sa rozhodli robiť niečo pre lepšie zajtrajšky. Začnite teda drobnú zmenu, akúkoľvek.

Napríklad urobte poriadok v šatníkovej skrini či na povale, uvarte niečo dobré, zacvičte si, jednoducho vyčistite hlavu, prepnite na inú činnosť.

Nájdite si aspoň jeden pozitívny návyk

Malou zmenou človek zmení celkovo svoj pocit. Pri obyčajnej prechádzke vníma nové podnety, než keď stále sedí vo svojej izbe. Predýcha sa. Okysličí krv. To všetko napomáha zmene nálady.

Starosti a zlé myšlienky síce nezmiznú hneď, ale na chvíľku ich zaženiete a dovolíte vstúpiť iným myšlienkam.

Rada od terapeutky na záver: Nezabúdajte kvalitný spánok, pravidelný pohyb, dobré jedlo plné dôležitých vitamínov, zdroje radosti a smiechu, to všetko podporuje našu psychiku a imunitu.


Mohlo by vás zaujímať:

Psychiatrička radí: Ako si oddýchnuť od sociálnych sietí a prečo je to dnes naozaj dôležité?

Neurológ: Úzkosť a stres zaháňame v dobe pandémie COVID-19 zbytočnými nákupmi!