Iba obyčajné jablko? 7 dôvodov, ktoré vás presvedčia o opaku

Tie na pohľad najjednoduchšie potraviny v sebe ukrývajú najväčší potenciál. Inak to nie je ani v prípade jablka. Dostupné a dobre známe ovocie je naším lokálnym pokladom. Prospieva pleti, ozdravuje trávenie a aj napriek sladkej chuti neohrozí vašu líniu. Tam účinky jabĺk nekončia. Čo všetko dokážu jablká?
benefity jabĺk

Zdroj: Pixabay.com

Pravdou je, že mnohí z nás vnímajú jablká ako bežné, možno aj trochu “nudné”. Patria k najstarším druhom ovocia vôbec. Možno aj vy máte doma pivnicu, kde vždy na jeseň ukladáte desiatky kilogramov jabĺk z vlastného ovocného sadu.

Ak nie, zásobuje vás blízka rodina a priatelia. Aj z tohto dôvodu v obchode radšej siahneme po exotickejšom, menej známom ovocí. Jablká sú však zaradené medzi tzv. bezpečné potraviny, ktoré sú stabilnou súčasťou zdravých aj protialergických jedálničkov.

Iba ojedinele sa môže objaviť “alergia na jablko”. Avšak, v takom prípade ide s najväčšou pravdepodobnosťou o alergiu na fruktózu a problémy sa dostavia aj po konzumácii iných druhov ovocia.

Dobrý zdroj vlákniny a vitamínu C

Najväčšou prednosťou jabĺk je vyšší obsah rozpustnej vlákniny – pektínu. V čase, kedy na vás príde hlad medzi hlavnými jedlami, jedno jablko spoľahlivo navodí dlhší pocit sýtosti.

Už stredne veľké jablko totiž obsahuje až 4 gramy vlákniny. Vzhľadom k jeho veľkosti a sladkej chuti ukrýva jablko iba prekvapivo málo kalórií (cca 90 kalórií na 180 g).

Ak si ho dáte pred obedom, môže sa stať, že komplet hlavné jedlo už jednoducho nedokážete zjesť. Pravidelnou konzumáciou jabĺk tak môžete cielene (a pritom zdravým spôsobom) znížiť svoj denný kalorický príjem.

V jablku sa tiež nachádzajú aj cenné polyfenoly, ktoré patria medzi antioxidanty so schopnosťou pôsobiť proti voľným radikálom (o jablku sa hovorí aj ako o ovocí s vysokou antioxidačnou kapacitou).

Ak si pôjdete čistiť jablko od šupky, majte na pamäti, že sa práve oberáte o cennú dávku vitamínu C, ktorého najväčšia koncentrácia je v šupke a dužine tesne pod ňou.

7 zdravotných benefitov jabĺk

1. Jablká pomáhajú pri udržaní hmotnosti a chudnutí

Môže za to práve vyšší obsah vlákniny, ktorá sa postará o dlhší pocit plnosti. Pozor však – konzumujte jablká v ich prirodzenej podobe. Presladené jablkové džúsy vám takú dobrú službu neurobia.

2. Sú prospešné pre trávenie, detoxikáciu a zdravie čriev

Vláknina pektín patrí medzi prebiotiká, ktoré sú “potravou” pre dobré črevné baktérie. Pri ťažkostiach s hnačkou či zápchou sahnite po jablkách, ktoré dokážu podporiť zdravú činnosť čriev.

3. Podporujú zdravý imunitný systém

Už staré babské rady hovoria, že ak zjete niekoľko surových jabĺk denne, chrípka a prechladnutie vás neohrozia.

4. Pomáhajú znižovať vysoký cholesterol aj krvný tlak

Ďalšia skvelá správa! Výskum naznačuje, že pravidelné konzumovanie jabĺk (alebo hrušiek) súvisí s 52 % nižším rizikom mŕtvice. V ďalšej štúdii z roku 2020 sa zistilo, že už 2 jablká denne znižujú hladinu “zlého” LDL cholesterolu.

5. Jablká majú protizápalové aj protirakovinové účinky

Pravidelná konzumácia jabĺk je podľa výskumov spojená tiež s nižším rizikom určitých druhov rakoviny (uvádza sa najmä rakovina hrubého čreva, konečníka, pažeráka, ústnej dutiny).

6. Obmedzujú hromadenie kyseliny močovej v tele

Pri poruchách látkovej výmeny kyseliny močovej (ochorenie známe ako dna) je súčasťou diéty aj čerstvé ovocie. Kyselina jablčná obsiahnutá v jablkách neutralizuje kyselinu močovú v krvi.

7. Chránia mozog a povzbudzujú nervovú sústavu

Flavonoid kvercetín obsiahnutý v jablkách chráni neuróny pred oxidačným poškodením, rizikom mentálneho poškodenia v súvislosti s vyšším vekom a Alzheimerovou chorobou.

účinky jabĺk na zdravie

Zdroj: Pixabay.com

Aké sú najlepšie odrody jabĺk v našej krajine?

Skôr, ako siahnete po vyleštených, na prvý pohľad dokonalých jablkách zo supermarketu, porozhliadnite sa po lokálnych zdrojoch.

Jablká, ktoré dozrievajú na slnku a v našich zemepisných podmienkach vynikajú svojou chuťou, sviežosťou a možnosťou dlhodobého uskladnenia počas zimných mesiacov. V našich sadoch sa najlepšie darí odrodám Fuji, Gala, Pinova, Granny Smith, Jonagold, Braeburn, Golden Delicious.

Kedy jesť jablko?

Jablko, ako výborne znášaný druh ovocia, nekladie veľké obmedzenia a zvyčajne nenarobí v trávení žiadne problémy. Je však lepšie jesť jablko na prázdny alebo plný žalúdok?

Ak chcete, aby sa z neho všetky živiny a vláknina strávili, zjedzte ho na prázdnejší žalúdok (teda v čase medzi jedlami doobeda) alebo aspoň hodinu po hlavnom jedle na obed.

Inak riskujete, že pri rýchlom zmiešaní s iným pokrmom začne toto ovocie produkovať plyn a neskôr sa objavia kŕče v bruchu aj nepríjemné nafukovanie.

Využitie jabĺk v kuchyni

Uhasia smäd, zaženú hlad, neobsahujú žiadny tuk ani sodík. Pýtate sa, čo s jablkami, ktoré na vás pozerajú z misky? Ak máte malé deti, skúste ich prekvapiť milou sovičkou, krabom či inou jedlou dekoráciou/pochúťkou z jablka.

Strúhané jablko v spojení s mrkvou postaví na nohy aj po náročnej črevnej aférke. V mnohých tradičných receptoch nájdete jablká, ako hlavného aktéra a nositeľa chuti a sviežosti.

Určite aj vás osloví niektorý zo spôsobov ich využitia. Z tých najobľúbenejších si pozornosť zaslúžia najmä: jablkové pité, muffiny, lievance, obrátený jablkový koláč či výnimočný jablkový krémeš.