10 tipov, ako čo najrýchlejšie zhodiť kilá nabraté cez sviatky

More majonézového šalátu či komora plná cukroviniek a koláčov. To sú slasti, s ktorými sa väčšina z nás s radosťou konfrontuje počas vianočných sviatkov. Ako tomu však obvykle býva, eufóriu a pôžitok z prejedania sa rýchlo vystriedajú pocity previnenia. Zvyčajne sa tak stane po novoročnom pohľade do zrkadla alebo po stále častejšom zadýchavaní sa – napríklad pri chôdzi po schodoch. A preto vám poradíme, ako čo najrýchlejšie zhodiť kilá nabraté cez sviatky.

Zdroj: Freepik.com

Nasledujúce riadky však nebudú ponímať len o takých tipoch, ktoré sa dajú vyskúšať výlučne v rámci chudnutia po sviatkoch. Mnohé z nich si môžete zaužívať či už preventívne, kvôli zdravšiemu životnému štýlu, alebo hocikedy, keď sa rozhodnete pre zhodenie niekoľkých kíl.

Ako čo najrýchlejšie zhodiť kilá nabraté cez sviatky

Zoskupili sme pre vás 10 tipov, ako čo najrýchlejšie zhodiť kilá nabraté cez sviatky. Niektoré z nich síce môžete vyskúšať kombinovať súbežne, no nemusíte sa prehnane hrnúť do všetkých naraz. Vyberte si tie, ktoré vám budú po prvotnom prečítaní najsympatickejšie, začnite pekne pozvoľna, postupne pridávajte ďalšie, nestresujte sa a výsledky sa čo nevidieť dostavia.

1. Stanovte si realistické ciele

V prvom rade by ste sa mali na celú situáciu pozrieť triezvym pohľadom. Najlepšie, čo môžete urobiť, je stanoviť si realistické ciele. Netlačte sa zbytočne k tomu, že musíte do leta perfektne schudnúť do plaviek. Choďte krok za krokom a nevyvíjajte na seba neopodstatnený tlak. Jednoducho, nechcite od seba prehnane rýchle zhodenie veľkých čísel. Môže to mať totižto kontraproduktívny efekt, pričom sa vám rýchlo zhodené kilá v konečnom dôsledku vrátia ako bumerang. A aby toho nebolo málo, ako darček so sebou prinesú ďalšie kilogramy navyše.

2. Dodržiavajte pitný režim a pite vodu

Nie nadarmo sa hovorí, že voda je základ života. Ľudia ani iné živé organizmy by bez nej jednoducho nedokázali prežiť.

Vedeli ste, že denne by ste mali prijať zhruba 0,5 l tekutín na približne 15 kg vašej telesnej hmotnosti? Navyše, jedna štúdia publikovaná v roku 2013 dokonca preukázala, že 0,5 l vody zvýši rýchlosť metabolizmu až o 30 %. (1)

A teraz si dajte ruku na srdce – ako vyzerá váš pitný režim? Každopádne, snažte sa ho optimalizovať podľa vyššie uvedených čísel. No a práve voda by mala tvoriť prevažnú väčšinu denného príjmu tekutín. Okrem toho, že organizmus hydratuje a pomáha mu zbavovať sa škodlivých látok, ešte aj prispieva k pocitu sýtosti, čo vám uľahčí snahu zhodiť nejaké tie kilá. (2)

Zdroj: Freepik.com

3. Vyhýbajte sa sladeným nápojom

Zatiaľ čo pitie vody vám všetci odborníci dozaista schvália, rovnako sa zhodnú na tom, že by ste sa mali vyhýbať sladeným nápojom. Nielenže obsahujú zbytočne veľa kalórií, ale ešte k tomu nedokážu tak dobre uhasiť smäd, ako napríklad čistá voda, prípadne nesladený čaj.

4. Obmedzte pitie alkoholu

Alebo v ideálnom prípade ho rovno eliminujte úplne. Rovnako ako sladené nápoje, aj alkohol totižto obsahuje veľa kalórií, ktoré vám proces chudnutia rozhodne neuľahčia. Takže ako sme už zmieňovali o čosi vyššie, v rámci vášho pitného režimu sa držte najmä často nedocenenej vody.

5. Držte sa ďalej od sladkostí

Pravdepodobne vás nijako neprekvapí, že od toho, čo vám cez sviatky zrážalo nohy azda najviac, by ste sa mali držať čo najďalej. Áno, máme na mysli cukrovinky a sladkosti. Výskumy totižto naznačujú, že príjem cukru môže byť návykový, pričom dokáže viesť k prejedaniu sa. (3) Spôsobuje to najmä nárazové prijímanie cukru, po ktorom telo zatúži znova a znova. Preto je dôležité, aby ste sa nielen po sviatkoch vyhýbali nadmernému príjmu sladkostí. Keď sa vám hladiny cukru stabilizujú, vaše telo náramne ocení napríklad aj ovocie, ktoré predstavuje podstatne zdravšiu alternatívu cukrov.

Zdroj: Freepik.com

6. Jedzte častejšie a menšie porcie

Bez ohľadu na to, či chcete schudnúť, udržať si váhu alebo „len“ žiť zdravo, by ste mali jesť častejšie a menšie porcie. Ľahké jedlá v pravidelných intervaloch totižto prirodzene potláčajú pocity hladu, zvyšujú energiu, zlepšujú náladu a ešte k tomu aj zrýchľujú metabolizmus.

7. Vyskúšajte keto diétu

Keď už sme v predošlom bode spomenuli, že pri snahe zhodiť kilá nabraté cez sviatky by ste mali jesť častejšie a menšie porcie, nemôžeme opomenúť ani keto diétu. Táto nízkosacharidová, resp. proteínová, diéta totižto spočíva práve v pravidelnom prijímaní menších porcií. A čo je na tom najlepšie, nejde o žiadnu hladovku, pri ktorej by ste si obhrýzali nechty. Práve naopak, priebeh keto diéty sa vždy nastavuje citlivo a individuálne podľa vašich osobných potrieb a možností, pričom dôjde aj na rôzne pochúťky. Môžete mať tak istotu, že bude o vás dobre postarané.

Vedeli ste, že počas keto diéty si môžete pochutnávať napríklad aj na palacinkách? Táto hriešne dobrá maškrta, ktorá si dokáže podmaniť väčšinu ľudí na celom svete, vám tak môže pomôcť vo vašej snahe schudnúť.

Zdroj: Freepik.com

8. Zvýšte pohybovú aktivitu

Predošlé tipy na schudnutie sa v drvivej väčšine týkali stravovacích návykov. Popri upravení vášho jedálnička vám ale odporúčame aj zvýšiť pohybovú aktivitu. Ideálnym by bolo, keby ste cielený pohyb, napríklad v podobe športovania, zaradili k vašej každodennej rutine. Zo začiatku môžete vyskúšať ľahšie aeróbne cvičenia, bicyklovanie či večerné prechádzky. No samozrejme, v tomto prípade máte možností naozaj neúrekom.

Zaujímavosť: Pohybové aktivity, najmä v podobe aeróbnych cvičení, sú neodmysliteľnou súčasťou aj vyššie zmieňovanej keto diéty.

9. Nejedzte – stolujte!

Po pohybových aktivitách sa predsa len ešte vrátime aj k stravovacím návykom. Odpovedzte si úprimne: jedávate postojačky, za chodu alebo aj pred televízorom? Zatiaľ čo rýchle jedenie postojačky či za chodu je nezdravé, tak maškrtenie pred televízorom je skvelou cestou k prejedaniu sa. Naša rada preto znie – jedzte vždy za stolom. Pomôže vám to sústrediť sa nielen na veľkosť zjedenej porcie, ale taktiež na čas, za ktorý ju zjete.

Vedeli ste, že priemerná chuť do jedla trvá zhruba len 10 minút? Teda, vyplýva to aspoň z niektorých výskumov. Čo to však znamená pre vás? Nepodľahnite pokušeniu zakaždým, keď pocítite náznak hladu. Zamestnajte sa zmysluplnou aktivitou, napite sa vody a po 10 minútach si možno ani len nespomeniete na to, že ste mali na niečo chuť.

Zdroj: Freepik.com

10. Stavte na čerstvé potraviny a zdravé jedlá

No a na záver nám nezostáva už nič iné, len hrubo podčiarknuť dôležitosť čerstvých potravín a zdravých jedál. Nikto vás ale nenúti, aby ste od rána do večera jedli výhradne čerstvú zeleninu. Na druhej strane, určite nič nepokazíte, keď si zeleninu pridáte či už k raňajkám, k obedu, k večeri, alebo aj ku každej porcii, ktorú cez deň zjete. Zelenina má totižto vo všeobecnosti vysoký obsah vlákniny, ktorá vás nielenže zasýti, ale ešte aj prispeje k dobrému tráveniu. (4)

Zdroj: speediet.sk

V rámci dobrej stravy si však môžete pochutnávať aj na zdravej horúcej čokoláde.

Tip na záver: Či už sa snažíte čo najrýchlejšie zhodiť kilá nabraté cez sviatky, alebo „len“ chcete žiť zdravo, venujte váš čas cieleným pohybovým aktivitám a pokúste sa do vášho jedálnička zaradiť čo najviac zdravých jedál.