Potraviny pre posilnenie vašej pokožky a vlasov

Plnohodnotná výživa spočíva v tom, že telo zásobíte správnymi potravinami a dodávate mu správne živiny. Niektorí ľudia však zabúdajú, že aj naša pokožka a vlasy potrebujú výživu a že zohrávajú dôležitú úlohu pre celkové zdravie a pohodu človeka.
potraviny pre zdravú pokožku a vlasy

Zdroj: Freepik.com

Pokožka je najväčší orgán tela, pričom slúži ako hlavná bariéra proti patogénom v prostredí. Tiež slúži aj ako ochrana pred stratou telesných tekutín, preto by sme mali udržiavať pokožku zdravú a chrániť ju pred ultrafialovým žiarením. Podobne naše vlasy poskytujú tepelnú izoláciu a ochladzovanie a chránia nás pred ultrafialovým žiarením,“ vysvetľuje Laura Chacon-Garbato, riaditeľka celosvetového vzdelávania a odbornej prípravy v oblasti výživy v spoločnosti Herbalife Nutrition.

Tzv. „vonkajšou výživou“ ovplyvňujeme zdravie pokožky aj vlasov. Tak ako vaše srdce, mozog a svaly potrebujú pre dlhodobé zdravie správnu výživu, aj vaša pokožka a vlasy ju potrebujú, aby mohli plniť svoje funkcie, a to ochranu, termoreguláciu, zmyslové vnímanie, sekréciu a vylučovanie. Možno vás to neprekvapí, no vnútorná a vonkajšia výživa sú hlboko prepojené.

Faktory ovplyvňujúce zdravie pokožky a vlasov

Na stav vašej pokožky a vlasov vplýva strava, vek aj podmienky prostredia, v ktorom žijete. Niektoré z týchto faktorov – napríklad starnutie či podnebie – nemôžete ovplyvniť, avšak dosah máte určite na to, čo jete a tým dokážete podporiť vašu pokožku a vlasy. Rôzne živiny, vrátane bielkovín, antioxidantov, vitamínov a kolagénu, môžu pomôcť zlepšiť zdravie vašej pokožky a vlasov, preto je dôležité vytvoriť si zdravé každodenné stravovacie návyky.

Potraviny a živiny pre zdravú a žiarivú pokožku a vlasy

  • Jedzte potraviny bohaté na bielkoviny pre obnovu buniek

Každá bunka potrebuje bielkoviny na udržanie svojho života. Bielkoviny sú tiež hlavným materiálom, ktorý sa používa pri nahrádzaní opotrebovaných alebo odumretých buniek. Vaše svaly, vlasy, nechty, koža a oči sú tvorené bielkovinami. Strava s nízkym obsahom bielkovín môže v priebehu mnohých mesiacov spôsobiť stratu odtieňa pokožky, rednutie vlasov a vrásky nad rámec primeraný chronologickému veku.

Zaradenie bielkovín do stravy zo zdrojov ako je kuracie mäso, ďalšie druhy mäsa, ryby, sója alebo tofu, vám pomôže vyriešiť tento problém. Proteínové koktaily ako náhrada jedla sú ďalšou z možností konzumácie dostatočného množstva bielkovín.

  • Telu dodávajte vitamíny A, C a E

Kým bielkoviny sú nevyhnutné na dosiahnutie zdravej pokožky a vlasov, vitamíny s antioxidačnými vlastnosťami – ako sú vitamíny A, C a E – sú tiež veľmi dôležité. Nedostatok ktorejkoľvek z týchto mikroživín môže ovplyvniť zdravie vašej pokožky. Na pokožke sa ľahko prejavujú účinky oxidačného poškodenia a ukázalo sa, že antioxidanty sú účinné pri ochrane pokožky pred oxidačným poškodením. Denné užívanie multivitamínov pomáha zabezpečiť, aby vaša pokožka dostávala mikroživiny, ktoré potrebuje na svoj zdravý vzhľad.

VITAMÍN A – existujú dva typy vitamínu A: retinoidy a karotenoidy. Pečeň premieňa obidva typy na retinol, ktorý stimuluje tvorbu nových kožných buniek a zabraňuje vypadávaniu vlasov. Dobrými zdrojmi vitamínu A sú ovocie a zelenina bohaté na žlté až červené pigmenty, ako aj zelená listová zelenina.

VITAMÍIN C – vitamín C je nevyhnutný na to, aby si telo dokázalo prirodzene vytvárať vlastný kolagén. Pri nedostatku vitamínu C sa vytvára nestabilný kolagén, ktorý poskytuje slabý štrukturálny rámec pre obnovu tkanív. Vitamín C sa podieľa aj na tvorbe určitých lipidov, ktoré pri poškodení pomáhajú rekonštruovať epidermu – vonkajšiu vrstvu kože. Dobrými zdrojmi vitamínu C sú citrusové plody, ako sú pomaranče a citróny, paprika, jahody, brokolica a kapusta.

VITAMÍIN E – vitamín E funguje ako antioxidant rozbíjajúci reťazce vďaka svojej schopnosti rýchlo vytláčať radikály skôr, ako stihnú reagovať s inými lipidmi, čím ukončuje šírenie oxidačných procesov v membránach. Okrem toho vitamín E pomáha posilňovať funkciu kožnej bariéry. Dobrými zdrojmi vitamínu E sú slnečnicové semená, mandle, arašidy, tekvica a červená paprika.

  • Vyskúšajte potraviny a doplnky bohaté na kolagén

Počas procesu starnutia, ktorý začína okolo 25 roku života, pokožka začína postupne trpieť stratou vlhkosti a stáva sa čoraz suchšou. Keď k tomu dôjde, hlboká vrstva pokožky (tzv. dermis) sa stenčí, spojivové tkanivo stráca svoju pevnosť a pružnosť, začnú sa objavovať vrásky a pozorujeme aj ochabnutie pokožky. Kolagén v ľudskom tele tvorí 25 až 30 % všetkých bielkovín, z ktorých približne 75 % tvorí kolagén kože. Nachádza sa predovšetkým v spojivovom tkanive a je zodpovedný za to, že dermis má pevnú štruktúru. Medzi príklady potravín bohatých na kolagén patria zelená listová zelenina, červená a žltá zelenina, bobuľovité ovocie, citrusové plody, ryby, kuracie mäso, vaječný bielok, avokádo, sója, fazuľa či biely čaj.

Kolagén je dostupný aj ako výživový doplnok.Hydrolyzovaný kolagén – typ kolagénu, ktorý sa pri užívaní ako doplnok ľahko vstrebáva do krvného obehu – môže pomôcť zvýšiť pružnosť pokožky, jej hustotu, redukovať vrásky a podporovať hladkú pokožku

  • V neposlednom rade nezabúdajte na hydratáciu!

Vedeli ste, že značnú časť kožného tkaniva tvorí voda? Približne 25 až 30 percent. Z tohto dôvodu je dôležité piť veľa tekutín, aby ste sa vyhli suchej a dehydrovanej pokožke.

Ako vidíte, výživa je dôležitá z pohľadu zdravej pokožky aj vlasov. Je to najlepšia cesta k tomu, aby ste vyzerali a cítili sa skvelo. Keď budete svoje telo vyživovať zvnútra správnymi potravinami a živinami, vaše telo sa vám poďakuje mladistvou a žiarivou pokožkou a vlasmi, čo v konečnom dôsledku podporí lepšiu pohodu a väčšie sebavedomie,“ dodáva Laura Chacon-Garbato.