Odborníčka na výživu: Ľudia, ktorí sa dobre nevyspia, majú väčšiu tendenciu siahať počas dňa po sladkostiach a kofeíne

Len málo vecí vyvolá tak príjemný pocit, ako keď sa zobudíte oddýchnutý a plný energie po dobrom spánku. Avšak pre mnohých ľudí je pokojný nočný spánok ťažko dosiahnuteľný – a môže to mať súvis aj s tým, čo jedia počas dňa.

Zdroj: Pexels.com

Zlé stravovacie návyky, a to v zmysle nielen čo, ale aj kedy jete, môžu mať veľký vplyv na kvalitu a dĺžku vášho spánku. Pritom kvalitný spánok je pre regeneráciu organizmu nevyhnutný, obzvlášť v dnešnej uponáhľanej dobe.

Keď sa v noci zle vyspíte, potraviny, po ktorých siahate nasledujúci deň, aby ste sa udržali v chode, môžu byť presne tie, ktoré sabotujú váš dobrý nočný odpočinok.

Keď sa v noci dobre nevyspíte, naruší to vaše prirodzené hormóny hladu a vy pociťujete nutkanie jesť. Ľudia, ktorí sa dobre nevyspia, majú potom väčšiu tendenciu siahať počas dňa po snackoch – najmä po sladkostiach a kofeíne. Problémom je, že kofeín môže narušiť vašu schopnosť v noci spať, a hoci sladké potraviny môžu na chvíľu zvýšiť vašu energetickú hladinu, je veľká pravdepodobnosť, že hladina cukru v krvi čoskoro klesne a vy sa ocitnete opäť na začiatku,“ hovorí Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy.

Takže pokiaľ ide o dobrý spánok, najlepšou obranou je vyvážená strava. Keď sa počas dňa správne stravujete, je veľká šanca, že v noci budete spať pokojne.

4 tipy pre kvalitný spánok

1. Striedma porcia na večeru

Ísť spať s plným žalúdkom môže byť nepríjemné a dokonca to môže viesť k tráviacim ťažkostiam – a teda k nepokojnému spánku. Na druhej strane, ak si na večeru dáte príliš malú porciu, môžu vás zas budiť návaly hladu.

2. Neprežeňte to s tukmi a bielkovinami

Tučné jedlá sa dlho trávia a potraviny bohaté na bielkoviny stimulujú produkciu chemických látok v mozgu, ktoré vám pomáhajú cítiť sa ostražitejšie. Nízkotučné jedlá dokážete stráviť rýchlejšie a zdravé sacharidy pomáhajú stimulovať produkciu rôznych chemických látok v mozgu – tých, ktoré vám pomáhajú relaxovať a zaspať. Namiesto toho, aby sa bielkoviny stali hlavným prvkom večerného jedla, zamerajte sa skôr na zdravé sacharidy – zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky a fazuľu – s malou porciou bielkovín.

3. Dávajte si pozor na príjem kofeínu a alkoholu

Ak ste zvyknutí na pravidelný príjem kofeínu, pravdepodobne zaspíte bez problémov – a to aj vtedy, ak si dáte po večeri šálku kávy. Avšak kofeín – ale aj alkohol – môžu prirodzený spánok narušiť. Možno ste schopní zaspať, no spať nezostanete. A to sťažuje dosiahnutie hlbokého spánku, ktorý sa veľkou mierou podieľa na pocite odpočinutia.

4. Nepreháňajte to večer s tekutinami

Ak plný močový mechúr narúša váš nočný spánok, skúste po večeri obmedziť príjem tekutín. Snažte sa prijímať viac tekutín počas dňa, namiesto toho, aby ste to doháňali večer.


Prečítajte si aj:

Diéta počas Vianoc? Výživová poradkyňa radí, ako zvládnuť sviatky a zbytočne nepribrať!


Marija Magdalena

Dobrý den, můj dotaz ohledně získání úvěru na koupi domu z nemovitosti začal telefonátem, volal jsem do Davidson Albert Company, dnes jsem velmi šťastný a Bůh žehnej Davidson Albert Kontaktní e-mail: {Davidsonalbertloan@gmail.com }

Jmenuji se Marijana, jsem z CHORVATSKA, posledních pět měsíců jsem hledala tu správnou úvěrovou společnost, od které bych mohla získat půjčku, abych si mohla koupit dům, jaký jsem chtěla. Z dlouhodobého hlediska tam byla spousta podvodů, díky kterým jsem jim uvěřil a na konci dne mi vzali peníze, aniž by mi na oplátku něco dali, ani 1 euro na mé jméno, ztratil jsem veškerou naději, byl jsem zmaten a frustrovaný jsem nikdy nechtěl mít nic s online půjčkami, tak jsem si šel půjčit peníze od přítele. Řekl jsem vše, co se stalo, a ona řekla, že mi může pomoci najít úvěrovou společnost, která mi může poskytnout jakoukoli částku půjčky, kterou potřebuji, a za velmi nízkou úrokovou sazbu 3%, také mi řekla, že právě dostala půjčku od odkázali mi, jak požádat o půjčku, jak mi řekla, požádal jsem s nimi prostřednictvím e-mailu: (davidsonalbertloan@gmail.com) , nikdy jsem nevěřil, ale zkusil jsem to a k mému největšímu překvapení jsem dostal půjčku do 24 hodin, nemohl jsem tomu uvěřit, jsem opět šťastný a bohatý a děkuji Bohu, že takové úvěrové společnosti stále existují na těchto podvodech všude, poraďte všem, kteří si potřebují půjčit půjčku e-mailem (davidsonalbertloan@gmail.com). Nikdy tě nezklamou a tvůj život se změní stejně jako můj. Rychle kontaktujte (davidsonalbertloan@gmail.com) ještě dnes a získejte od nich půjčku. Ujistěte se, že pro svou půjčku kontaktujte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, protože jsem úspěšně získal půjčku od této společnosti bez jakéhokoli stresu. Navštivte jejich e-mail. (davidsonalbertloan@gmail.com)

RickySan

Ignore all the difficulties in life and immerse yourself in the games of Fun Games. You will notice a more beautiful life.

stanislavka

Podľa mňa sa to netyka tych ľudi ktori si najdu spôsob ako relaxovať, ja napr chodim veľmi často na takyto oddych www.hoteldevin.sk a fakt mam sa na čo tešiť a nepociťujem stres