Cukrovka alebo porucha glukózovej tolerancie?

Počas tehotenstva mi bola zistená tehotenská cukrovka. Po pôrode mi však diagnostikovali poruchu glukózovej tolerancie

Otázka

Chcela by som sa poradiť ohľadom môjho stavu. Počas tehotenstva (02/2013) mi bola zistená tehotenská cukrovka na základe orálneho glukózového testu. Výsledky boli : 0hod (5,4mmol/l), 120min (10,2mmol/l). Až do pôrodu som mala gestačný diabetes mellitus uspokojivo kompenzovný na diéte, nebolo potrebné to riešiť inzulínom. Pôrod bol 02.05.2013. 3 mesiace po pôrode (13.8.2013) som bola na kontrolnom oGTT za účelom reklasifikácie GDM. Výsledok bol : 120min (9,8mmol/l)a stanovisko bolo, že mám poruchu glukózovej tolerancie. O 5 mesiacov som bola na ďalšom kontrolnom oGTT, výsledok bol: oGTT 0min(4,5), 60min(11,3), 120min(8,6mmol/l), markery : S_Cpep: 0,59, Nedefinovaná trieda : B_HbA1c:5,4 stanovisko porucha glukózovej tolerancie, mala som dodržiavať racionálnu stravu a vzhľadom na hladinu Cpeptid vykonať aj anti GAD.

O 8 mesiacov (2.9.2014) som bola na ďalšej kontrole a výsledky boli : Biochémia sérum: S_GLU:4,23, S_UREA:4,06, S_KREA:52,30, S_KM:287,4, S_CB:81,2, S_ALB:48,6, S_AST: 0,38, S_ALT: 0,57, S_GMT:0,23, S_ALP:1,02, S_CHOL:4,37, S_HDL:1,79, S_TAG:0,47, S_CK: 2,46, Markery:S_Cpep:0,67, Nedefinovaná trieda: B_HbA1c:4,8, Biochémia sérum:antiGAD menej ako 0,20 klU/l (norma 0-1), Nedefinovaná trieda: S-LDL:S-LDL 2,69mmol/CKD_EPI:eGF-CKD-EP1,95ml/s. Stanovisko bolo že podľa výsledkov anti GAD a C-peptidu sa nejedná o diagnózu DM, po pol roku po odstavení dojčenia sa má zrealizovať kontrolné oGTT aj s hladinami C-peptidu a glykovaný hemoglobín. Dojčenie som ukončila pred 2 týždňami. Nešlo o klasické dojčenie ale o odsávanie, ktoré trvalo presne 16 mesiacov, nakoľko malý sa nechcel nijakým spôsobom prisať. Mám naďalej dodržiavať diabetickú stravu, merať si cukor glukomerom a o pol roka sa zase zrealizuje kontrolné oGTT aj s hladinami Cpeptidu a glykovaný hemoglobín. Pani doktorka sa vyjadrila, že všetko je v poriadku, aj keď Cpeptid je trošku nižší oproti norme, ale pekne nám stúpa z 0,59 na 0,67 (norma je od 0,8 do 3,85). Vraj by sa to malo ešte upraviť po odstavení mlieka. Hlavne, že AngiGad vyšiel menej ako 0,20klU/l, takže sa nejedná o autoimúnne ochorenie. Tieto výsledky sú od jedného diabetológa. Nakoľko som sa chcela poradiť ešte s ďalším diabetológom, tak som zašla k inému a tiež mi zrealizoval rovnaké testy na Cpeptid a antiGad. Rozdiel posledných výsledkov bol 2 týždne a zostala som dosť prekvapená, keď tieto výsledky dopadli rovnako, ale diagnóza je úplne odlišná.

Výsledoky u iného diabetológa dopadli nasledovne : Cpeptid nalačno 280 (norma je 370-1470) a po jedle 1357, antiGAD : 0,2U/ml (norma 0-0,1), výsledok : autoimúnne ochorenie LADA-DM, dodržiavať diétu a o pol roka kontrola. Vraj mám už začínajúcu cukrovku. Výsledok ma veľmi prekvapil, nakoľko tieto testy : antiGad a cpeptid sa robili s 2-týždňovým rozdielom, výsledok síce vyšiel 0,2, ale pravdepodobne v iných jednotkách/mierke - a to klU/l a U/ml. Neviem, ako mám teraz postupovať, či sa niekto z diabetológov pomýlil v mierke, alebo sa za 2 týždne vedia tieto výsledky antigad takto zhoršiť, lebo rozdiel je niekoľko-násobne. Viem, že LADA je autoimúnne ochorenie, ktoré má veľmi pomalý progres, tak by som chcela nejaké vysvetlenie. Stanovisko od svojej diabetologičky budem mať až v priebehu niekoľkých dní, lebo je na dovolenke, tak sa chcem informovať, či by ste mi vedeli aj na základe týchto údajov poradiť. Cukor po 2 hodinách mám cca od 5-7, ale skôr sú to nižšie čísla.

Odpoveď

Prvé laboratórne testy ste mali v poriadku, podľa môjho názoru sa jednoznačne nejedná o diabetes a už vôbec nie o autoimunitné ochorenie (tu bývajú hladiny AGAD u autoimunitného typu pravidelne cez 10-20 kIU/l), mierne znížená hladina C-peptidu vôbec nehovorí o tom že máte cukrovku, hladiny glykémie na lačno sú v norme ... okrem toho C-peptid po jedle pekne stúpa čo je veľmi dobré (hovorí o dostatočnej sekrécii inzulínu po jedle) Nerozumiem, prečo ste si dávali robiť testy u druhého diabetológa v prebehu 2 týždňov (?), tieto testy sú finančne dosť nákladné, podľa mňa bolo zopakovanie testov zbytočné. Druhá hodnota AGAD bola síce trochu vyššia ale len hranične, nikdy nám nevychádzajú vždy rovnaké laboratórne hodnoty. Takže záverom: podľa môjho názoru nemáte diabetes, ale poruchu glukózovej tolerancie ... pričom sa nejedná o autoimunitný proces. Odporúčam dôverovať pani doktorke a zostať v pravidelnom sledovaní.