Reflux a strach z rakoviny čreva

Cca pred 4 mesiacmi ma začalo pobolievať pod ľavým rebrovým oblúkom, keďže som s tým istým problémom chodila pred rokom na gastro a nebolo mi nic zistené z krvi a zo sona, nepripisovala som tomu až takú dôležitosť. Lenže teraz sa mi bolesti vystupňovali tak, že som v noci nemohla spávať, pretože som mávala silné tlaky za hrudnou kosťou.

Otázka

Cca pred 4 mesiacmi ma začalo pobolievať pod ľavým rebrovým oblúkom, keďže som s tým istým problémom chodila pred rokom na gastro a nebolo mi nic zistené z krvi a zo sona, nepripisovala som tomu až takú dôležitosť. Lenže teraz sa mi bolesti vystupňovali tak, že som v noci nemohla spávať, pretože som mávala silné tlaky za hrudnou kosťou. Začala som mávať problémy so stolicou, nafukovaním, plynmi ,ktoré veľmi ťažko odchádzali. V jednu sobotu som skončila na pohotovosti, pretože som si myslela, ze ma roztrhá. Brucho som mala strašne tvrdé a nafúknuté. Tam mi boli spravené krvné testy, moč, rtg brucha a pľúc a pani doktorka mi povedala, že všetko je ok. Spravili mi klyzmu, po ktorej som taktiež nešla na WC, dali mi algifenovú injekciu a poslali ma domov. Tak som sa zase vybarala na gastro, kde mi zistili reflux a zápal dvanastorníka a pažeráka pomocou endoskopie. Bola mi predpísaná NOLPAZA. Asi po týždni som začala mať príšerné tlaky v žalúdku, vôbec mi netrávilo. Jesť mi chutilo, ale bála som sa niečo zjesť. Na gastre mi ešte k Noplaze predpísali Kinito. V tom období som išla na dovolenku do zahraničia a bolesti sa mi zdali horšie po požití liekov, tak som ich na týždeň vysadila. Na dovolenke to bolo o niečo lepšie. Ako som prisla domov bolesti v hornej časti brucha sa zmiernili na minimum. Lenže nastali bolesti v podbrušku. Brucho zase celé nafúknuté, či už som niečo zjedla, alebo som nejedla vôbec. Išla som aj na Gynekológiu, aby som vylúčila ženske problémy. Doktor povedal, že som ok, až na nejakú mykózu, ktorú som preliečila. Cítila som tiež také zvláštné tlaky pri močení. Teraz najnovšie ma začal bolieť konečník. Cca týždeň. Kedze pracujem v administrative ťažko sa mi dá obsedieť na stoličke. Každý večer ako si ľahnem do postele sa mi v črevách prelieva všetko možné, škvŕka mi v ňom. Stolicu už mávam pravidelne každý deň. Niekedy tuhšiu, niekedy redšiu, niekedy tenšiu. Vylúčila som vyprážané jedlá, snažím sa jesť častejšie cez deň. Podbruško ma niekedy bolí aj keď si naň zatlačím. Hlavne ked je nafúknuté. No proste som z toho na nervy. Mám 27 rokov(52kg160cm) a neustále riešim niečo so svojím zdravím. Mama zomrela na Ca prsnika v 44 rokoch. Čím som staršia tým sa viac kontrolujem a vždy ma všetko veľmi vyplaší. Teraz mám zase v hlave rakovinu hrubého čreva. Neviem či mám ísť zase na gastro, kvôli kolonoskopii... Teraz užívam probiotiká biopron9, degasin na nafukovanie a pijem veľa kamilkového čaju.

Odpoveď

V prvom rade sa ukľudnite, pretože vaše dispeptické a refluxné problémy sú síce veľmi nepríjemné, ale nemajú nič s rakovinou. Ide o akútne problémy v čreve, prípadne v pažeráku a treba ich doliečiť a potom sa držať doporučenej diéty a životosprávneho režimu, aby ste nedostali nejaký typ závažnejších črevných zápalov (syndróm dráždivého čreva, ulceróznu kolitídu či Crohnovu chorobu a pod). Neliečený, alebo zanedbaný reflux dráždi kyselinou žalúdok, žalúdočný zvierač, pažerák a spôsobuje tam dráždenie, zápal a v neliečených a po dlhé roky zanedbaných prípadoch spôsobuje aj žalúdočné a pažerákové vredy a v spojitosti s fajčením a alkoholom a dráždivou a zlou stravou stravou či v spojení s infekciou až karcinóm. Proti tomu stačí liečba a poznanie diétnych pravidiel a dodržanie zásaditej diéty a pravidelného stravovania a vyhýbanie sa nočnému jedeniu, veľkým dávkam na raz, mastným a presmaženým jedlám a častej konzumácii ostrých, príliš kyslých, kyselinotvorných a ťažkých jedál, príliš ľadových a príliš horúcich jedál (a zvlášť na lačno).

Jezdte málo a vo viacerých dávkach veľmi pravidelne. Rizikovejšiu, ale potrebnú zdravú potravu jedzte až po skonzumovaní diétnej a neutrálnej potravy a nie nalačno, prípadne ju rozmixujte a zmiešajte s neutrálnejšou potravou. Miesto probiotík z obchodu jedzte občas , ale pravidelne v rámci jedla či za jedlom trochu nepasterizovanú čerstvú bryndzu a čerstvý mierne kyslý (2dňový) ovčí syr a pite za jedlom trochu mierne kyslej žinčice z dobrého salaša. Upraví sa vám Ph v tráviacom trakte a obnoví črtevná flóra. (na rozdiel od obchodných mliečnych produktov ktoré obsahujú nanajvýš iba niekoľko druhov mliečných kvasiniek je v čerstvej bryndzi až 22 druhov, pre črevnú flóru osožných, mliečnych baktérií. Ovčie kvasné výrobky môžu občas spôsobovať trochu tuhšiu stolicu a preto ich v prípade zápchy nakrátko vynechajte a pite viac tekutín (zásaditú Fatru) a vláknitejšiu zeleninovú (zásaditejšiu) stravu na úpravu konzistencie stolice. Jedzte len prirodzené potraviny vo forme domácej nemastnej, varenej a dusenej a vždy čerstvej stravy. Veľký dôraz dávajte na psychohygienu, dobrý spánok, dostatok regenerácie, relaxácie a bezstresový životosprávny režim, pretože pri každom prudšom strese sa prerušuje trávenie a vylučujú sa stresové hormóny a tak dochádza k disproporciám v produkcii žalúdočnej kyseliny a žlčových enzýmov a to všetko zvyšuje riziko refluxu a zhoršuje celkový stav. Ste mladá a pri zavedení správnej životosprávy a výživy a potrebnej dočasnej liečby sa dáte veľmi rýchlo do poriadku, len potom sa treba naďalej držať doporučených režimových opatrení.