Zacvičiť si v MHD? Prečo nie?! Využite každú chvíľu k pohybu

Každý, kto trávi v hromadnej doprave pri ceste do práce alebo do školy more času, má určite vypracovaných mnoho stratégií, ako sa vyhnúť nude a nekonečnú jazdu prečkať. Veľmi obľúbenou kratochvíľou je čítanie, potom tiež počúvanie hudby, alebo prosté dívanie sa z okienka. Dopravné prostriedky, ale aj samotné čakanie na ich príchod, môžete tiež stráviť aktívne - cvičením.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Možno vás hneď napadne, že by ste vyzerali ako blázni, keď by ste cvičili v električke alebo na vlakovom nástupišti, avšak existuje niekoľko cvikov, ktoré môžete vykonávať tajne, bez toho aby to ktokoľvek zo spolucestujúcich spozoroval.

Zima utajenému cvičeniu doslova nahráva. Ľudia nosia dlhšie bundy a kabáty, pod ktorými sa všeličo schová. Schováte pod ne aj svoje telo, a keď sa potom budú o slovo opäť hlásiť krátke sukne a plavky, vy kabát radi odložíte a pochválite sa vypracovanými krivkami.

Nenápadné posilňovanie spočíva predovšetkým v izometrickom cvičení, o ktorom budete vedieť naozaj len vy, pretože je založené na výdrži - nemení sa teda dĺžka svalov, ale iba ich napätie.

1. Posilňovanie paží

Chyťte sa najbližšej voľnej vertikálnej tyče a s výdychom zatlačte tyč dolu, do zeme, ako by ste ňou chceli prepichnúť podlahu dopravného prostriedku. Chvíľku vydržte a potom s nádychom uvoľnite. Ramená držte ďaleko od uší a vnímajte, ako sa zapája rameno, biceps, triceps, prsný sval aj predlaktia. Po niekoľkých opakovaniach sa prechyťte a to isté zopakujte na druhú stranu.

2. Zamerané na chrbát

Jednou rukou uchopte horizontálnu tyč nad vašou hlavou. Rovnako ako u predchádzajúceho cviku s výdychom ruku sťahujte dole k podlahe. Mali by ste cítiť, ako zaberá celá paža, ale predovšetkým polovica chrbta. Narovnajte chrbát a sústreďte sa na vykonanie polovičného zhybu. Opäť zopakujte aj na druhú stranu. Ak by ste mali obe ruky voľné, pokojne sa zaveste obojručne a zapojte tiež svaly medzi lopatkami.

Zdroj foto: Shutterstock.com

3. Brucho v utajení

Ak ukoristíte miesto na sedenie, môžete si precvičiť brušné svaly. Stačí, aby ste mierne odlepili chrbát od operadla. Zapojte brušné svaly, neprehýbajte sa v bedrách a vydržte aspoň 10 sekúnd. Potom sa chrbtom opäť oprite. Tento cvik môžete opakovať celú cestu, bez toho aby ste upadli v podozrenie.


Mohlo by vás zaujímať:

Využite pri svojom cvičení aj kočík

Akých chýb sa pri cvičení dopúšťame najčastejšie?

Takto si vyformujete sexi paže


4. Zadok nielen na sedenie

Či už sedíte alebo stojíte, vaše pozadie nemusí zaháľať. V stoji stiahnite všetkou silou na niekoľko sekúnd polovičky k sebe a potom uvoľnite. To isté môžete robiť aj v sede. Uvidíte, že pri vystupovaní na vašej cieľovej zastávke budete cítiť, že ste tentoraz cestu neprespali.

5. Posilňovanie panvového dna 

Neexistuje menej nápadný cvik, ako je práve posilňovanie panvového dna. Pri čakaní na električku, aj pri jazde metrom alebo električkou, vtiahnite panvové dno nahor k pupku, ako by ste zadržiavali moč. Toto posilnenie je skvelou prevenciou inkontinencie, ale aj prípravou na pôrod a popôrodné hojenie.

6. Stabilizačný systém

Zdroj foto: Shutterstock.com

Potrápte svaly, ktoré sú uložené hlboko v bruchu, pozdĺž chrbtice aj drobné svaly okolo členkov a kolien. Skúste ísť chvíľku bez držania. Trénovaním rovnováhy a stability sa aktivujú svalové skupiny, ktoré inak zaháľajú. Môžete tak predísť bolestiam chrbta, ale aj kĺbov. Využite už budúcu cestu MHD k tajnému tréningu - uvidíte, že vám cesta utečie, ale tiež si príjemne precvičíte celé telo.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.