Rizikové pacientky pri hormonálnej antikoncepcii

Pri akých ochoreniach nie je vhodné užívať hormonálnu antikoncepciu, sa dočítate v tomto článku.

Ženy so srdcovocievnymi ochoreniami

Srdcovo-cievne ochorenia (najmä koronárne ochorenia srdca a mozgové príhody) sú najčastejšími príčinami chorobnosti a predčasnej smrti v Európskej únii. Táto skupina zdravotných problémov vplýva na srdce a okolité cievy a tento vplyv môže mať veľa foriem, napríklad vysoký krvný tlak, koronárne ochorenie tepien, ochorenie srdcových chlopní, mozgová príhoda a reumatické ochorenie srdca.

Pacientky s ochoreniami pečene

Pri dlhotrvajúcom poškodzovaní tkaniva pečene liekmi, alkoholom alebo infekčnými ochoreniami (chronická hepatitída B a C) dochádza k pomalému a postupnému odumieraniu pečeňových buniek a k ich nahrádzaniu väzivom, následkom čoho dochádza k väzivovej prestavbe štruktúry pečene. Postupne dochádza k zlyhaniu detoxikačných a ďalších funkcií pečene (syntéza proteínov, syntéza zrážacích faktorov, syntéza hormónov). Akútne zlyhanie pečene predstavuje veľmi závažný stav.

Silné fajčiarky

Každý príbalový leták informuje užívateľky o tom, že by počas užívania hormonálnej orálnej antikoncepcie nemali fajčiť. Ak lekára o fajčení žena neinformuje, môže jej naordinovať prípravok, ktorý výrazne zvýši riziko trombózy. Fajčenie a hormonálna antikoncepcia ovplyvňujú zrážanlivosť krvi a toto riziko by užívateľka hormonálnej antikoncepcie v žiadnom prípade nemala podceňovať. Ženy-fajčiarky, ktoré užívajú perorálnu antikoncepciu, sú viac ohrozené srdcovým infarktom a mozgovou mŕtvicou ako ženy-nefajčiarky, ktoré berú antikoncepčné tabletky. Fajčenie a paralelné užívanie tabletiek zabraňujúcich neželanému počatiu zvyšuje tiež riziko rozšírenia ciev (ochorenia periférneho obehového systému).

Ženy choré na rôzne druhy rakoviny

Hormonálnu antikoncepciu by nemali užívať ženy s dokázaným alebo suspektným (je podozrenie že existuje) nádorom prsníka. Je nevhodná najmä pre ženy, ktoré prekonali rakovinu prsníka alebo iné zhubné ochorenia vnútorných alebo vonkajších ženských rodidiel.

Tehotné ženy a ženy v šestonedelí

Hormonálne antikoncepčné tabletky sa nepodávajú v tehotenstve a v šestonedelí, počas dojčenia, pretože znižuje tvorbu mlieka. Práve preto je pri každom predpisovaní tejto antikoncepcie dôležité precízne vyšetrenie u lekára.

Ženy v pokročilom štádiu cukrovky

Hormonálna antikoncepcia sa neodporúča v prípade, keď ide o ťažkú cukrovku s cievnymi zmenami. U každého pacienta ide predovšetkým o udržanie optimálnej hladiny cukru a tuku v krvi. Pri cukrovke sú podstatné tri veci: diéta, regulácia hmotnosti a telesné cvičenie.

Ženy s diagnózou kosáčikovej anémie

Anémia (chudokrvnosť) znamená nedostatok červených krviniek alebo zníženie koncentrácie hemoglobínu v červených krvinkách. (Hemoglobín je krvné farbivo, ktoré prenáša kyslík.) Keď nastane nedostatok červených krviniek, srdcovocievny systém nie je schopný priviesť dostatočné množstvo kyslíka ku všetkým častiam tela. Následne sa v tkanivách zníži obsah kyslíka, čo môže závažne poškodiť organizmus.

Pacientky s diagnózou žlčových kameňov

Žlčové kamene sú vyzrážané zložky žlče, ktoré sa tvoria v žlčníku z cholesterolu alebo zo žlčových solí. Príčinou je najčastejšie zvýšená hladina cholesterolu v krvi a v žlči, alebo znížený prívod tekutín, ktorý spôsobí zvýšené zahusťovanie žlče. Kamene, ktoré sa pri pohyboch žlčníka dostávajú do žlčových ciest spôsobujú záchvatovité, kŕčovité bolesti brucha (koliky) pod pravým rebrovým oblúkom. Ak sa kameň dostane do žlčových ciest v pečeni a blokuje odtok žlče z pečene, môže nastať žlté sfarbenie kože a slizníc.

Ženy s tromboembolickou chorobou

Trombóza je vznik krvnej zrazeniny, ktorá môže zablokovať krvnú cievu.
K trombóze niekedy dochádza v hlbokých žilách na nohách (hlboká žilová trombóza). Ak sa krvná zrazenina uvoľní z miesta svojho vzniku v žile, môže sa dostať až do pľúcnych tepien a zablokovať ich. Tak vznikne takzvaná pľúcna embólia. Hlboká žilová trombóza sa vyskytuje zriedkavo. Môže vzniknúť nezávisle na tom, či užívate „tabletku“ alebo nie. Môže vzniknúť aj v prípade, že žena otehotnie. Riziko je vyššie u žien, ktoré „tabletku“ užívajú než u tých, ktoré ju neužívajú, napriek tomu však nie je tak vysoké ako v tehotenstve. Krvné zrazeniny sa môžu veľmi zriedka vyskytovať v krvných cievach srdca (tak dochádza k srdcovej príhode) alebo v mozgu (kde zapríčinia mozgovú príhodu).

Pri náhlych cievnych mozgových a srdcových príhodách

Najčastejšou príčinou akútneho infarktu myokardu je prasknutie tukového (ateromatózneho) plátu v cievnej stene a následné vytvorenie krvnej zrazeniny, ktorá skoro úplne alebo úplne upchá koronárnu artériu. Tento stav prakticky zastaví alebo veľmi významne zníži prívod krvi a kyslíka do niektorej časti srdcového svalu. Pri závažnejšom nedostatku kyslíka prichádza k poškodzovaniu srdcových buniek a mnohé z nich začínajú odumierať. Toto odumieranie srdcového tkaniva sa nazýva srdcový infarkt alebo infarkt myokardu.

Silná migréna hlavy

U mnohých žien závisí výskyt záchvatov od menštruačného cyklu. Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie sa niektorým ženám migrenózne bolesti zlepšili, u niektorých zhoršili. V tehotenstve sa migréna počas druhého a tretieho trimestra všeobecne zlepšuje a často úplne vymizne pri ukončení obdobia menopauzy. Výrazné migrenózne bolesti hlavy alebo ich zhoršenie pri užívaní sú dôvodom na okamžité vysadenie hormonálnej antikoncepcie.

Pri zvýšenom krvnom tlaku (systolickom nad 14O a diastolickom nad 9O mmHg)

Vysoký krvný tlak podstatne zvyšuje riziko ochorenia koronárnych ciev a ciev v mozgu. V 3-5 % prípadov môžu antikoncepčné tabletky spôsobiť prechodné zvýšenie krvného tlaku. Zároveň môžu spôsobiť zhoršenie už existujúcej hypertenzie. Pri pravidelných kontrolách a liečbe hypertenzie bez poškodenia cievnych stien nie je hormonálna antikoncepcia kontraindikovaná. Pri kontrole u gynekológa by takejto pacientke mali skontrolovať aj krvný tlak. Krvný tlak si treba pravidelne kontrolovať domácim digitálnym tlakomerom, alebo o to požiadať lekára. Optimálna hodnota tlaku krvi je 120/80. Pri vyššom tlaku sa srdce musí viac namáhať, preťažuje sa. Náchylní naň sú najmä obézni ľudia a cukrovkári.

Bolinka

Pozor na pečeň,hormonálna antikoncepcia poškodzuje pečeň a sliznicu maternice.Pri dlhšom užívaní nemusíte otehotnieť. Treba čistiť pečeň a regenerovať ju. Ako sa starať o pečeň nájdete na -odkaz odstránený- užívanie plodu pestreca.