Pretrénovanie - čo robiť, ak nechudnete?

Známe príslovie hovorí, že všetkého veľa škodí, a presne to platí aj o cvičení. Ľudia si často v snahe schudnúť, spevniť postavu alebo nabrať svaly myslia, že nadmerná aktivita im prinesie rýchlejšie výsledky. Nič však nebráni pokroku v tréningu toľko ako pretrénovanie.

Koľko cvičenia je veľa?

Nemožno všeobecne povedať, koľko hodín týždenne toho či onoho športu je veľa alebo málo. Vrcholoví a profesionálni atléti trénujú až 2x denne a niekedy je pre nich aj táto frekvencia nedostatočná. Iní idú naopak na lekciu aerobiku 1x za dva týždne a týždeň potom sa nemôžu ani pohnúť. Veľmi teda záleží na tom, ako je človek trénovaný, ako rýchlo sa organizmus zregeneruje, ale tiež akému športu sa dotyčný venuje.

Ako sa pretrénovanie prejavuje?

Pretrénovanie sa spočiatku chová veľmi nenápadne

  • môžete mať pocity únavy

  • byť častejšie prechladnutí

  • trpieť virózami

  • horšie spať alebo byť protivní na svoje okolie


Prečítajte si tiež:

Únava po tréningu: kedy už je nebezpečná?

Takéto symptómy si bežne človek s nadmernou fyzickou aktivitou spojí málokedy. Výkonnosť začne stagnovať a ľudia preto v tréningu ešte pritvrdia. Potom sa začne rozvíjať syndróm pretrénovania, prejavujúci sa ďalším veľmi výrazným znížením fyzickej aj psychickej výkonnosti, pocitmi napätia, podráždenosti, nechutenstvom, nezáujmom o činnosti a chudnutie. 

Zbystrite, ak ste si vedomí toho, že si neviete dopriať voľno, máte pocity viny po vynechaní tréningu, ste neustále nespokojní s dosiahnutými výsledkami, zvyšujete ustavične záťaž, ste nevrlí a podráždení, horšie spíte a netešíte sa zo života ako predtým - rútite sa do veľkých problémov. Skúste zastaviť, uvedomiť si motiváciu svojho konania a začnite pracovať na náprave.

Kedy sa prejaví syndróm pretrénovania?

To, ako rýchlo sa syndróm rozvinie, je opäť vysoko individuálne. Niekoho môžu nepríjemné stavy sprevádzať mesiace, u iného dôjde k zrúteniu organizmu zo dňa na deň. Skúste sa preto zamyslieť nad tým, či vám šport stále prináša radosť a uspokojenie, alebo či chodíte cvičiť len preto, že máte pocit, že by ste mali, pretože je to predsa zdravé. Z pohybu sa nesmie stať neurotická potreba, ktorá keď nie je naplnená, je sprevádzaná výčitkami svedomia a sebaobviňovaním. Nedovoľte, aby sa cvičenie premenilo v povinnosť, ale snažte sa, aby zostalo predovšetkým potešením!

Ako sa mu vyhnúť?

Starajte sa o svoje telo i psychickú pohodu a pamätajte na prevenciu pretrénovania. Nezvyšujte neprimerane množstvo ani intenzitu vášho tréningu, odpočívajte bez pocitov viny, dobre jedzte, občas vyskúšajte úplne iný druh pohybu a z cvičenia sa radujte. Úplne všeobecne možno povedať, že pre priemerne trénovaného, zdravého človeka je optimálne posilňovať 3x týždenne 60 minút, cvičiť v aeróbnom pásme 4x týždenne po dobu 40 minút a jogu alebo pilates si doprajte 5x týždenne v rozsahu 60 minút. Bohato pritom stačí, keď si na jeden deň naplánujete len jednu pohybovú aktivitu, a keď vám energia ostane, pokojne vyrazte ešte na svižnú prechádzku.

Aby regenerácia organizmu prebiehala tak ako má, strážte si príjem komplexných sacharidov, bielkovín i zdravých tukov. Bez kvalitnej výživy bude aj ten najlepšie zostavený tréningový plán neúspešný. Majte stále na pamäti svätú trojicu - tréning, výživu a odpočinok a pretrénovanie sa vám potom vyhne veľkým oblúkom.


Ďalšie cvičebné videá nájdete v našej sekcii Zdravotné cvičenia a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Únava po tréningu: kedy už je nebezpečná?