Ako variť zdravo a vybrať si tie správne potraviny?

Zdravé varenie sa stáva novodobým trendom a záujem o neho z roka na rok narastá. Existuje niekoľko hlavných zásad, ktoré treba pri príprave jedla dodržiavať, aby sme pripravili chutný a zdravý pokrm.

Žena s panvicou Zdroj foto: Shutterstock.com

Niekoľko osvedčených trikov pri varení

  • skúsme zmeniť množstvo mäsa na tanieri v prospech zeleniny,
  • vyberajme si zdravšie prílohy, zabudnime na smažené zemiaky, knedľu alebo cestoviny, prednosť dajme ryži, bulguru (predvarenému lámanému pšeničnému zrnu) alebo vareným zemiakom,
  • pri varení a úprave jedla skúsme obmedziť tuky na minimum,
  • majonézu a smotanu môžeme bez výčitiek svedomia nahradiť jogurtom,
  • omáčky a polievky nezahusťujme múkou, výborne poslúži rozmixovaná zelenina,
  • bielu múku môžeme pokojne nahradiť celozrnnou pšeničnou múkou, ovsenou múkou, či špaldovou múkou,
  • používajme menej soli, šetrnejšie pridávajme koreniny, na dochutenie jedla zvoľme radšej čerstvé bylinky,
  • nezabudnime, že chutný dezert sa dá pripraviť aj z nízkotučného tvarohu a ovocia,
  • uprednostňujme prírodne sladidlá, rafinovaný cukor môžeme nahradiť medom, kokosovým cukrom, jačmenným sladom alebo trstinovou melasou,
  • využívajme prírodnú chuť potravín, je priam ideálne, ak si byliny a koreniny vypestujeme doma – na záhradke, na balkóne alebo na parapete okna.

Dôležitá rada: Nemusíme vymýšľať komplikované recepty za každú cenu, oveľa dôležitejšia je pestrosť stravy. Aj jednoduchá príprava môže znamenať chutný a plnohodnotný obed alebo večeru. Jedlo nevaríme do zásoby, zbytočným prihrievaním sa aj zdravé jedlo znehodnocuje!


Prečítajte si aj:


Dá sa vôbec variť zdravo, chutne a lacno?

Často počuť, ako gazdinky pri slovách zdravá strava argumentujú - zdravá ale drahá. Záleží od uhla pohľadu a od nákupu potravín. Treba nakupovať vo veľkom a z viacerých zdrojov. Mali by sme zamerať na sezónne potraviny, najmä na vrchole sezóny idú ceny často dolu. Dá sa to využiť. Dobre je konzumovať tie potraviny, ktoré rastú oko nás. Príroda aj naše telo vie, čo potrebujeme. Variť zdravo neznamená variť nechutne! 

Dobrým pomocníkom je aj mesačný rozpočet. Umožňuje nám raz niečo pridať, inokedy ubrať, ale nikdy nešetrime na kvalite. K zdravému vareniu napomáhajú i kvalitné panvice, či tlakové nádoby a samozrejme výber receptov, kde netreba veľa tuku. K tomu, aby sme varili zdravo, rozhodne treba mať aspoň základné informácie o potravinách a výžive. Okrem správneho nákupu by sme mali ovládať aj šetrenú technológiu prípravy jedla. Relatívne zdravý človek si môže dovoliť občas malý prehrešok, v duchu hesla, že „v pekle bývajú hody“.

Pomyslený jedálny lístok by mal obsahovať:

  • veľa zeleniny a ovocia, najmä v surovom stave
  • stravu na rastlinnej báze, bohatú na vlákninu
  • dostatok celého spektra vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov
  • ryby, hydinu a tuky s obsahom omega-3 mastných kyselín (rybí tuk, olivový olej)

Nemáte dostatok praktických skúsenosti? Nevadí! Nikdy nie neskoro, začať môžete aj od najbližšieho týždňa. Naopak, ak máte dobré skúsenosti, prípadne užitočné rady, podeľte sa o ne. Učíme sa celý život!

mtorok

mozno by bolo zaujimave aj napisat ako kupovat zdrave potraviny......... resp. viac zdrave potraviny lebo dnes uz su vsetky nezdrave...........

rathernotsay

Tu su nazorne priklady toho, ako nakupovat zdravo. -odkaz odstránený- Staci napriklad zajst do malej dediny a zistit, ci niekto nepredava vajicka. Dohodnete sa na cene, vyjde to lacnejsie a ta chut je neporovnatelna. Tak isto syry, mlieko a podobne.

Kate1192

Síce z roka na rok narastá záujem o zdravú stravu, ale len v mojom okolí neviem o žiadnom z obchodov, ktoré by sa výhradne zameriavali na zdravú výživu.
Ale zdravé stravovanie rozhodne podporujem. Je to len sila zvyku na tento životný štýl. A odporúčam nakupovať online , pretože je to so zľavou a ušetrí každému kopec času.

-odkaz odstránený-