Cukrovkárom pomáhajú inzulínové perá prispôsobené ich individuálnym potrebám

Ochorenie diabetes mellitus 1.typu sa vyskytuje približne u 10-15% z celkového počtu ľudí trpiacich cukrovkou. Pri tomto type produkuje pankreas len veľmi malé množstvo inzulínu alebo neprodukuje žiaden, preto si ho pacienti musia pravidelne aplikovať do svojho tela sami.
Zdroj: Shutterstock.com
### Inzulín a cukrovka

V prípade, keď pankreas prestáva produkovať inzulín, produkuje ho v nesprávnom čase alebo keď inzulín nefunguje správne, vzniká ochorenie diabetes mellitus. V dôsledku zvýšenej hladiny cukru v krvi má pacient niekoľkonásobne vyššie riziko vzniku srdcového infarktu, mozgovej príhody alebo poškodenia obličiek.

Rozoznávame dva základné typy cukrovky: diabetes mellitus 1.typu a 2.typu. Medzi príznaky prvého typu, ktorý sa vyskytuje najmä u mladých ľudí a detí, patrí výskyt opakovaných infekcií kože a ústnej dutiny, časté vylučovanie veľkého množstva moču, ospalosť a zvýšený smäd. Tieto symptómy sa vyskytujú aj pri druhom type cukrovky, no nie sú až natoľko intenzívne. Diabetes mellitus 2.typu sa vyskytuje zväčša u dospelých ľudí a jeho liečba prebieha prostredníctvom zmeny životného štýlu a užívania liekov zo začiatku vo forme tabletiek, ktoré zvyšujú činnosť pankreasu alebo zlepšujú účinok inzulínu.

Čítajte viac:

Prečo liečba inzulínom?

Inzulín je hormón produkovaný bunkami v pankrease. Jeho prvoradou úlohou je regulovať hladinu cukru v krvi, čím pomáha glukóze prenikať do buniek. Rovnako stimuluje i tvorbu tuku z nadbytočných cukrov a ako jeden z anabolických hormónov sa podieľa na tvorbe svalových buniek.

Liečba inzulínom sa používa pri cukrovke 1.typu, u niektorých pacientov s cukrovkou 2.typu a niekedy aj v tehotenstve. Diabetik, u ktorého je liečba inzulínom nevyhnutná, musí poznať všetky prejavy zníženej alebo zvýšenej hladiny cukru v krvi, aby dokázal predchádzať riziku vzniku kolapsového stavu. Priebeh ochorenia diabetes mellitus a jeho liečba je individuálna, preto je potrebné konzultovať liečbu a všetky otázky s diabetológom!

Inzulínové perá 4. generácie

Voľba vhodného inzulínového pera prebieha na základe konzultácie lekára s pacientom**. Je dôležité, aby bola liečba pre pacienta čo najjednoduchšia** a aby bol vybraný systém podávania inzulínu spoľahlivý a čo najmenej bolestivý.

Na trhu sa nachádza množstvo rozličných inzulínových pier. Medzi najnovšie patria napr. tieto 2 typy:

  • Inzulínové pero na opakované použitie – sa má používať len v kombinácií s prípravkami, ktoré sú s ním kompatibilné a vďaka tomu je jeho aplikácia bezpečná a vysoko účinná.
  • Inzulínové pero s pamäťou poslednej dávky - je určené pre dospelých aj pre deti, bez ohľadu na vek. Jeho výhodou je špeciálne prispôsobené dávkovanie po 0,5 jednotke a jednoduchá pamäť.

Diabetes mellitus sa radí medzi ochorenia ovplyvňujúce vo veľkej miere každodenný život pacientov, a preto sa vyvíjajú neustále nové technológie, ktoré sa snažia uľahčiť ich ochoreniu. Vďaka vyvinutým inzulínovým perám môžu diabetici aplikovať inzulín jednoducho a hlavne bezbolestne.

Čítajte tiež: